Vélemények a választásról: csalódottságtól ujjongásig
Utoljára módositva: 2014-11-17 18:02:35

A PSD-sek szerint a katasztrofálisan gyenge eredmények ellenére a helyi politikai erőviszonyok nem változnak, az ACL-sek Govor és Ştef lemondását követelik, az RMDSZ pedig keresi a közös hangot az elveszített választóival, és közös építkezést sürget.

Mircea Govor

„El vagyok keseredve és dühös vagyok, mert katasztrofálisan gyenge eredményeket értünk el” — panaszolta el lapunk megkeresésére Mircea Govor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei elnöke, aki a voksolást illető részletekkel kapcsolatban elmondta: nem elemezték még ki az adatokat, így egyelőre válaszolni sem tud. Érdeklődésünkre kifejtette: számított arra is, hogy az RMDSZ meggyőzi a magyar szavazókat, hogy válasszák Victor Pontát. „Nem haragszom rájuk, nem hibásak. Megpróbált segíteni nekünk az RMDSZ, de a magyarok egyszerűen nem hallgattak rájuk” — fejtette ki Govor, aki szerint a helyi politikai erőviszonyokon nem változtat az elnökválasztás eredménye. Rámutatott: mind a megyei, mind a szatmárnémeti helyi tanácsban többséget alkot a PSD és az RMDSZ közösen, így megy tovább minden a régi kerékvágásban.

Petre Mureşan

 

 

„Több mint rendkívüli” — vélekedett a vasárnapi szavazás eredményei kapcsán Petre Mureşan, a Klaus Johannist indító Keresztény-liberális Szövetség (ACL) társelnöke, aki szerint 10–15 százalékos előnyre számítottak ugyan, arról azonban nem is álmodtak, hogy Johannis kétszer annyi voksot kap Szatmár megyében, mint ellenfele. „Köszönjük mindenkinek, aki az egységes jobboldal jelöltjét választotta, és köszönjük a szatmári magyar szavazóknak is a támogatást. Most is bebizonyosodott, hogy a magyar közösség a saját vezetőit hajlandó ugyan elárulni, de a jó ügyet soha” — fejtette ki a társelnök, aki szerint megkeresik majd az RMDSZ-t egy helyi szintű együttműködési ajánlattal annak érdekében, hogy a jelenlegi megyei vezetést leválthassák. Hozzátette: elvárná, hogy Adrian Ştef tanácselnök és helyettese, Mircea Govor lemondjon, hiszen a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint visszaéltek hatalmukkal, megfenyegettek és megzsaroltak embereket, így méltatlanná váltak arra, hogy a szatmáriakat képviseljék.

 

Pataki Csaba

„Én szívből örülök annak, hogy ilyen sokan elmentek szavazni” — nyilatkozta lapunknak Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke. „Nálunk ezek a százalékos arányok csalókák, mert messze nem vagyunk annyian, mint azt a választói névjegyzékek tükrözik. Az, hogy ilyen sokan mentek el szavazni, a demokrácia győzelme, mindenki szabad akarata szerint járult az urnákhoz. Egyrészt szimpátia-szavazás, másrészt proteszt-szavazás történt. Itt, Szatmár megyében nem csak a magyar nemzetiségű, hanem a román nemzetiségű lakosság is nagyon felháborodott a múlt héten kiszivárogtatott hangfelvétel miatt. Az egyházainktól a közösségeinkig mindenkit bemocskoltak, ennek volt egy bumeránghatása, ami előre látható volt. Nagyon sok olyan fiatal ment el szavazni, akik eddig nem voltak igazán fogékonyak a politikára. Ezekre az emberekre fokozottabban oda kell figyelni, tárt kapukkal várjuk őket, ha nem személyesen, akkor valamilyen formában juttassák el észrevételeiket, és megpróbáljuk őket is képviselni ahhoz, hogy bizalommal tekintsünk a jövő elé. A közösségi oldalakon sokszor kendőzetlen kritikát kapunk, de fontosnak tartjuk, hogy induljon el egy párbeszéd, mert együtt vagyunk erősek, és együtt tudjuk megváltoztatni a városnak és a megyének az arculatát” — fogalmazott a Szövetség elnöke.

Pataki kifejtette, az RMDSZ kicsi ahhoz, hogy kormányt tudjon buktatni, szerinte a Szövetségnek a közösség céljait kell nézni, függetlenül attól, hogy benne van-e a kormányban vagy nincs. Elismerte, hogy a PSD az RMDSZ nélkül is tud kormányozni, és a most előállt helyzetben könnyen el is veszítheti az RMDSZ a kormányzási eszközöket. Pataki ezt nem tartaná szerencsésnek, mert ha a PSD nem lenne hajlandó tovább kormányozni az RMDSZ-szel, akkor bebizonyítaná, hogy megérdemelte a nem szavazatokat, és semmit nem tanult a vereségből.

A 2012-ben meghirdetett lassú építkezést fel kell gyorsítani, készülve a 2016-os parlamenti és helyhatósági választásokra, el kell kezdeni a közös építkezést a Német Demokrata Fórummal és a magyar civil szervezetekkel — összegzett a megyei elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...