Vendégmunkások itthon maradt gyerekei
Utoljára módositva: 2019-05-20 16:09:28

Pár éve a külföldön munkát vállaló szülők gyerekeivel is törődnek a szatmárnémeti szociális igazgatóság munkatársai. A gyerekek jogilag rendezett itthoni helyzete az egyik legfontosabb dolog.

Közel hatszáz olyan szatmárnémeti gyerek szerepel a város szociális igazgatóságának (DAS) nyilvántartásában, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik. Néhány éve az is feladata a szolgáltatónak, hogy odafigyeljen ezekre a kiskorúakra, az ügyben Adrian Bălaj DAS-igazgató szolgált információkkal lapunk számára.

 

Gyámsági végzés kell

 

Évről évre csökken a külföldi munka miatt csonka családban vagy szülő nélkül nevelkedő gyerekek száma Szatmárnémetiben, három éve az ezret is meghaladta a számuk, tavaly körülbelül nyolcszáz ilyen gyerekről tudtak, idén 592 a felemás családi helyzetben nevelkedő kiskorúak száma. Bălaj szerint ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen is csak ennyien vannak, a szám azt a valóságot tükrözi, amiről a DAS munkatársai tudnak. Az adatok a pedagógusok által a tanfelügyelőséghez eljuttatott információkból adódnak, de vannak olyan szülők, akik se szó, se beszéd elmennek külföldre dolgozni, és ezt a közvetlen hozzátartozókon kívül senki nem tudja, és vannak olyan iskolaelhagyásos esetek, amelyekkel kapcsolatban szintén nincs hivatalos információ. Pedig Bălaj szerint fontos, hogy legyen hivatalosan nyomatékosítva, hogy ki a gyerek gyámja, amíg a szülők odavannak, mert csak így lehet eljárni a gyereket érintő hivatalos ügyekben. Nem elég a közjegyző előtt írt gyámsági megbízatási szerződés, és a kézzel írt „Te vigyázol a gyerekre” papír sem elég, bíróság előtt lefolytatott gyámsági eljárás kell a teljes körű felügyelet megszerzéséhez. A gyámsági procedúrát szatmárnémeti lakosok esetében az Ilişeşti sétányon lévő DAS-irodában kell kezdeni, lehetőleg nem később, mint a gyerek mellől való távozást megelőző negyven nap. Gyámkodással legtöbb negyedfokú rokon, tizennyolcadik évét betöltött, morális felelősséggel rendelkező és megfelelő anyagi helyzetben lévő személy bízható meg.

 

Szülők nélkül

 

Szatmárnémetiben a külföldi munkavállalás miatt szülő vagy szülők nélkül maradt gyerekek közül 46 él kiemelten nehéz családi körülmények között, ennyi kiskorúnak van oda apja is, anyja is huzamosabb ideig dolgozni. 41 elvált szülőkkel rendelkező vagy félárva kiskorú él úgy, hogy külföldi munkavállalás miatt egyetlen szülője sincs mellette, rájuk is kiemelten figyelnek a szociális munkások. A szülők külföldi munkavállalása miatt megváltozott körülmények között elő gyerekekre jellemzően a nagyszülők vigyáznak, de van, hogy idősebb testvér, nagybácsi vagy keresztszülő az istápoló.

 

Kapcsolat az otthonnal

 

Bălaj szerint érzelmi trauma alatt élnek az ilyen gyerekek, legyen a gyám bármilyen közeli rokon, nem tudja pótolni a szülőkhöz való kötődést. Az anyagi gondok nem jellemzők a csonka családokra, sőt, az átlagosnál jobb körülmények között élnek, érzelmi életüket kivéve. A DAS szociális dolgozói rendszeres állapotfelmérést végeznek, azt figyelve, nem romlanak-e a gyerekek életkörülményei, lelkiállapotuk, s ha segítség kell nekik vagy a nevelőszülőknek, megadják. Ha rosszabbodik a helyzet, és a szülő nem tud vagy nem hajlandó ilyen esetben sem hazajönni, az összegyűjtött adatok birtokában a gyermekvédelmi szakemberek segítségét kérik a nagyobb baj megelőzése érdekében. A távolban lévő szülő pedig úgy tud leginkább segíteni, ha napi rendszerességgel tartja a kapcsolatot itthon maradt gyerekével, és azon van, hogy segítse a gyám és a kiskorú közötti jó viszony kialakítását.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...