Végre tanács elé kerülhet a javaslat
Utoljára módositva: 2014-10-21 13:31:13

Szatmárnémeti ellaposodott,igencsak stagnáló gazdasági életét lendítené fel, új munkahelyek teremtését, beruházók, vállalkozók idecsalogatását segítené a „de minimis kedvezmény-csomag”, véli Maskulik Csaba.
A „de minimis kedvezmény-csomag” önkormányzati támogatás, azaz egy adókedvezmény, amely az új beruházások telek- és épületadójára vonatkozik. A városi tanács RMDSZ-es tanácsosai dolgozták ki a beruházók idecsalogatására. A tervezet használható, ösztönző, de valamiért közel egy évig porosodott a hivatal fiókjaiban. Hogy mégis minek köszönhetően került most elő, illetve miről is szól, arról Maskulik Csaba tanácsos tájékoztatta lapunkat: „A határozattervezet már tavaly decemberben össze volt állítva, ám akkor a városi tanács nem tűzte napirendre, az újrapróbálkozásnál idén áprilisban „jogi pontatlanságokat tartalmaz” címszó alatt a seperték le az asztalról… Végül szeptemberben írásban hívtam fel a polgármesteri hivatal figyelmét: az már hivatallal való visszaélés, ha továbbra is megakadályozzák a határozattervezetet és annak megvitatását. Ennek köszönhetően az adóhivatal szakemberei hirtelen elővették a tervezetet és gőzerővel kezdtek el dolgozni rajta. Gőzerővel és közösen átvettük minden egyes pontját, javaslatát. Itt-ott apróbb módosításokra volt szükség, megváltoztak az adható kedvezmények, apróbb procedurális módosításokra is szükség volt, hiszen az adóhivatal számára is fontos, hogy gördülékenyebb legyen a folyamat. Ezeket elvégeztük, a pénzügyisek pedig külön programokkal matematikailag is letesztelték a javaslat megvalósíthatóságát. Ez az általunk javasolt telek- és épületadó kedvezménycsomag nem terheli meg a város költségvetését — hiszen az így „elveszített” pénz visszajön az állami költségvetésből visszaosztott fizetésadóból — viszont óriási segítség az új munkahelyeket teremtő beruházások számára” — magyarázza Maskulik.

Négy kategóriában lehet igényelni

Az adóhivatallal konzultálva, a megvalósult beruházásokat figyelembe véve négy kategóriába sorolták a kedvezményezetteket.
Az első a kisvállalkozások kategóriája: 100 000 – 300 000 euró közötti új beruházással, 10 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 20 cég veheti majd igénybe, amelyek 50%-os kedvezményt kapnak. A második kategóriába a 300 000 és 1 000 000 euró közötti beruházások tartoznak, 30 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 10 cég veheti majd igénybe, amelyek 65%-os kedvezményben részesülnek. A harmadik kategóriába az 1 000 000 és 3 000 000 euró közötti beruházást soroltuk, 100 új munkahely megteremtésével, és 75%-os adókedvezménnyel, míg a negyedik kategória már a kimondottan nagy, 3 000 000 euró fölötti, 200 új munkahelyes beruházásokat érinti, 100%-os adókedvezménnyel.
Az egész kedvezményezettségi folyamat nagyon átlátható kell legyen, hiszen a cégek a beruházás befejezését követő hónaptól számítva három évre kapják a kedvezményt, azzal a kikötéssel, hogy további öt évig fenntartják a munkahelyeket. A középtávú, komoly befektetéseket és főleg a kisvállalkozásokat támogató tervezet (hiszen reálisan nagyobb az esélye, hogy kisvállalkozások létesüljenek Szatmárnémetiben) összkedvezménye körülbelül 900 00 euró lenne a három évre lebontva, illetve körülbelül 1200 új munkahelyet és 23 millió eurónyi új beruházást jelentene az igencsak ellaposodott szatmári gazdasági életnek.
A „de minimis kedvezmény-csomagot” múlt héten írták ki közvitára s az erre vonatkozó törvényt (30 nap) betartva, a városi tanács november végi ülésén meg is szavazhatják. „Nagyon szeretném, ha minél több üzletember szerezne tudomást erről a kedvezmény-csomagról, illetve jó lenne, ha közmeghallgatásra is sor kerülne — ezt 10 napon belül bárki kérheti —, hiszen a szatmári gazdaság és kereskedelem stagnál. A vásárlóerő csökkenő tendenciát mutat, a gazdasági szféra szereplői, a vállalkozások a megtérülés határán egyensúlyoznak, semmilyen jel nem mutat a szatmárnémeti ipar és kereskedelem fellendülésére, illetve a gazdasági mutatók jövőbeni növekedésére” — tette hozzá Maskulik Csaba.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...