Véradásra hívják a nagykárolyiakat
Utoljára módositva: 2020-02-04 09:17:06

A mai napon ismét várja az önkéntes nagykárolyi véradókat a Szatmár Megyei Vérközpont. Az akcióra reggel fél kilenctől kerül sor a Nagykárolyi Szociális Központ Progresului utcai épületében (egykori kaszárnya).

Általában mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és még nincs 65 éves. Az ötven évet betöltött, első ízben vért adó személyek esetében viszont háziorvosi ajánlás szükséges. Nem lehet önkéntes viszont az, aki hepatitiszes, szifiliszes, tüdőbeteg, szívbeteg, magas vérnyomásban szenved, és ugyancsak nem adhatnak vért szoptató anyák. Bár a levett vért mindig ellenőrzik, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy aki legjobb tudomása szerint nem teljesen egészséges, ne adjon vért. Két véradás között pedig minimum 60 napnak kell eltelnie.

Az önkéntes véradókon 600 lej értékben különböző vizsgálatokat is elvégeznek a helyszínre érkező egészségügyi szakemberek, ezenkívül ingyenes egészségügyi konzultáció, egy szabadnap és hét ebédjegy is az önkéntes véradók „jutalmát” képezi.

A véradás általában 5–10 percet vesz igénybe, kivételt csak az első ízben önkéntesek képeznek. Az ő esetükben két órát is igénybe vesz a procedúra, hiszen először meghatározzák a vércsoportjukat, majd orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket. Ha pedig mindent rendben találtak, megfelelő az önkéntes a véradáshoz, akkor legközelebb már valóban nagyon rövid idő alatt lehet vért adni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...