Veszélyes Ponta kijelentése
Utoljára módositva: 2014-08-06 10:12:22

Cătălin Predoiu (balról) PDL-elnökjelölt is elítéli Victor Ponta már-már a „hátrányos megkülönböztetés határát súroló kijelentéseit”

Elhatárolódott az elnökválasztási kampánytól az ortodox egyház, amely felkérte a politikusokat, ne használják fel kampánycélokra az egyházat és a hit kérdéseit — írta tegnap a hazai média.
Az államelnök-választási kampányban a jelöltek vallásáról és etnikai hovatartozásáról alakult ki vita az elmúlt napokban. Mégpedig azután, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a legesélyesebbnek tartott lehetséges ellenjelöltjére, az evangélikus vallású, szász nemzetiségű Klaus Johannisra utalva a múlt héten kijelentette: semmi gondja azzal, ha egy elnökjelölt nem román és nem ortodox vallású, de azt sem szeretné, hogy valaki a saját hazájában azzal vádolja vagy hibaként tüntesse fel, hogy ő román és ortodox. „Így születtem, így fogok meghalni, büszke vagyok erre, és azt hiszem, tiszteletet érdemlek ezért” — jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje. Ezt követően Ponta számos bírálatot kapott a jobboldal politikusaitól. Petre Roman, hazánk volt miniszterelnöke, aki jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, kijelentette: Ponta részéről „roppant csúnya és erkölcstelen volt”, hogy szóba hozta Johannis vallását és etnikai hovatartozását. Roman úgy vélte, a hagyományok szerint éppen a szociáldemokratáknak kellene küzdeniük az előítéletek lebontásáért, elsősorban a vallási jellegű előítéletek megszüntetéséért. Cătălin Predoiu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökjelöltje úgy vélte, hogy a kormányfőnek ez a megnyilatkozása „elmaradott szemléletét” igazolja. Predoiu szerint Ponta kijelentése a hátrányos megkülönböztetés határát súrolta, és úgy vélte, „veszélyes vita” bontakoztathat ki a román társadalomban, amely toleráns, ráadásul az emberi jogok — mint Predoiu fogalmazott — biztosítva vannak az országban. Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, a PD-L első alelnöke szerint Ponta elérte a célját, hiszen nyilatkozatával Johannis vallásáról indított vitát, de „mérgezett győzelemnek” nevezte, amit Ponta és „korlátolt” tanácsadói elértek, mert nem lesznek képesek megállítani az ortodox egyháznak a kampányba való bevonását. Cristian Diaconescu, a Traian Băsescu államelnök védnöksége alatt álló Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnökjelöltje szintén veszélyesnek nevezte a vallási alapon való megkülönböztetést. Leszögezte: a protestánsok, az ortodoxok és a katolikusok egyaránt keresztények. Az ortodox egyház ezt követően állásfoglalást adott ki. Kifejtette, hogy a jelöltek politikai meggyőződésétől, etnikai származásától, vallási meggyőződésétől függetlenül az ortodox klérusnak nem szabad pártokat és jelölteket támogatnia, ezt ugyanis tiltja az ortodox egyház zsinatának döntése, és a hívek is elítélik. Az egyház felhívta a politikusok figyelmét, hogy a választási kampányban kerüljék a vallási indíttatású vitákat. Leszögezte, hogy az ortodox egyház egyetlen pártot és politikust sem támogat még burkoltan sem. Hazánkban egyébként a lakosság 86 százaléka ortodox vallású.

Mondjon le

Az ellenzéki Cristian Diaconescu amellett, hogy hevesen bírálta Victor Ponta fenti kijelentéseit, felszólította a kormányfőt, válasszon az államelnök jelöltsége és miniszterelnöki minősége között, mivel „megengedhetetlen az, hogy kampány-kirándulásokat és ígéreteket tegyen” ezt a „kettőséget” kihasználva. „Határozottan felkérem Ponta urat, hogy válasszon. Megengedhetetlen az, hogy a mi pénzünkön kampány-ízű kirándulásokat tegyen az országban, és még ennél is megengedhetetlenebb az, hogy e kettősséget kihasználva ígéreteket tegyen. Röviden, tehát: ha államelnökjelölt akar lenni, most mondjon le a kormányfői tisztségből” – hangsúlyozta Cristian Diaconescu a PMP Országos Ügyvezető Tanácsának ülése után. „Victor Ponta úgy viselkedik, mintha a kormány családi örökség lenne, egyébként is egyre inkább egy családi klánnak tűnik az egész, ami a demokratikus szabályok, a mandátum teljesítésére vonatkozó kötelesség áthágását jelenti” — mondta még Diaconescu.
A PMP államfőjelöltje azt követően szögezte ezt le, miután kritikával illette a kormányfőt, amiért az a hét végén részt vett a Székelyföldön egy nemzetközi rendezvényen, „a székelyek voksainak megszerzése reményében”. „Amint azt mindannyian láttuk, az elmúlt hét végén Victor Ponta úr, Románia kormányfője, részt vett egy nemzetközi rendezvényen Románia területén, annak reményében, hogy megszerzi a székelyek szavazatát, és képes volt arra is, hogy Románia területén, közméltóságként, meghallgassa egy másik ország himnuszát, és még a székely zászlóval is lefotóztassa magát” — hangsúlyozta Diaconescu. Victor Ponta kormányfő vasárnap délután azt mondta a Hargita megyei Nyerges-tetőn lezajlott megemlékező ünnepségen, hogy egészen biztosan el fogják marasztalni mind őt — az eseményen való részvételért —, mind Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki meghívta őt arra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 16:20
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...