Vegyvédelmi ruhában a Szamosba
Utoljára módositva: 2017-07-30 20:41:50

Az Unicarmot be kell zárni! — vonták le a következtetést szombaton Szamossályiban, a Baranyi Krisztina magyarországi szakpolitikus által szervezett akción. A húsüzem olyan mértékben szennyezi a Szamos vizét, hogy az emberek már a kezüket sem merik a folyóban mosni.

Újabb figyelemfelhívó akciót szervezett Baranyi Krisztina magyarországi környezetvédelmi szakpolitikus, szombaton Szamossályinál vegyvédelmi ruhában mártóztak meg a Szamosban a folyó szennyezettségi fokát hangsúlyozandó, mert tapasztalatai szerint nemsokára már csak védőfelszerelésben lehet majd a folyó vizébe merészkedni. Nem szűnik ugyanis a vetési húsfeldolgozóból a folyóba érkező szennyezés, Baranyi szerint már egy második, civilek által végzett mintavételezés is óriási mértékű bakteriális szennyeződést mutatott ki az Unicarmtól a Szamosba engedett vízben. A környezetvédők szerint ez a második, egy héttel ezelőtt vett minta már annyira sűrű volt a rothadófélben lévő szerves anyagok okozta szennyeződésektől, hogy a magyarországi laboratóriumban már nem is tudták folyadékként értelmezni. A mintát, amiről Baranyi beszélt, az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezete által támogatott szatmárnémeti önkéntesek vették a szennylékivezető csőből kifolyó léből, nyolc szatmárnémeti önkéntes is részt vett a szamossályi akcióban.

Baranyi nemcsak a közvélemény figyelmét szeretné felhívni a folyamatosan végzett folyószennyezésre, hanem a román és a magyar kormány felelőseiét is, és olyan fellépést vár el ezektől ebben az ügyben és bármelyik más környezetszennyező tevékenység ellen, amely a természeti értékek védelmét szolgálja, mondta el a szombati szamossályi akció idején tartott sajtótájékoztatón. „Azt kérjük mind Magyarország, mind Románia kormányától, hogy azonnali beavatkozás nyomán zárassák be ezt az üzemet, mert a vizsgálatok, a felszólítások nem bizonyultak elegendőnek” — szögezte le a politikus. Az Unicarm környezetszennyező tevékenysége Baranyi szerint egyértelmű, hiába az előre bejelentett ellenőrzések negatív eredménye, ezeknek minden gyakorlati tény ellentmond, úgy a saját vizsgálatok során mért értékek, mint a folyó közelében élő, azzal nap mint nap kapcsolatban lévő emberek elbeszélései. Nagyon szeretnénk már a maga természetes tisztaságában használni a Szamost, nagyon szeretnénk, ha visszatérnének végre az egészséges és jóízű halak a folyóba.

A Szamoson uralkodó állapotokról néhány helybeli lakos is beszélt lapunknak. Egy szamossályi horgász, aki száz méterre lakik a Szamostól, úgy tapasztalja, hogy főleg hétvégén engedik a folyóba a szennylét, mert akkor még sokkal koszosabb, valószínűleg azért, gondolja, mert akkor nincsenek ellenőrzések. Kenuzni szoktak a Szamoson, mondta még el a középkorú férfi, de megmártózni benne már szinte soha, sőt, még a kezüket sem mossák bele, annyira koszos; és ehető halat is érdekes módon csak a késő őszi időszakban lehet a Szamosban fogni.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...