Vendégeket fogadtak az új templomban
Utoljára módositva: 2019-10-07 09:02:24

Magyarországi vendégek érkeztek péntek délután Nagykárolyba, hogy megtekintsék a szeptemberben befejezett Kálvin-központot. A delegáció tagjai között Magyarország kormányának képviselői mellett a KREK vezetőségi tagjai is jelen voltak.

A küldöttséget Tolnay István esperes, valamint az egyházközség presbitériuma, nőszövetsége és énekkara, az egyházmegye vezetősége, illetve az új templom építési munkálataiban tevékenykedő mérnökcsapat, a kivitelezésért felelő vállalkozó fogadták.

A vendégeket Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke fogadta, aki köszöntőjében leginkább azt emelte ki, hogy elsősorban Istennek köszönik az új templom és a hozzá kapcsolódó épületkomplexum megvalósulását. Beszédének végén köszönetét fejezte ki azért, hogy jelenleg olyan kormánya van Magyarországnak, amelyik odafigyel és támogatja a határon túli magyar közösségeket.

A püspöki köszöntőt követően Kovács Jenő, az egyházmegye főgondnoka szólt a vendégekhez, aki nem titkolta, hogy néhány évvel ezelőtt maga sem hitte volna, hogy a Tolnay István és a tervezők által megálmodott kezdeményezés egyszer valósággá válik.

„Amint azt vendégeink is láthatják, az elképzelésünk nem ér itt véget, hiszen azt szeretnénk, ha ennek az épületnek a szomszédságában egy bölcsőde is felépülne. Ennek ki is hagytuk a helyét, s ennek az ügynek a sikerre vitelében is számítunk a magyar kormány támogatására” — mondta Kovács.

Kovács Jenő nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a helyi önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megvalósítsa a városban élő roma gyerekek integrációját. Ennek érdekében helyi büdzséből finanszírozzák az 1-es iskolában tanuló gyermekek étkeztetését, illetve azt, hogy a tanórákat követően további foglalkozásokra benn maradjanak a gyerekek a tanintézményben. A nemzeti identitás megőrzése, a vallásos szemlélet továbbörökítésének kulcsa abban rejlik, ha magyar oktatásban részesülnek a gyerekek, fogalmazott Kovács.

A köszöntőbeszédek sorát házigazdaként Tolnay István esperes zárta. Beszédében felvázolta ennek a 21 éves munkának a fontosabb állomásait. A magyar kormány, valamint a KREK támogatásán kívül kiemelte és megköszönte a gyülekezet példaértékű hozzáállását is.

A beszédeket követően a vendégek megtekintették az épületkomplexum különböző részeit: a református óvodában a délutáni foglalkozáson még jelen voltak a gyerekek, akik énekkel és kérdésekkel csaltak mosolyt és könnyeket a vendégek szemébe.

Az új református templom és a Kálvin-központ hivatalos, ünnepi átadását és avatóünnepségét október 20-án 15 órától tartják. A szervezők mindenkit várnak a kertvárosi gyülekezet számára történelmi jelentőségű ünnepi alkalomra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...