Veszélyes is lehet a légkondicionáló
Utoljára módositva: 2014-08-13 20:05:43

A kánikulai meleget jóval elviselhetőbbé teszi, ha az autóban, illetve a munkahelyen légkondicionáló biztosítja a hűvöset. Azonban minden előnye mellett számos hátránya is van.

A légkondicionálóban kórokozók is megtelepedhetnek, ezért fontos évente szakemberrel kitisztíttatni a berendezést

A légkondicionáló hideg levegője kellemesen hat a harminc fokot meghaladó melegben, de ha nem bánunk vele óvatosan, betegség forrása lehet — tudtuk meg dr. Andó Ottó családorvostól.

A hideg-meleg miatt lecsapódó nedvességen gombák, baktériumok telepedhetnek, szaporodhatnak el, s bekapcsolva a berendezést, a gombák spórái, illetve a baktériumok bekerülnek a levegőbe és betegséget okozhatnak.

Az autókban lévő légkondicionáló hűtéséhez a szervezet nem képes alkalmazkodni: a felhevült járműben akár hatvan fok feletti is lehet ilyenkor a hőmérséklet, ráadásul, ha a klímaberendezés fúvókáit magunkra irányítjuk, a szervezet képtelen hamar alkalmazkodni, és az óriási hőmérséklet-különbség jelentősen lecsökkenti az ellenálló képességet.

Legionárius betegséget is okozhat

1976-ban — látszólag érthetetlen körülmények között — 260 ember, köztük 221 legionárius kapott végzetes tüdőgyulladást Philadelphiában, egy ünnepi nagygyűlésen. A rá következő évben sikerült megtalálni a kórokozó baktériumot, amit az áldozatokra utalva Legionella pneumophilának neveztek el. Hosszas epidemiológiai vizsgálatok során kiderítették, hogy a kórokozó észrevehetetlenül és kikerülhetetlenül támadt az ünneplő veteránokra: a szálloda légkondicionálójának párásítója permetezte a levegőbe.

Éppen ezért, ha a lakásunkban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsuk. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat. A Legionella baktérium a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ha azt nem tisztítjuk előírásszerűen, ezért évente legalább egyszer fertőtleníttetni kell — részletezte a szakember.

5–6 fokos szintkülönbség

Dr. Andó Ottó családorvos érdeklődésünkre néhány jó tanáccsal is szolgált, hogyan lehet úgy használni a klímaberendezéseket, hogy annak csak az előnyeit élvezzük. Autóba szállva a légkondicionáló bekapcsolása előtt ajánlott kiszellőztetni, hogy így is csökkentsük a belső hőmérsékletet. Ugyancsak ajánlott, hogy a klímarendszert soha ne állítsuk 5–6 foknál alacsonyabb hőmérsékletre a külső levegőhöz képest. Semmiképp nem ajánlott a hideg áramlatot egyenesen a testre irányítani, inkább az amúgy is felhevült ablak, illetve a láb irányába állítsuk be. Nem árt időnként kikapcsolni a berendezést, hogy visszaálljon az autóban a páratartalom. A gombásodás, illetve a baktériumok ellen pedig szaküzletekben kaphatóak oldatok, amelyekkel ajánlott rendszeresen kitisztíttatni a klímaberendezést.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...