Végt ért az őszi madárszámlálás
Utoljára módositva: 2019-10-09 14:03:26

Véget ért az őszi madárszámlálási akció, legközelebb január elején mennek terepre a madarászok.

Összesítették a szatmári madarászok az elmúlt hétvégén megtartott vadmadár-számlálási akcióik eredményeit. Minden év októberében Európa és Nyugat-Ázsia negyven országában vonulnak ki a tavak, folyók, patakok környékére a természetbarátok, hogy összeírják, milyen madárból hány él az ő vidékükön. Európai szinten 1992 óta végez időszakos madármegfigyelési akciókat a kezdeményezést elindító és azóta is finanszírozó angliai Birdlife természet- és madárvédelmi egyesület, a fiókintézményének számító román madártani egyesület 1993-ban csatlakozott az akcióhoz, Szatmár megyében pedig 1994 óta gyűjtenek adatokat a madarakról.

Ez alkalommal Szatmár megyében négy helyszínen voltak jelen a madarászok, közölték lapunkkal, s a terepjárás során 82 gyerek és kísérőik 29 faj 2465 egyedét vették lajstromba. Szatmárnémetiből a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Vasile Lucaciu iskola és a Doamna Stanca Főgimnázium, Lázáriból a Petőfi Sándor Általános Iskola képviseltette magát. Legnagyobb számban tőkés réce, örvös galamb és dankasirály él ilyenkor a szatmári vizes élőhelyeken, a ritkább madarak közül jégmadarakat és rétisasokat láttak, és az ilyenkorra már délebbre húzódó barázdabillegető is feltűnt. Az összegyűjtött adatokat a bukaresti madártani egyesület közreműködésével az összes helyszínről érkező adatot feldolgozó szlovák madártani egyesülethez juttatják el.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...