Végre megújult és átalakult
Utoljára módositva: 2018-06-15 20:25:31

Ősztől közel 200, speciális nevelési igényű gyermek veheti birtokába a végre megújult és átalakított egykori 13-as számú iskola épületét, a megye egyetlen ilyen jellegű tanintézményét.

Széles folyosók, világos, kerekes székkel is könnyen használható tantermek, kinetoterápiás rendelők teljes felszereléssel, tágas, füvesített udvar ugyancsak a könnyebb közlekedést biztosító széles és göröngymentes járdákkal — 1 475 000 lejből újult meg a Településfejlesztési Program (PNDL) keretében az egykori 13-as számú iskola épülete Szatmárnémetiben, a Batizi úton. De fogalmazhatjuk úgy is: közel évtizedes, politikai csatározásokkal bőven fűszerezett hercehurca és viszontagság után véget ért az épület kálváriája — amely még 2010-ben kezdődött, amikor az iskola-összevonások nyomán megszűnt benne a tanítás. A tanfelügyelőség évekig nem volt hajlandó lemondani róla és átadni a városnak — a tanács döntése nyomán ugyanis a Helyi Rendőrség parancsnokságát szerették volna kialakítani benne — , a korábban jelentős összegből felújított, üresen álló épület állapota pedig gyorsan és siralmasan leromlott, ablakait betörték, kerítését megrongálták, szemétteleppé és hajléktalan-menedékké vált.

A botrány (de már nem intézményközi, hanem pártközi) 2013-ban tört ki ismét, amikor a megyei tanács akkori vezetősége úgy döntött: rendbe teszi a nagy udvarral, zöldövezettel rendelkező épületet és ide költözteti a fogyatékkal élő gyermekek iskoláját — amely nem mellesleg Szatmárnémetiben öt különböző épületben folytatta tevékenységét –, s ezért azt kérte, hogy az ingatlan kerüljön át a megyei tanács tulajdonába. A Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es frakciója azonban először elutasította ezt a lehetőséget, mondván, a kérelem és a határozattervezet nem volt kellőképpen alátámasztva, másrészt pedig a városnak nem kellene ilyen könnyen lemondania a közvagyon egy részéről — végül az 5800 négyzetméternyi összterülettel és 1200 négyzetméternyi hasznos területtel rendelkező ingatlan átkerült a megye tulajdonába, szigorú feltétellel: legtöbb három éven belül (azaz 2016 őszéig) be kell indulnia ott az oktatásnak. Adrian Ştef akkori tanácselnök optimista bizakodással jelentette ki: nem lesz szükség három évre a felújításhoz, már egy év múltán, 2014 őszén lesz ott tanítás — nem így történt, hiszen a rendbetételhez szükséges (akkor még 4 millió lejre taksált) összeget a tanács pályázat útján próbálta lehívni, s ez köztudottan nem rövid távú folyamat.

De minden jó, ha a vége jó, a megyei tanács pár nappal ezelőtt átvette a kivitelezőtől a teljesen megújult, számítógépekkel, modern és speciális oktatási eszközökkel felszerelt épületet, amelyben szeptember 1-jétől 191 gyermek (9 elemi és 14 gimnáziumi osztályban) kezdi a tanévet.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...