Végre tanács elé kerülhet a javaslat
Utoljára módositva: 2014-10-21 13:31:13

Szatmárnémeti ellaposodott,igencsak stagnáló gazdasági életét lendítené fel, új munkahelyek teremtését, beruházók, vállalkozók idecsalogatását segítené a „de minimis kedvezmény-csomag”, véli Maskulik Csaba.
A „de minimis kedvezmény-csomag” önkormányzati támogatás, azaz egy adókedvezmény, amely az új beruházások telek- és épületadójára vonatkozik. A városi tanács RMDSZ-es tanácsosai dolgozták ki a beruházók idecsalogatására. A tervezet használható, ösztönző, de valamiért közel egy évig porosodott a hivatal fiókjaiban. Hogy mégis minek köszönhetően került most elő, illetve miről is szól, arról Maskulik Csaba tanácsos tájékoztatta lapunkat: „A határozattervezet már tavaly decemberben össze volt állítva, ám akkor a városi tanács nem tűzte napirendre, az újrapróbálkozásnál idén áprilisban „jogi pontatlanságokat tartalmaz” címszó alatt a seperték le az asztalról… Végül szeptemberben írásban hívtam fel a polgármesteri hivatal figyelmét: az már hivatallal való visszaélés, ha továbbra is megakadályozzák a határozattervezetet és annak megvitatását. Ennek köszönhetően az adóhivatal szakemberei hirtelen elővették a tervezetet és gőzerővel kezdtek el dolgozni rajta. Gőzerővel és közösen átvettük minden egyes pontját, javaslatát. Itt-ott apróbb módosításokra volt szükség, megváltoztak az adható kedvezmények, apróbb procedurális módosításokra is szükség volt, hiszen az adóhivatal számára is fontos, hogy gördülékenyebb legyen a folyamat. Ezeket elvégeztük, a pénzügyisek pedig külön programokkal matematikailag is letesztelték a javaslat megvalósíthatóságát. Ez az általunk javasolt telek- és épületadó kedvezménycsomag nem terheli meg a város költségvetését — hiszen az így „elveszített” pénz visszajön az állami költségvetésből visszaosztott fizetésadóból — viszont óriási segítség az új munkahelyeket teremtő beruházások számára” — magyarázza Maskulik.

Négy kategóriában lehet igényelni

Az adóhivatallal konzultálva, a megvalósult beruházásokat figyelembe véve négy kategóriába sorolták a kedvezményezetteket.
Az első a kisvállalkozások kategóriája: 100 000 – 300 000 euró közötti új beruházással, 10 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 20 cég veheti majd igénybe, amelyek 50%-os kedvezményt kapnak. A második kategóriába a 300 000 és 1 000 000 euró közötti beruházások tartoznak, 30 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 10 cég veheti majd igénybe, amelyek 65%-os kedvezményben részesülnek. A harmadik kategóriába az 1 000 000 és 3 000 000 euró közötti beruházást soroltuk, 100 új munkahely megteremtésével, és 75%-os adókedvezménnyel, míg a negyedik kategória már a kimondottan nagy, 3 000 000 euró fölötti, 200 új munkahelyes beruházásokat érinti, 100%-os adókedvezménnyel.
Az egész kedvezményezettségi folyamat nagyon átlátható kell legyen, hiszen a cégek a beruházás befejezését követő hónaptól számítva három évre kapják a kedvezményt, azzal a kikötéssel, hogy további öt évig fenntartják a munkahelyeket. A középtávú, komoly befektetéseket és főleg a kisvállalkozásokat támogató tervezet (hiszen reálisan nagyobb az esélye, hogy kisvállalkozások létesüljenek Szatmárnémetiben) összkedvezménye körülbelül 900 00 euró lenne a három évre lebontva, illetve körülbelül 1200 új munkahelyet és 23 millió eurónyi új beruházást jelentene az igencsak ellaposodott szatmári gazdasági életnek.
A „de minimis kedvezmény-csomagot” múlt héten írták ki közvitára s az erre vonatkozó törvényt (30 nap) betartva, a városi tanács november végi ülésén meg is szavazhatják. „Nagyon szeretném, ha minél több üzletember szerezne tudomást erről a kedvezmény-csomagról, illetve jó lenne, ha közmeghallgatásra is sor kerülne — ezt 10 napon belül bárki kérheti —, hiszen a szatmári gazdaság és kereskedelem stagnál. A vásárlóerő csökkenő tendenciát mutat, a gazdasági szféra szereplői, a vállalkozások a megtérülés határán egyensúlyoznak, semmilyen jel nem mutat a szatmárnémeti ipar és kereskedelem fellendülésére, illetve a gazdasági mutatók jövőbeni növekedésére” — tette hozzá Maskulik Csaba.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...