Végre tanács elé kerülhet a javaslat
Utoljára módositva: 2014-10-21 13:31:13

Szatmárnémeti ellaposodott,igencsak stagnáló gazdasági életét lendítené fel, új munkahelyek teremtését, beruházók, vállalkozók idecsalogatását segítené a „de minimis kedvezmény-csomag”, véli Maskulik Csaba.
A „de minimis kedvezmény-csomag” önkormányzati támogatás, azaz egy adókedvezmény, amely az új beruházások telek- és épületadójára vonatkozik. A városi tanács RMDSZ-es tanácsosai dolgozták ki a beruházók idecsalogatására. A tervezet használható, ösztönző, de valamiért közel egy évig porosodott a hivatal fiókjaiban. Hogy mégis minek köszönhetően került most elő, illetve miről is szól, arról Maskulik Csaba tanácsos tájékoztatta lapunkat: „A határozattervezet már tavaly decemberben össze volt állítva, ám akkor a városi tanács nem tűzte napirendre, az újrapróbálkozásnál idén áprilisban „jogi pontatlanságokat tartalmaz” címszó alatt a seperték le az asztalról… Végül szeptemberben írásban hívtam fel a polgármesteri hivatal figyelmét: az már hivatallal való visszaélés, ha továbbra is megakadályozzák a határozattervezetet és annak megvitatását. Ennek köszönhetően az adóhivatal szakemberei hirtelen elővették a tervezetet és gőzerővel kezdtek el dolgozni rajta. Gőzerővel és közösen átvettük minden egyes pontját, javaslatát. Itt-ott apróbb módosításokra volt szükség, megváltoztak az adható kedvezmények, apróbb procedurális módosításokra is szükség volt, hiszen az adóhivatal számára is fontos, hogy gördülékenyebb legyen a folyamat. Ezeket elvégeztük, a pénzügyisek pedig külön programokkal matematikailag is letesztelték a javaslat megvalósíthatóságát. Ez az általunk javasolt telek- és épületadó kedvezménycsomag nem terheli meg a város költségvetését — hiszen az így „elveszített” pénz visszajön az állami költségvetésből visszaosztott fizetésadóból — viszont óriási segítség az új munkahelyeket teremtő beruházások számára” — magyarázza Maskulik.

Négy kategóriában lehet igényelni

Az adóhivatallal konzultálva, a megvalósult beruházásokat figyelembe véve négy kategóriába sorolták a kedvezményezetteket.
Az első a kisvállalkozások kategóriája: 100 000 – 300 000 euró közötti új beruházással, 10 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 20 cég veheti majd igénybe, amelyek 50%-os kedvezményt kapnak. A második kategóriába a 300 000 és 1 000 000 euró közötti beruházások tartoznak, 30 munkahely megteremtésével, ezt körülbelül 10 cég veheti majd igénybe, amelyek 65%-os kedvezményben részesülnek. A harmadik kategóriába az 1 000 000 és 3 000 000 euró közötti beruházást soroltuk, 100 új munkahely megteremtésével, és 75%-os adókedvezménnyel, míg a negyedik kategória már a kimondottan nagy, 3 000 000 euró fölötti, 200 új munkahelyes beruházásokat érinti, 100%-os adókedvezménnyel.
Az egész kedvezményezettségi folyamat nagyon átlátható kell legyen, hiszen a cégek a beruházás befejezését követő hónaptól számítva három évre kapják a kedvezményt, azzal a kikötéssel, hogy további öt évig fenntartják a munkahelyeket. A középtávú, komoly befektetéseket és főleg a kisvállalkozásokat támogató tervezet (hiszen reálisan nagyobb az esélye, hogy kisvállalkozások létesüljenek Szatmárnémetiben) összkedvezménye körülbelül 900 00 euró lenne a három évre lebontva, illetve körülbelül 1200 új munkahelyet és 23 millió eurónyi új beruházást jelentene az igencsak ellaposodott szatmári gazdasági életnek.
A „de minimis kedvezmény-csomagot” múlt héten írták ki közvitára s az erre vonatkozó törvényt (30 nap) betartva, a városi tanács november végi ülésén meg is szavazhatják. „Nagyon szeretném, ha minél több üzletember szerezne tudomást erről a kedvezmény-csomagról, illetve jó lenne, ha közmeghallgatásra is sor kerülne — ezt 10 napon belül bárki kérheti —, hiszen a szatmári gazdaság és kereskedelem stagnál. A vásárlóerő csökkenő tendenciát mutat, a gazdasági szféra szereplői, a vállalkozások a megtérülés határán egyensúlyoznak, semmilyen jel nem mutat a szatmárnémeti ipar és kereskedelem fellendülésére, illetve a gazdasági mutatók jövőbeni növekedésére” — tette hozzá Maskulik Csaba.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...