Versenyfutás a másodpercekkel
Utoljára módositva: 2018-09-12 19:23:07

Ez a verseny nemcsak a tűzoltók állóképességét teszi próbára, de üzenet is a lakosság felé: Szatmár megyének és a régiónak olyan tűzoltói vannak, akikre bármikor számíthatnak a bajban.

Idén is a szatmári lánglovagok nyerték meg a román tűzoltóság napja alkalmából már hetedik alkalommal megszervezett Lépcsők Nemzetközi Lépcsőfutó Versenyt, amelyre az Északnyugati Régió öt megyéjéből és Ukrajnából összesen 17 kétszemélyes csapat nevezett be. A kemény fizikai kihívást jelentő megmérettetés — 20 kilós, teljes menetfelszereléssel kellett felrohanni 175 lépcsőfokon, 32 méter magasba — célja természetesen nem a versenyen való győzelem, hanem azon technikák fejlesztése és tökéletesítése, amelyekkel a magas épületekben, csak lépcsőmászással elérhető helyszíneken történő mentés-oltás még hatékonyabb és főleg gyorsabb, mert a másodperceken emberéletek múlhatnak.

Elcsépelt közhely, de tény: emberéletek múlhatnak a másodperceken — ám az idővel való versenyfutáshoz kemény edzések szükségesek. „A mindennapi gyakorlatozás nélkül nem tudnánk teljesíteni ezt a valóban komoly fizikai erőpróbát — amely most itt csak egy szakmai megmérettetés, és persze, hogy jó dolog nyerni, de aki itt a sok edzésnek és gyakorlásnak köszönhetően jól teljesít, az az éles bevetéseken, a lángokból való mentés közben is hozza a formáját. Ott pedig emberélet múlik a másodperceken” — mondják a bemelegítő gyakorlatok végzése közben az egyik szatmári tűzoltócsapat tagjai az Abo Mix gabonafeldolgozó udvarán, ahol szerdán délben az immár hetedik alkalommal megszervezett Lépcsők Nemzetközi Lépcsőfutó Verseny zajlott, 17 kétszemélyes csapat részvételével. Az Ukrajnából, valamint Kolozs, Bihar, Beszterce, Máramaros és Szatmár megye egységeiből érkezett lánglovagoknak a gabonafeldolgozó épületének keskeny, éles fordulós lépcsőházában kellett felrohanniuk a 175 lépcsőfokon, 32 méter magasságba, teljes bevetési felszerelésben, azaz oltóruhában, védősisakban és -kesztyűben, a speciális tűzoltóbakancsban és gázálarcban, hiszen ezen keresztül lélegezték be a sűrített levegőt a hátukon cipelt palackból. A felszerelést kiegészítette még két feltekert locsolócső, egy tűzcsapcsatlakozó és egy szekerce — összesen 20 kg-os súlyban.

Az idei, közel kétórás megmérettetés győztese a szatmárnémeti Creţu Szabolcs és Ilieş Marius alkotta páros, a második helyen a szintén házigazda Kompasz Gabriel és Bora Gabriel végzett, de még a bronzérem is Szatmárnémetiben maradt Şimon Ovidiu és Pop Sergiu párosának köszönhetően

Szabó Kinga Mária

 

.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...