Végtelennek tűnő földosztás
Utoljára módositva: 2017-11-17 10:11:36

 

Huszonhat éve harcolnak a földtulajdonosok, hogy visszakapják az elkobzott földjeiket, de folyamatosan újabb akadályokba ütköznek, miközben könnyen földhöz jutnak azok, akiknek nem volt.

Huszonhat év telt el az 1989-es változások utáni első földtörvény megjelenése óta. Ez a törvény azóta folyton módosul, és ahogy telnek az évek, egyre nehezebbé válik az egykor elkobzott földek visszaszolgáltatása. Brendli János 1990 óta harcol Szatmárhegyen békés és peres úton, hogy visszakapja a földjét, de sehogy sem sikerül neki.

Körülbelül százötven hektáron feküdt a szatmárhegyi szőlősgazdák területe — tájékoztatott Brendli. — Harminc ár, fél hektár, kinek mennyi. Ezen a részen lent voltak a házak, mögöttük a dombra felnyúltak a kertek. Az emberek nagy részének a földje bekerült a kollektívába, onnan pedig a Gostat tulajdonába. A legtöbb helyen kiszedték a szőlőt, több helyen pedig nem gondozták, így tönkrement magától. Brendli apósa még öt évig metszette, gondozta a szőlőt, sajnálta hagyni, hogy kipusztuljon. A földek nagy része tíz évig parlagon volt, végül a Gostat beültette azokat almával.

Az 1989-es változások után a tulajdonosok visszaigényelték a földjeiket — magyarázza Brendli. Ő maga 1993-ban kivette a telekkönyvi kivonatot, elkerítette azt, ami az övé, és elkezdte művelni. 2004-ben közterületté nyilvánították a bekerített terület felső részét, úgy is lehet mondani, hogy államosították. Véleménye szerint azért, mert annak idején az ő irányításával megakadályozták, hogy az akkori állami gazdaság vezetősége öt utca létrehozásával felparcellázza a területet, hogy azt parcellánként tudják eladni. Azóta ez a terület ott áll parlagon. Olyan bozót van rajta, hogy ember oda nem tudja betenni a lábát. Erre a bozótra felveszik a mezőgazdasági támogatásokat. Van egy száz-százötven hektáros terület, ahol juhok legelnek, ezen a részen kevésbé nagy a bozót.

Brendli bírósági úton próbálta visszaszerezni a földjét. Nem veszített el egyetlen pert sem, de nem is nyerte meg azokat. Minden pert elhalasztottak. Egy idő után az ügy elévül. Brendlinek van öt bírósági pere ugyanazért a területért. Annak ellenére, hogy a földet nem kapja vissza, minden évben megműveli, nemrég beültette diófával. Arra a részre, amelyikre van birtoklevele, pályázati úton telepített szőlőt. Brendli nem kapja vissza a földjét, mert az közterület, vannak viszont olyan szomszédok, akik ugyanebből a közterületből kaptak földet, és az már telekkönyvezve is van. Egy ilyen parcellát akart valaki eladni Brendlinek. Ilyen meggondolásból az is lehetséges lenne, hogy ha Brendli odaadná a földjét egy olyan személynek, akinél könnyen megy a telekkönyvezés, attól hamar megvásárolhatná.

Szűcs Szabolcs polgármester a témával kapcsolatosan elmondta, hogy több olyan földtulajdonos van, aki pert indított a földjei visszaszerzéséért, a bíróság pedig olyan végzést hozott, hogy közterületen lévő földet adjon vissza a helyi tanács. Nemrég a polgármesteri hivatal indított pert, mivel közterületen lévő földet nem lehet visszaszolgáltatni. A pert azok ellen az intézmények ellen indították, amelyek bármilyen módon részt vesznek a föld-visszaszolgáltatási procedúrában (pl. kataszteri hivatal, Gostat).

Szatmárhegy azok közé a községek közé tartozik, amelyek lehívhatnak pénzt a földek ingyenes telekkönyvezésére, de sajnos nem könnyű szakembert találni.

Egy földmérő, aki a polgármesteri hivatalban kapna havi háromezer lej nettó bért, magánvállalkozóként megkeresi azt három nap alatt. Az állam hatvan lejt fizet a földmérőnek egy parcella birtokba helyezéséért.

Szatmárhegy a teljes összeget lehívta, hogy rendezzék a telekkönyvezést. Ezt az összeget két év alatt kell felhasználni. A munka még nem kezdődött el, de remélhetőleg a két év leteltéig befejezik. Még mindig vannak olyan földek, amiket használnak, de még birtoklevelet sem adtak ki rájuk, ezek bekerülnek az állam tulajdonába, mint tartalékföld.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...