Verselemzés a román írásbelin
Utoljára módositva: 2019-07-01 17:44:09

Verselemzés állt a román nyelv és irodalom érettségi tételek középpontjában. A tételek kidolgozására három óra állt a maturandusok rendelkezésére, hétfőn 9 órától délig írhattak.

Zökkenőmentesen zajlott Szatmár megyében a nyár érettségi első írásbeli próbája, melyen az 1882 beiratkozott végzős közül 1862-en jelentek meg. A román nyelv és irodalom vizsgán ezúttal is külön tételsort kaptak a reál és a humán szakos végzősök, de mindkét szaknak három nagyobb feladatot kellett kidolgoznia, legtöbb három óra alatt.

A reál szakos végzősök első tételében George Panu Amintiri de la Junimea Iaşi című szövegrészlete alapján kellett öt kérdésre válaszolniuk, ugyanakkor szintén a szöveget alapul véve, egy 150 szavas érvelő szöveget is meg kellett fogalmazniuk. A második tételben egy Mihail Sadoveanu-szövegrészletet alapul véve 50 szóban kellett bemutatniuk annak narratív perspektíváját. Az utolsó, harmadik tételben egy szabadon választott George Bacovia vagy Lucian Blaga verset kellett elemezniük legkevesebb 400 szóban.

A humán szakosoknak szintén egy három nagyobb feladatból álló tételsort kellett kidolgozniuk, az első két feladat kérelmei hasonlóak voltak a reál szakosokéhoz, míg a „legnagyobb”, harmadik tételben nekik szintén verset kellett elemezniük legkevesebb 400 szóban, ők Tudor Arghezi vagy Ion Barbu valamelyik költeményét választhatták.

A román ajkú tanulók ma szusszanhatnak kicsit, hiszen mivel ma nem kell vizsgázniuk, ellenben a kisebbségi oktatásban részt vevő diákoknak anyanyelvből kell írásbelizniük. Július 2-án, kedden tehát anyanyelvből — magyar és német — mérik fel a tanulók tudását, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek. Az eredményeket július 8-án délig közlik, és ugyanaznap 12 és 16 óra között lehet óvást benyújtani. Az óvások utáni végleges eredményeket július 13-án ismertetik. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Bár szigorú körülmények között, bekamerázott termekben kell megírniuk a diákoknak a dolgozatokat, az oktatási minisztérium most is indított egy ingyenes telefonvonalat — 0800.801.100 —, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám július 4-ig hívható, 8-tól délután 4 óráig.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...