Versenyfutás a másodpercekkel
Utoljára módositva: 2018-09-12 19:23:07

Ez a verseny nemcsak a tűzoltók állóképességét teszi próbára, de üzenet is a lakosság felé: Szatmár megyének és a régiónak olyan tűzoltói vannak, akikre bármikor számíthatnak a bajban.

Idén is a szatmári lánglovagok nyerték meg a román tűzoltóság napja alkalmából már hetedik alkalommal megszervezett Lépcsők Nemzetközi Lépcsőfutó Versenyt, amelyre az Északnyugati Régió öt megyéjéből és Ukrajnából összesen 17 kétszemélyes csapat nevezett be. A kemény fizikai kihívást jelentő megmérettetés — 20 kilós, teljes menetfelszereléssel kellett felrohanni 175 lépcsőfokon, 32 méter magasba — célja természetesen nem a versenyen való győzelem, hanem azon technikák fejlesztése és tökéletesítése, amelyekkel a magas épületekben, csak lépcsőmászással elérhető helyszíneken történő mentés-oltás még hatékonyabb és főleg gyorsabb, mert a másodperceken emberéletek múlhatnak.

Elcsépelt közhely, de tény: emberéletek múlhatnak a másodperceken — ám az idővel való versenyfutáshoz kemény edzések szükségesek. „A mindennapi gyakorlatozás nélkül nem tudnánk teljesíteni ezt a valóban komoly fizikai erőpróbát — amely most itt csak egy szakmai megmérettetés, és persze, hogy jó dolog nyerni, de aki itt a sok edzésnek és gyakorlásnak köszönhetően jól teljesít, az az éles bevetéseken, a lángokból való mentés közben is hozza a formáját. Ott pedig emberélet múlik a másodperceken” — mondják a bemelegítő gyakorlatok végzése közben az egyik szatmári tűzoltócsapat tagjai az Abo Mix gabonafeldolgozó udvarán, ahol szerdán délben az immár hetedik alkalommal megszervezett Lépcsők Nemzetközi Lépcsőfutó Verseny zajlott, 17 kétszemélyes csapat részvételével. Az Ukrajnából, valamint Kolozs, Bihar, Beszterce, Máramaros és Szatmár megye egységeiből érkezett lánglovagoknak a gabonafeldolgozó épületének keskeny, éles fordulós lépcsőházában kellett felrohanniuk a 175 lépcsőfokon, 32 méter magasságba, teljes bevetési felszerelésben, azaz oltóruhában, védősisakban és -kesztyűben, a speciális tűzoltóbakancsban és gázálarcban, hiszen ezen keresztül lélegezték be a sűrített levegőt a hátukon cipelt palackból. A felszerelést kiegészítette még két feltekert locsolócső, egy tűzcsapcsatlakozó és egy szekerce — összesen 20 kg-os súlyban.

Az idei, közel kétórás megmérettetés győztese a szatmárnémeti Creţu Szabolcs és Ilieş Marius alkotta páros, a második helyen a szintén házigazda Kompasz Gabriel és Bora Gabriel végzett, de még a bronzérem is Szatmárnémetiben maradt Şimon Ovidiu és Pop Sergiu párosának köszönhetően

Szabó Kinga Mária

 

.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...