Veszélyes hőség jön
Utoljára módositva: 2017-08-01 13:16:06

Hőség lesz egész héten, szombaton tetőzik a hőhullám, amikor is negyven fok lesz.

Mától kezdve mindennap el fogja érni a levegő hőmérséklete a 40 Celsius-fokot Szatmár megyében, tájékoztatta lapunkat a kolozsvári meteorológiai intézet egyik munkatársa; szombaton 40 fokon fog tetőzni a környékünkre behömpölygő negyedik hőhullám. Kegyetlen hőség lesz, de ezzel nem dől meg a melegrekord, a legnagyobb hőség 1951-ben volt az országban, akkor 44,5 fokot mértek.

Afrikai légtömeg kúszott be Európába, emiatt van ilyen meleg az egész kontinensen, mondta el a meteorológus, ráadásul a mozdulatlan forróság miatt a hajnalok sem hoznak enyhülést, a hét végére 26 Celsius-fokra is ébredhetünk. Szombaton lesz a legmelegebb, mert akkor már 40 Celsius-fokig fog felkúszni délre a hőmérők higanyszála, szombaton és vasárnap van remény az esőre, de „enyhülést” csak a hétfő fog hozni, amikor már „csak” 35 fok lesz.

Mától kezdődően sárga hőségriadó van érvényben szinte egész Erdélyre, csak Brassó, Hargita és Kovászna megye kivétel ez alól, szerdától pedig egészen vasárnapig már a narancssárga riasztás lesz érvényben a kánikula miatt. A meteorológusok külön felhívják a figyelmet arra, hogy a levegő hőmérséklete és a páratartalom aránya már ma el fogja érni a kritikus nyolcvanas szintet. Aki teheti, ne menjen a napra, maradjon otthon a déli órákban, vagy ha kimegy, viseljen szellős ruhát. Mindenkinek ajánlott kerülni az alkohol, a kávé és magas cukortartalmú italok fogyasztását, a vízbevitel fokozása viszont ajánlatos.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...