Vetélkedő a nyelvek európai napján
Utoljára módositva: 2019-09-28 11:50:49

Egy bolgár mondás úgy tartja, hogy minden nép számára a nyelve a legnagyobb dolog. Azt, hogy milyen fontos ezt a mai gyermekekben tudatosítani, mindenki tudja. Mégis minden év szeptember 26-án nemcsak a saját anyanyelvünk, hanem az Európában használt idegen nyelvek is előtérbe kerülnek.

Ez az a nap, amelyet az Európa Tanács a nyelvek európai napjává nyilvánított. Az Európai Unió tagországaiban először 2001 őszén ünnepelték, és ennek sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a különböző európai nyelvekről. Az Európa-szerte megrendezett programok célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.

Ezzel a céllal szerveztek közös programot a Szatmárnémeti Református Gimnázium német és angol nyelvet oktató tanárai is: Jékel Zsuzsa, Dorner Andrea, Erdei Melinda, Kurtinecz Gabriella, Molnár Ágota és Apjok-Kun Noémi. Az intézmény dísztermében 11 órai kezdettel vetélkedőre került sor: Európa nyelvi sokszínűségéről tanultak a gimnázium X. A, X. D és XI. B osztályos tanulói. A gyerekek csapatokban dolgoztak, kvízkérdésekre feleltek, zászlókat színeztek, és elkészítették „Miss Europe”-ot. A közösen eltöltött idő nagyszerű lehetőségként szolgált az ismerkedésre, új ismeretek szerzésére. Mielőtt újra osztálytermeikbe mentek volna a diákok, az Európai Unió hivatalos himnusza is elhangzott, a zenei kíséretet Félegyházi Árpád XI. B osztályos diák biztosította. A XII A. osztály tanulói, Leitner Cynthia, Deac Yvon Barbara és Kincses Dávid angolul beszéltek a nyelvtanulás fontosságáról, és megosztották saját tapasztalataikat. A diákok elmondták társaiknak, milyen nehézségekbe ütköztek az angol nyelv tanulása során, milyen módszerek segítettek nekik leginkább abban, hogy sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tegyenek. A közösen eltöltött óra végén Apjok-Kun Noémi angol szakos tanár megdicsérte a verseny győzteseit, és elmondta: „Egy idegen nyelv elsajátítása, tanulása mindig kemény munkát és türelmet igényel. Nehéz az út, de megéri végigjárni, hisz a végén kommunikálni tudunk egy idegen országban. Fontos az idegen nyelvek ismerete, ha nyaralunk, ha rövidebb vagy hosszabb időszakot töltünk külföldön, és szeretnénk megérteni az ott élőket. Remélem, sokan választjátok majd a nyelvvizsga megszerzéséhez vezető utat. Ha belegondolunk, nincs is olyan messze, hisz iskolánk ECL-nyelvvizsgaközpont, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség.”

Apjok-Kun Noémi

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...