Végső búcsú a szatmári focilegendától
Utoljára módositva: 2017-04-19 16:18:15

A szatmárnémeti Olimpia-Daniel Prodan Stadionban is felravatalozták szerdán Both Gábor koporsóját, ahova tucatjával érkeztek barátok, szurkolók, sporttársak, szimpatizánsok, hogy leróják kegyeletüket. Délután a vasút melletti református temetőben helyezték örök nyugalomra.

„Érezzük a megrendülést, érezzük a fájdalmat” — hangzottak szerdán délután Kiss József pálfalvi református lelkész szavai a szatmárnémeti vasút melletti református temetőben, ahol örök nyugalomra helyezték az egykori szatmári focilegendát, Both Gábort.

A családtagok és rokonok mellett egykori csapattársak, kollégák, sporttársak, klubvezetők, edzők és politikusok is fontosnak tartották, hogy végső búcsút vegyenek a Szatmárnémeti FC Olimpia egykori „aranycsapatának” csatárától. „Élsportolóként, Both Gábor életének egyik legfőbb kincse a hite volt. Hitt a csapatában, hitt a sikerben, hitt a csapattársaiban, edzőként hitt a tanítványaiban. Így tökéletes példa volt fiának is, hitt benne, hogy életét győzelemre tudja vinni” — mondta a lelkész, aki a temetési szertartáson arra kérte a gyászoló tömeget, hogy „emlékezzünk egy kedves emberre, akitől segítséget lehetett kérni és kapni.”

„Mindnyájan hálával gondoljunk előrement testvérünkre. Az áldott emlékek ott vannak a szívünkben” — vigasztalt Kiss József, majd a családhoz fordult és azt mondta: „Isten odahajol a hátramaradt család tagjainak szíve fölé és azt mondja: ne szomorkodjatok, hanem Krisztus feltámadása ragyogja be életeteket.”

A szertartást megelőzően egyébként az Olimpia FC vezetőségének a kérésére Both Gábor koporsóját felravatalozták az Olimpia-Daniel Prodan Stadionban is. Több tucat tisztelője jött el leróni kegyeletét az egykori kiváló labdarúgó előtt, aki kezdő volt az Olimpia azon csapatában, amely 1978-ban Román Kupa döntőt játszott az Universitatea Craiova ellen. A Both, Helvei, Báthori, Keizer, Pintér Sanyi, Smarandache, Fehér, Hațeganu, Marcu, Bocșa neveivel fémjelzett együttest most is az Olimpia „aranycsapataként” említik, ugyanis ehhez fogható sikert még nem jegyzett szatmári focicsapat. Both Gábor játékosként a Dinamonál és az Aradi UTÁ-nál is játszott, ifjúsági és olimpiai válogatott is volt, edzőként pedig idehaza az utolsó szatmári szakvezető volt, aki 1998-ban a román élvonalba vezette az Olimpiát.

A másodosztályban szereplő jelenlegi csapat teljes stábja lerótta kegyeletét a koporsó előtt, amelyre a klub színeit jelképező sárga-kék zászlót is terítettek. A játékosok, a szakmai stáb és a vezetőség egy-egy szál szegfűt helyezett a koporsóra, majd veterán drukkerek szurkolói sálakat terítettek egy sárga és kék virágokból díszített hatalmas koszorúra.

Szatmár megye élklubjának kérésére a helyi önkormányzat előbb stadion-adminisztrátorként alkalmazta Both Gábort a 2000-es évek közepén, miután abbahagyta az edzői pályafutását is. Tavaly tiszteletbeli elnöknek nevezték ki az Olimpiához.

Hosszú szenvedés után hétfőn, 69 éves korában hunyt el.

Both Gábor halálhíréről egyébként a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a Román Profi Liga (LPF) is beszámolt hivatalos honlapján, hangsúlyozva, hogy a szatmári focitársadalom egyik meghatározó alakja távozott az élők sorából, majd részvétet nyilvánítottak a gyászoló családnak.

Szöveg és fotók: Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...