Versenyben a Kaszás Attila-díjért
Utoljára módositva: 2018-06-29 10:48:45

Három színművész van versenyben a díjért, a közönség szavazata dönti el, kié lesz az elismerés.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere és Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeiről. A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díj félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Nem elég az, hogy valaki jó színész legyen, embernek kell lennie. Nem véletlen, hogy Kaszás Attila: „Embernek lenni nem szerep” aforizmája lett a díjazás mottója.

Minden színházban megszavazzák, hogy a társulaton belül ki az, aki érdemes a jelölésre. Amikor minden színháznak megvan a javaslata, azokat összesítik, és azok, akik továbbjutottak, szavaznak egymásra, így lesz meg a három jelölt, akikre a közönség szavaz majd. A három döntős idén Varga Klári, a debreceni Csokonai Színház tagja, Farkas Ignác a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházból és Nagy Csongor, a Harag György Társulat művésze.

Nagy Csongor 1998-ban végezte el a marosvásárhelyi színművészeti főiskolát. 1999-től játszik Szatmárnémetiben, 2011-ig a Csíki Játékszín tagjaként ott is voltak szerepei. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2012-től a Harag György Társulat tagja. Közben két évig játszott a sepsiszentgyörgyi Tomcsa Sándor Színháznál is.

„A színház sok mindent jelent számomra, elsősorban az életet, a megélhetést, de ez is egy szakma, amit érdemes jól csinálni — nyilatkozta lapunknak Nagy Csongor. — A színészet fizikai-szellemi-lelki munka, amit nem lehet csupán a megélhetésért végezni. A színész számára fontos, hogy a fizikai-szellemi-lelki erő meglegyen benne, és ez a három együttműködjön. A néző csak az előadást látja, de amíg az létrejön, addig nagyon sokat kell gyötrődni. Egy előadásnak ugyanaz a nehézsége és szépsége, hogy a színész a maximumot hozza ki önmagából, persze nem egyedül, hanem a rendezővel és a többi színésszel. A színész is meg kell hogy éljen, de nem a pénz a legfontosabb számára, hanem az, hogy mit képvisel. Nagyon fontos a kapcsolat a közönséggel. Egy olyan világban, ahol körbe vagyunk véve kommunikációs eszközökkel, sokszor elmegyünk egymás mellett, és nem beszélgetünk. A színházművészet egy csomó érzelmet hordoz, ami ma hiányzik az emberekből. Szerintem az érzelmek, az érzések ott vannak az emberekben, de lehet, hogy bujkálnak, valami elnyomja, vagy éppen maga az ember nyomja el, mert egy beszélgetés, egy intim kapcsolat helyett a telefont választja (vagy valami mást). A színész magából bányássza elő az érzelmeket. Egy szerep megformálásakor elkezd önmagában kutakodni, hogy hol van benne az az érzés. A színész — de el lehet mondani ezt minden emberről — nem hagyhatja kihűlni az érzelmeit, ha eredményeket akar elérni. Érthetetlen az, ami ma a világban történik, teljes érzéketlenség uralkodik, az emberek nem veszik észre, hogy nem jó, ami velük sokszor saját akaratukból történik. Egy döntés kérdése, hogy hogyan élünk. Nem járhatunk becsukott szemmel, mindent tagadva. A jelenben élünk, és az a dolgunk, ha sok minden nem tetszik, próbáljunk meg azokon javítani. A színésztől azt várják el, hogy hiteles legyen, ezért magával szemben is annak kell lennie” — mutatott rá a színészi feladat értelmére a Kaszás Attila-díjra jelölt szatmári színművész.

Szavazás

A Harag György Társulat Kaszás Attila-díjra jelölt művészére a http://www.kultura.hu/kaszasattiladij/szavazas linken lehet voksolni.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...