Verseket olvastak, szavaltak
Utoljára módositva: 2014-04-11 09:02:45

A vers, a költészet ünnepe volt tegnap Nagykárolyban. Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense egész napos programsorozatot szervezett, a résztvevőkkel tisztelegtek a költők előtt.

 

Népes közönség előtt zajlott a szavalóverseny a Károlyi-kastély alagsori kiállítótermében

Versolvasás, beküldött versek kiértékelése, könyvbemutató, szavalóverseny, közös versmondás és végül egy kellemes koncert — tömören ezek voltak a tegnapi kulturális rendezvény programpontjai, melyeket Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense szervezett. A Vers Ünnepe Nagykárolyban elnevezésű rendezvény délelőtt 10 órakor versmaratonnal indult. Általános és középiskolás diákok érkeztek az alkalomra, pedagóguskísérettel, hogy egyenként felolvassák kedvenc költeményüket. Több mint száz vers hangzott el — szinte ugyanennyi költőtől.

Kiss Zita hetekkel ezelőtti felhívására — melyben arra kérte az alkalmi versírókat, hogy küldjék be, mutassák meg költeményeiket — mintegy 15 vers érkezett. Ezeket kiértékelték, s három korcsoportban győzteseket is hirdettek. Az általános iskolások korcsoportjának győztese Tabi Boglárka lett, Őrangyalom című versével. A középiskolás beküldők közül Kovács Péter Zoltán Ő című költeménye bizonyult a legjobbnak, míg a felnőttek csoportjában Török Kajtár Enikő végzett a képzeletbeli dobogó első fokán Mi kell nekem? című versével.

Elek György könyvét Sróth Ödön mutatta be a nagykárolyi közönségnek

A nap könyvbemutatóval folytatódott. Elek György újságíró, költő legújabb verseskötetét mutatták . A Madárlábak nyomai alatt című kötet verseiben a szerző az emberi kapcsolatokra, a férfi és a nő örök harcára helyezi a hangsúlyt. Elek György költeményeit Sróth Ödön, a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Egyesület elnöke méltatta és ajánlotta az olvasók figyelmébe, majd Poszet Nándor, a Harag György Társulat színművésze olvasta fel a szerző néhány versét.

Délután 4 órától, az … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóverseny hetedik kiadására került sor. Kiss Zita köszöntötte az alkalomra összegyűlt diákokat, szülőket, kísérő és felkészítő pedagógusokat. Mint mondta, ez a hetedik ilyen jellegű verseny, s az elmúlt hét év alatt valahogy megcsappant az érdeklődés a verseny iránt, hiszen az első alkalomra még 4000-en jelentkeztek, míg a csütörtöki alkalomra mindössze 14-en. A diákok a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolából, a 3-as Számú Általános Iskolából, Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból, a piskolti, mezőpetri, gencsi általános iskolákból érkeztek.

És szárnyra keltek a szavak — immár hetedik alkalommal, Nagykárolyban

Az Elek György költő-újságíró, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor színművészek által alkotott zsűri döntése értelmében az alábbi diákok bizonyultak a legjobbnak: I–II. osztályosok korcsoportja: Lang Blanka (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Csáki Panna (Piskolti Általános Iskola) II. díj, Vígh Kevin Denis (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj. III–-IV. osztályosok korcsoportja: Rák Gergő (Mezőpetri Általános Iskola) I. díj, Gál Zsuzsanna (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Schlachter Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum) III. díj. V–VI. osztályosok korcsoportja: Vagyas Vivien (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Böőr Petra (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Csobi Adrienn (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj.

A programsorozat végén A hetedik te magad légy címmel a nagykárolyiak első közös nagy versmondására került sor, majd a közönség a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy együttes koncertjét élvezhette.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...