Vendégeket fogadtak az új templomban
Utoljára módositva: 2019-10-07 09:02:24

Magyarországi vendégek érkeztek péntek délután Nagykárolyba, hogy megtekintsék a szeptemberben befejezett Kálvin-központot. A delegáció tagjai között Magyarország kormányának képviselői mellett a KREK vezetőségi tagjai is jelen voltak.

A küldöttséget Tolnay István esperes, valamint az egyházközség presbitériuma, nőszövetsége és énekkara, az egyházmegye vezetősége, illetve az új templom építési munkálataiban tevékenykedő mérnökcsapat, a kivitelezésért felelő vállalkozó fogadták.

A vendégeket Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke fogadta, aki köszöntőjében leginkább azt emelte ki, hogy elsősorban Istennek köszönik az új templom és a hozzá kapcsolódó épületkomplexum megvalósulását. Beszédének végén köszönetét fejezte ki azért, hogy jelenleg olyan kormánya van Magyarországnak, amelyik odafigyel és támogatja a határon túli magyar közösségeket.

A püspöki köszöntőt követően Kovács Jenő, az egyházmegye főgondnoka szólt a vendégekhez, aki nem titkolta, hogy néhány évvel ezelőtt maga sem hitte volna, hogy a Tolnay István és a tervezők által megálmodott kezdeményezés egyszer valósággá válik.

„Amint azt vendégeink is láthatják, az elképzelésünk nem ér itt véget, hiszen azt szeretnénk, ha ennek az épületnek a szomszédságában egy bölcsőde is felépülne. Ennek ki is hagytuk a helyét, s ennek az ügynek a sikerre vitelében is számítunk a magyar kormány támogatására” — mondta Kovács.

Kovács Jenő nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a helyi önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megvalósítsa a városban élő roma gyerekek integrációját. Ennek érdekében helyi büdzséből finanszírozzák az 1-es iskolában tanuló gyermekek étkeztetését, illetve azt, hogy a tanórákat követően további foglalkozásokra benn maradjanak a gyerekek a tanintézményben. A nemzeti identitás megőrzése, a vallásos szemlélet továbbörökítésének kulcsa abban rejlik, ha magyar oktatásban részesülnek a gyerekek, fogalmazott Kovács.

A köszöntőbeszédek sorát házigazdaként Tolnay István esperes zárta. Beszédében felvázolta ennek a 21 éves munkának a fontosabb állomásait. A magyar kormány, valamint a KREK támogatásán kívül kiemelte és megköszönte a gyülekezet példaértékű hozzáállását is.

A beszédeket követően a vendégek megtekintették az épületkomplexum különböző részeit: a református óvodában a délutáni foglalkozáson még jelen voltak a gyerekek, akik énekkel és kérdésekkel csaltak mosolyt és könnyeket a vendégek szemébe.

Az új református templom és a Kálvin-központ hivatalos, ünnepi átadását és avatóünnepségét október 20-án 15 órától tartják. A szervezők mindenkit várnak a kertvárosi gyülekezet számára történelmi jelentőségű ünnepi alkalomra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...