Verselemzés a román írásbelin
Utoljára módositva: 2019-07-01 17:44:09

Verselemzés állt a román nyelv és irodalom érettségi tételek középpontjában. A tételek kidolgozására három óra állt a maturandusok rendelkezésére, hétfőn 9 órától délig írhattak.

Zökkenőmentesen zajlott Szatmár megyében a nyár érettségi első írásbeli próbája, melyen az 1882 beiratkozott végzős közül 1862-en jelentek meg. A román nyelv és irodalom vizsgán ezúttal is külön tételsort kaptak a reál és a humán szakos végzősök, de mindkét szaknak három nagyobb feladatot kellett kidolgoznia, legtöbb három óra alatt.

A reál szakos végzősök első tételében George Panu Amintiri de la Junimea Iaşi című szövegrészlete alapján kellett öt kérdésre válaszolniuk, ugyanakkor szintén a szöveget alapul véve, egy 150 szavas érvelő szöveget is meg kellett fogalmazniuk. A második tételben egy Mihail Sadoveanu-szövegrészletet alapul véve 50 szóban kellett bemutatniuk annak narratív perspektíváját. Az utolsó, harmadik tételben egy szabadon választott George Bacovia vagy Lucian Blaga verset kellett elemezniük legkevesebb 400 szóban.

A humán szakosoknak szintén egy három nagyobb feladatból álló tételsort kellett kidolgozniuk, az első két feladat kérelmei hasonlóak voltak a reál szakosokéhoz, míg a „legnagyobb”, harmadik tételben nekik szintén verset kellett elemezniük legkevesebb 400 szóban, ők Tudor Arghezi vagy Ion Barbu valamelyik költeményét választhatták.

A román ajkú tanulók ma szusszanhatnak kicsit, hiszen mivel ma nem kell vizsgázniuk, ellenben a kisebbségi oktatásban részt vevő diákoknak anyanyelvből kell írásbelizniük. Július 2-án, kedden tehát anyanyelvből — magyar és német — mérik fel a tanulók tudását, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek. Az eredményeket július 8-án délig közlik, és ugyanaznap 12 és 16 óra között lehet óvást benyújtani. Az óvások utáni végleges eredményeket július 13-án ismertetik. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Bár szigorú körülmények között, bekamerázott termekben kell megírniuk a diákoknak a dolgozatokat, az oktatási minisztérium most is indított egy ingyenes telefonvonalat — 0800.801.100 —, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám július 4-ig hívható, 8-tól délután 4 óráig.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...