Verseket olvastak, szavaltak
Utoljára módositva: 2014-04-11 09:02:45

A vers, a költészet ünnepe volt tegnap Nagykárolyban. Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense egész napos programsorozatot szervezett, a résztvevőkkel tisztelegtek a költők előtt.

 

Népes közönség előtt zajlott a szavalóverseny a Károlyi-kastély alagsori kiállítótermében

Versolvasás, beküldött versek kiértékelése, könyvbemutató, szavalóverseny, közös versmondás és végül egy kellemes koncert — tömören ezek voltak a tegnapi kulturális rendezvény programpontjai, melyeket Kiss Zita, a Nagykárolyi Kulturális Központ referense szervezett. A Vers Ünnepe Nagykárolyban elnevezésű rendezvény délelőtt 10 órakor versmaratonnal indult. Általános és középiskolás diákok érkeztek az alkalomra, pedagóguskísérettel, hogy egyenként felolvassák kedvenc költeményüket. Több mint száz vers hangzott el — szinte ugyanennyi költőtől.

Kiss Zita hetekkel ezelőtti felhívására — melyben arra kérte az alkalmi versírókat, hogy küldjék be, mutassák meg költeményeiket — mintegy 15 vers érkezett. Ezeket kiértékelték, s három korcsoportban győzteseket is hirdettek. Az általános iskolások korcsoportjának győztese Tabi Boglárka lett, Őrangyalom című versével. A középiskolás beküldők közül Kovács Péter Zoltán Ő című költeménye bizonyult a legjobbnak, míg a felnőttek csoportjában Török Kajtár Enikő végzett a képzeletbeli dobogó első fokán Mi kell nekem? című versével.

Elek György könyvét Sróth Ödön mutatta be a nagykárolyi közönségnek

A nap könyvbemutatóval folytatódott. Elek György újságíró, költő legújabb verseskötetét mutatták . A Madárlábak nyomai alatt című kötet verseiben a szerző az emberi kapcsolatokra, a férfi és a nő örök harcára helyezi a hangsúlyt. Elek György költeményeit Sróth Ödön, a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Egyesület elnöke méltatta és ajánlotta az olvasók figyelmébe, majd Poszet Nándor, a Harag György Társulat színművésze olvasta fel a szerző néhány versét.

Délután 4 órától, az … és szárnyra kelnek a szavak című szavalóverseny hetedik kiadására került sor. Kiss Zita köszöntötte az alkalomra összegyűlt diákokat, szülőket, kísérő és felkészítő pedagógusokat. Mint mondta, ez a hetedik ilyen jellegű verseny, s az elmúlt hét év alatt valahogy megcsappant az érdeklődés a verseny iránt, hiszen az első alkalomra még 4000-en jelentkeztek, míg a csütörtöki alkalomra mindössze 14-en. A diákok a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolából, a 3-as Számú Általános Iskolából, Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból, a piskolti, mezőpetri, gencsi általános iskolákból érkeztek.

És szárnyra keltek a szavak — immár hetedik alkalommal, Nagykárolyban

Az Elek György költő-újságíró, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor színművészek által alkotott zsűri döntése értelmében az alábbi diákok bizonyultak a legjobbnak: I–II. osztályosok korcsoportja: Lang Blanka (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Csáki Panna (Piskolti Általános Iskola) II. díj, Vígh Kevin Denis (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj. III–-IV. osztályosok korcsoportja: Rák Gergő (Mezőpetri Általános Iskola) I. díj, Gál Zsuzsanna (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Schlachter Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum) III. díj. V–VI. osztályosok korcsoportja: Vagyas Vivien (3-as Számú Általános Iskola) I. díj, Böőr Petra (3-as Számú Általános Iskola) II. díj, Csobi Adrienn (Vasile Lucaciu Általános Iskola) III. díj.

A programsorozat végén A hetedik te magad légy címmel a nagykárolyiak első közös nagy versmondására került sor, majd a közönség a sepsiszentgyörgyi Selfish Murphy együttes koncertjét élvezhette.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...