×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Vendégeket fogadtak az új templomban

2019.10.07 - 07:42
Megosztas :
 • Vendégeket fogadtak az új templomban

  Magyarországi vendégek érkeztek péntek délután Nagykárolyba, hogy megtekintsék a szeptemberben befejezett Kálvin-központot. A delegáció tagjai között Magyarország kormányának képviselői mellett a KREK vezetőségi tagjai is jelen voltak.

  A küldöttséget Tolnay István esperes, valamint az egyházközség presbitériuma, nőszövetsége és énekkara, az egyházmegye vezetősége, illetve az új templom építési munkálataiban tevékenykedő mérnökcsapat, a kivitelezésért felelő vállalkozó fogadták.

  A vendégeket Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke fogadta, aki köszöntőjében leginkább azt emelte ki, hogy elsősorban Istennek köszönik az új templom és a hozzá kapcsolódó épületkomplexum megvalósulását. Beszédének végén köszönetét fejezte ki azért, hogy jelenleg olyan kormánya van Magyarországnak, amelyik odafigyel és támogatja a határon túli magyar közösségeket.

  A püspöki köszöntőt követően Kovács Jenő, az egyházmegye főgondnoka szólt a vendégekhez, aki nem titkolta, hogy néhány évvel ezelőtt maga sem hitte volna, hogy a Tolnay István és a tervezők által megálmodott kezdeményezés egyszer valósággá válik.

  „Amint azt vendégeink is láthatják, az elképzelésünk nem ér itt véget, hiszen azt szeretnénk, ha ennek az épületnek a szomszédságában egy bölcsőde is felépülne. Ennek ki is hagytuk a helyét, s ennek az ügynek a sikerre vitelében is számítunk a magyar kormány támogatására” — mondta Kovács.

  Kovács Jenő nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a helyi önkormányzat komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megvalósítsa a városban élő roma gyerekek integrációját. Ennek érdekében helyi büdzséből finanszírozzák az 1-es iskolában tanuló gyermekek étkeztetését, illetve azt, hogy a tanórákat követően további foglalkozásokra benn maradjanak a gyerekek a tanintézményben. A nemzeti identitás megőrzése, a vallásos szemlélet továbbörökítésének kulcsa abban rejlik, ha magyar oktatásban részesülnek a gyerekek, fogalmazott Kovács.

  A köszöntőbeszédek sorát házigazdaként Tolnay István esperes zárta. Beszédében felvázolta ennek a 21 éves munkának a fontosabb állomásait. A magyar kormány, valamint a KREK támogatásán kívül kiemelte és megköszönte a gyülekezet példaértékű hozzáállását is.

  A beszédeket követően a vendégek megtekintették az épületkomplexum különböző részeit: a református óvodában a délutáni foglalkozáson még jelen voltak a gyerekek, akik énekkel és kérdésekkel csaltak mosolyt és könnyeket a vendégek szemébe.

  Az új református templom és a Kálvin-központ hivatalos, ünnepi átadását és avatóünnepségét október 20-án 15 órától tartják. A szervezők mindenkit várnak a kertvárosi gyülekezet számára történelmi jelentőségű ünnepi alkalomra.

  Cookie