Veszélyes is lehet a légkondicionáló
Utoljára módositva: 2014-08-13 20:05:43

A kánikulai meleget jóval elviselhetőbbé teszi, ha az autóban, illetve a munkahelyen légkondicionáló biztosítja a hűvöset. Azonban minden előnye mellett számos hátránya is van.

A légkondicionálóban kórokozók is megtelepedhetnek, ezért fontos évente szakemberrel kitisztíttatni a berendezést

A légkondicionáló hideg levegője kellemesen hat a harminc fokot meghaladó melegben, de ha nem bánunk vele óvatosan, betegség forrása lehet — tudtuk meg dr. Andó Ottó családorvostól.

A hideg-meleg miatt lecsapódó nedvességen gombák, baktériumok telepedhetnek, szaporodhatnak el, s bekapcsolva a berendezést, a gombák spórái, illetve a baktériumok bekerülnek a levegőbe és betegséget okozhatnak.

Az autókban lévő légkondicionáló hűtéséhez a szervezet nem képes alkalmazkodni: a felhevült járműben akár hatvan fok feletti is lehet ilyenkor a hőmérséklet, ráadásul, ha a klímaberendezés fúvókáit magunkra irányítjuk, a szervezet képtelen hamar alkalmazkodni, és az óriási hőmérséklet-különbség jelentősen lecsökkenti az ellenálló képességet.

Legionárius betegséget is okozhat

1976-ban — látszólag érthetetlen körülmények között — 260 ember, köztük 221 legionárius kapott végzetes tüdőgyulladást Philadelphiában, egy ünnepi nagygyűlésen. A rá következő évben sikerült megtalálni a kórokozó baktériumot, amit az áldozatokra utalva Legionella pneumophilának neveztek el. Hosszas epidemiológiai vizsgálatok során kiderítették, hogy a kórokozó észrevehetetlenül és kikerülhetetlenül támadt az ünneplő veteránokra: a szálloda légkondicionálójának párásítója permetezte a levegőbe.

Éppen ezért, ha a lakásunkban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsuk. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat. A Legionella baktérium a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ha azt nem tisztítjuk előírásszerűen, ezért évente legalább egyszer fertőtleníttetni kell — részletezte a szakember.

5–6 fokos szintkülönbség

Dr. Andó Ottó családorvos érdeklődésünkre néhány jó tanáccsal is szolgált, hogyan lehet úgy használni a klímaberendezéseket, hogy annak csak az előnyeit élvezzük. Autóba szállva a légkondicionáló bekapcsolása előtt ajánlott kiszellőztetni, hogy így is csökkentsük a belső hőmérsékletet. Ugyancsak ajánlott, hogy a klímarendszert soha ne állítsuk 5–6 foknál alacsonyabb hőmérsékletre a külső levegőhöz képest. Semmiképp nem ajánlott a hideg áramlatot egyenesen a testre irányítani, inkább az amúgy is felhevült ablak, illetve a láb irányába állítsuk be. Nem árt időnként kikapcsolni a berendezést, hogy visszaálljon az autóban a páratartalom. A gombásodás, illetve a baktériumok ellen pedig szaküzletekben kaphatóak oldatok, amelyekkel ajánlott rendszeresen kitisztíttatni a klímaberendezést.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...