Verseket olvastak, szavaltak
Utoljára módositva: 2014-04-11 09:02:45

A vers, a költészet ünnepe volt tegnap Nagykárolyban. Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense egész napos programsorozatot szervezett, a résztvevőkkel tisztelegtek a költők előtt.

 

Népes közönség előtt zajlott a szavalóverseny a Károlyi-kastély alagsori kiállítótermében

Versolvasás, beküldött versek kiértékelése, könyvbemutató, szavalóverseny, közös versmondás és végül egy kellemes koncert — tömören ezek voltak a tegnapi kulturális rendezvény programpontjai, melyeket Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense szervezett. A Vers Ünnepe Nagykárolyban elnevezésű rendezvény délelőtt 10 órakor versmaratonnal indult. Általános és középiskolás diákok érkeztek az alkalomra, pedagóguskísérettel, hogy egyenként felolvassák kedvenc költeményüket. Több mint száz vers hangzott el — szinte ugyanennyi költőtől.

Kiss Zita hetekkel ezelőtti felhívására — melyben arra kérte az alkalmi versírókat, hogy küldjék be, mutassák meg költeményeiket — mintegy 15 vers érkezett. Ezeket kiértékelték, s három korcsoportban győzteseket is hirdettek. Az általános iskolások korcsoportjának győztese Tabi Boglárka lett, Őrangyalom című versével. A középiskolás beküldők közül Kovács Péter Zoltán Ő című költeménye bizonyult a legjobbnak, míg a felnőttek csoportjában Török Kajtár Enikő végzett a képzeletbeli dobogó első fokán Mi kell nekem? című versével.

Elek György könyvét Sróth Ödön mutatta be a nagykárolyi közönségnek

A nap könyvbemutatóval folytatódott. Elek György újságíró, költő legújabb verseskötetét mutatták . A Madárlábak nyomai alatt című kötet verseiben a szerző az emberi kapcsolatokra, a férfi és a nő örök harcára helyezi a hangsúlyt. Elek György költeményeit Sróth Ödön, a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Egyesület elnöke méltatta és ajánlotta az olvasók figyelmébe, majd Poszet Nándor, a Harag György Társulat színművésze olvasta fel a szerző néhány versét.

Délután 4 órától, az … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóverseny hetedik kiadására került sor. Kiss Zita köszöntötte az alkalomra összegyűlt diákokat, szülőket, kísérő és felkészítő pedagógusokat. Mint mondta, ez a hetedik ilyen jellegű verseny, s az elmúlt hét év alatt valahogy megcsappant az érdeklődés a verseny iránt, hiszen az első alkalomra még 4000-en jelentkeztek, míg a csütörtöki alkalomra mindössze 14-en. A diákok a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolából, a 3-as Számú Általános Iskolából, Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból, a piskolti, mezőpetri, gencsi általános iskolákból érkeztek.

És szárnyra keltek a szavak — immár hetedik alkalommal, Nagykárolyban

Az Elek György költő-újságíró, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor színművészek által alkotott zsűri döntése értelmében az alábbi diákok bizonyultak a legjobbnak: I–II. osztályosok korcsoportja: Lang Blanka (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Csáki Panna (Piskolti Általános Iskola) II. díj, Vígh Kevin Denis (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj. III–-IV. osztályosok korcsoportja: Rák Gergő (Mezőpetri Általános Iskola) I. díj, Gál Zsuzsanna (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Schlachter Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum) III. díj. V–VI. osztályosok korcsoportja: Vagyas Vivien (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Böőr Petra (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Csobi Adrienn (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj.

A programsorozat végén A hetedik te magad légy címmel a nagykárolyiak első közös nagy versmondására került sor, majd a közönség a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy együttes koncertjét élvezhette.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...