Vérmérgezés – milliók haláláért felelős
Utoljára módositva: 2020-01-18 12:55:55

A szepszis világszerte a halálesetek egyötödéért felelős, három másodpercenként végez egy személlyel a Földön. Szatmár megyében fél év alatt nyolcan kaptak vérmérgezést.

Naponta átlagosan több száz ember életét követeli világszerte a köznyelvben leginkább csak vérmérgezésként ismert szepszis, amelynek során végzetes károsodását a szervezet saját maga idézi elő. A súlyos állapot elméletben bárhol, bármikor, bárkinél kialakulhat.

A Global Burden of Desease (Betegségek Globális Terhei) jelentés szerint 2017-ben 48,9 millió vérmérgezéses eset történt, 195 országban pedig mintegy 11 millió halálesetért volt felelős a szepszis. Az esetek fele a szegény országokban történt, gyermekekkel és tinédzserekkel.

Romániában a tavalyi év első felében 433 vérmérgezéses esetet jelentettek: akadt olyan megye, például Fehér, Călăraşi, Giurgiu vagy Gorj, ahol egy eset sem történt, Kolozs megyéből ellenben 124-et, Maros megyéből 46-ot, Temes megyéből 68-at jelentettek, Szatmár megyében pedig 8 esetet vettek nyilvántartásba a hatóságok.

A szepszis a szervezet fertőzésre adott, de nem megfelelő válaszreakciója, amely kontrollálatlan, ezért a szervezet magát is károsítja. Ezt a reakciót akár egyes kórokozók, akár azok mérgező termékeinek a vérkeringésbe jutása okozza. A kórokozók a leggyakrabban baktériumok, de lehetnek vírusok, gombák és egyéb mikrobák. A fertőzés leggyakoribb forrásai a húgyúti fertőzések, a légzőszervi fertőzések, a hasi gócokból kiinduló folyamatok és az erekbe helyezett eszközök — például az infúzió bejuttatására szolgáló vénás kanül.

A legfontosabb feladat a szeptikus góc azonosítása. Azzal, hogy megtalálják és eltávolítják a fertőzés forrását, a túlélés esélyét a többszörösére lehet növelni.

A szepszis a világon még mindig a tizedik leggyakoribb halálok, és naponta világszerte 1400 ember hal meg miatta. Az intenzív osztályokon a szepszis számít a vezető haláloknak. A betegek 30 százaléka a kórisme felállítását követő egy hónapon belül hal meg. A súlyos szepszis halálozási aránya megfelelő terápia esetén is 30–50 százalék között van.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...