Vetélkedő a nyelvek európai napján
Utoljára módositva: 2019-09-28 11:50:49

Egy bolgár mondás úgy tartja, hogy minden nép számára a nyelve a legnagyobb dolog. Azt, hogy milyen fontos ezt a mai gyermekekben tudatosítani, mindenki tudja. Mégis minden év szeptember 26-án nemcsak a saját anyanyelvünk, hanem az Európában használt idegen nyelvek is előtérbe kerülnek.

Ez az a nap, amelyet az Európa Tanács a nyelvek európai napjává nyilvánított. Az Európai Unió tagországaiban először 2001 őszén ünnepelték, és ennek sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a különböző európai nyelvekről. Az Európa-szerte megrendezett programok célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.

Ezzel a céllal szerveztek közös programot a Szatmárnémeti Református Gimnázium német és angol nyelvet oktató tanárai is: Jékel Zsuzsa, Dorner Andrea, Erdei Melinda, Kurtinecz Gabriella, Molnár Ágota és Apjok-Kun Noémi. Az intézmény dísztermében 11 órai kezdettel vetélkedőre került sor: Európa nyelvi sokszínűségéről tanultak a gimnázium X. A, X. D és XI. B osztályos tanulói. A gyerekek csapatokban dolgoztak, kvízkérdésekre feleltek, zászlókat színeztek, és elkészítették „Miss Europe”-ot. A közösen eltöltött idő nagyszerű lehetőségként szolgált az ismerkedésre, új ismeretek szerzésére. Mielőtt újra osztálytermeikbe mentek volna a diákok, az Európai Unió hivatalos himnusza is elhangzott, a zenei kíséretet Félegyházi Árpád XI. B osztályos diák biztosította. A XII A. osztály tanulói, Leitner Cynthia, Deac Yvon Barbara és Kincses Dávid angolul beszéltek a nyelvtanulás fontosságáról, és megosztották saját tapasztalataikat. A diákok elmondták társaiknak, milyen nehézségekbe ütköztek az angol nyelv tanulása során, milyen módszerek segítettek nekik leginkább abban, hogy sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tegyenek. A közösen eltöltött óra végén Apjok-Kun Noémi angol szakos tanár megdicsérte a verseny győzteseit, és elmondta: „Egy idegen nyelv elsajátítása, tanulása mindig kemény munkát és türelmet igényel. Nehéz az út, de megéri végigjárni, hisz a végén kommunikálni tudunk egy idegen országban. Fontos az idegen nyelvek ismerete, ha nyaralunk, ha rövidebb vagy hosszabb időszakot töltünk külföldön, és szeretnénk megérteni az ott élőket. Remélem, sokan választjátok majd a nyelvvizsga megszerzéséhez vezető utat. Ha belegondolunk, nincs is olyan messze, hisz iskolánk ECL-nyelvvizsgaközpont, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség.”

Apjok-Kun Noémi

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...