Veszélyes játékra figyelmeztetnek
Utoljára módositva: 2019-08-07 20:47:55

Szatmárnémetiben is szinte bárhol lehet kapni lézerpálcákat, amelyekkel főleg a gyerekek játszanak szívesen. Nem árt azonban vigyázni velük, mert akár a szemet is károsíthatják.

Nem kevesebb mint 270 ezer lej értékben rótt ki büntetést a gyerekek által is nagyon kedvelt lézeres mutatópálcák, kulcstartók, ceruzák forgalmazásáért az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság a fővárosban — akadt, amelyiknek a csomagolásán nem volt román nyelvű tájékoztató, de olyan is volt bőven, amelyik a szemet már károsító mértékű fényt sugároz, erre pedig semmivel nem hívták fel a figyelmet. A fogyasztóvédelmi szervezet pont azért döntött nemrégiben a lézeres mutatópálcák alapos vizsgálata mellett, mert ezek — főként kedvező áruk miatt — egyre több háztartásban megtalálhatók, ráadásul többnyire gyerekek használják őket, akik nincsenek is tisztában azzal, hogy ezek az eszközök súlyos egészségkárosító hatásúak lehetnek. A lézermutatók pálcaszerű nyalábja ugyanis szemkárosító erősségű fényt bocsát ki — hangsúlyozzák.

A lézeres mutatópálcákat évek óta alkalmazzák a szakemberek oktatási, bemutatási célokra, ismert baleset nélkül. Ezek általában hordozható, kis teljesítményű, elemes, kézi lézergyártmányok. A kereskedelmi forgalomban kapható lézeres mutatópálcák általában piros fényt sugároznak ki, bár drágább készülékek is elérhetők, amelyek zöld fényt bocsátanak ki. Tehát a szem érzékenységi csúcsához közelebbi hullámhosszú lézerek már kisebb teljesítménnyel is megfelelő látási ingert képesek kelteni. Az utóbbi években beindult távol-keleti tömegtermelés miatt a kereskedelmet elárasztották az olcsó, párlejes, kulcstartónak kialakított lézeres mutatópálcák, amelyeket előszeretettel vásárolnak a gyermekek és szüleik játék céljára. Ez különösen veszélyes, mivel a gyermekek „játékból” szándékosan is belevilágítanak egymás és a felnőttek szemébe, és egymás közt gyakran minden felügyelet nélkül játszanak ezekkel a veszélyes lézerekkel.

Bár a lézeres mutatópálcától származó maradandó szemsérülés kockázata kicsi lehet, a személy, aki akár csak átmeneti szemexpozíciót kap egy lézeres mutatópálcától, egy fényes felvillanást érzékel, egy kápráztató hatást, amely valószínűleg figyelemelterelést és időleges látásvesztést okoz az érintett szemen, és utóképek megjelenése is lehetséges. A hatások elmúlásához szükséges idő változik a személytől és az expozíció alatti környezeti fény szintjétől függően. Orvosi kezelés csak akkor szükséges, ha az utóképek órákig megmaradnak, vagy az olvasási látásban zavar jelentkezik. Nem árt tudni azonban, hogy a retina lézer okozta sérüléseit nem lehet gyógyítani.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...