Veszélyes is lehet a légkondicionáló
Utoljára módositva: 2014-08-13 20:05:43

A kánikulai meleget jóval elviselhetőbbé teszi, ha az autóban, illetve a munkahelyen légkondicionáló biztosítja a hűvöset. Azonban minden előnye mellett számos hátránya is van.

A légkondicionálóban kórokozók is megtelepedhetnek, ezért fontos évente szakemberrel kitisztíttatni a berendezést

A légkondicionáló hideg levegője kellemesen hat a harminc fokot meghaladó melegben, de ha nem bánunk vele óvatosan, betegség forrása lehet — tudtuk meg dr. Andó Ottó családorvostól.

A hideg-meleg miatt lecsapódó nedvességen gombák, baktériumok telepedhetnek, szaporodhatnak el, s bekapcsolva a berendezést, a gombák spórái, illetve a baktériumok bekerülnek a levegőbe és betegséget okozhatnak.

Az autókban lévő légkondicionáló hűtéséhez a szervezet nem képes alkalmazkodni: a felhevült járműben akár hatvan fok feletti is lehet ilyenkor a hőmérséklet, ráadásul, ha a klímaberendezés fúvókáit magunkra irányítjuk, a szervezet képtelen hamar alkalmazkodni, és az óriási hőmérséklet-különbség jelentősen lecsökkenti az ellenálló képességet.

Legionárius betegséget is okozhat

1976-ban — látszólag érthetetlen körülmények között — 260 ember, köztük 221 legionárius kapott végzetes tüdőgyulladást Philadelphiában, egy ünnepi nagygyűlésen. A rá következő évben sikerült megtalálni a kórokozó baktériumot, amit az áldozatokra utalva Legionella pneumophilának neveztek el. Hosszas epidemiológiai vizsgálatok során kiderítették, hogy a kórokozó észrevehetetlenül és kikerülhetetlenül támadt az ünneplő veteránokra: a szálloda légkondicionálójának párásítója permetezte a levegőbe.

Éppen ezért, ha a lakásunkban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsuk. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat. A Legionella baktérium a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ha azt nem tisztítjuk előírásszerűen, ezért évente legalább egyszer fertőtleníttetni kell — részletezte a szakember.

5–6 fokos szintkülönbség

Dr. Andó Ottó családorvos érdeklődésünkre néhány jó tanáccsal is szolgált, hogyan lehet úgy használni a klímaberendezéseket, hogy annak csak az előnyeit élvezzük. Autóba szállva a légkondicionáló bekapcsolása előtt ajánlott kiszellőztetni, hogy így is csökkentsük a belső hőmérsékletet. Ugyancsak ajánlott, hogy a klímarendszert soha ne állítsuk 5–6 foknál alacsonyabb hőmérsékletre a külső levegőhöz képest. Semmiképp nem ajánlott a hideg áramlatot egyenesen a testre irányítani, inkább az amúgy is felhevült ablak, illetve a láb irányába állítsuk be. Nem árt időnként kikapcsolni a berendezést, hogy visszaálljon az autóban a páratartalom. A gombásodás, illetve a baktériumok ellen pedig szaküzletekben kaphatóak oldatok, amelyekkel ajánlott rendszeresen kitisztíttatni a klímaberendezést.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...