Vidáman verseltek két napon át
Utoljára módositva: 2017-11-14 09:55:24

Szatmár minden szegletéből érkezett 56 kisebb és nagyobb vidám versmondó vette birtokába a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermét s tehetsége legjavát nyújtva igyekezett meggyőzni a „szigorú és igazságtalan” zsűrit, hogy a VVVV országos döntőjében a helye.

Izgatott gyermekzsivajtól és vidám versektől visszhangzott a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum pénteken és szombaton, amelynek különlegesen hangulatossá varázsolt, őszi színekben pompázó díszterme adott ismét otthont a Vidám Versek Versmondó Versenye megyei szakaszának. Pénteken délután a „nagyok”, azaz hat Szatmár megyei település tucatnyi iskolájának 24, V–VI és VII–VIII osztályos diákja vette birtokba a pódiumot s tehetsége legjavát nyújtva igyekezett meggyőzni a négytagú zsűrit — Nagy Anikó bábszínész, Pap Erika magyartanár, a Szatmár megyei Diákszínjátszó Fesztivál főszervezője, Gaál Gyula színművész és Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, a LiterArt Magyartanárok Egyesületének elnöke —, hogy ő a legjobb vidám versmondó a megyében. „Külön öröm számomra, hogy a megyei szakaszra olyan iskolákból is érkeztek diákok, amelyekből eddig még soha, például Szamoskrassóról, Ákosról, Gencsről. Az öt–hatodik osztályosok kategóriája nagyon színvonalas volt, és jók voltak a hetedik–nyolcadikosok is, ebben a kategóriában azonban gondok voltak a versválasztással és esetekként a hangulatteremtéssel. Summázva: volt miből/kiből válogatni, s a továbbjutók méltón képviselik majd Szatmár megyét a jövő év április 21–i országos döntőn.” — értékelte a megmérettetést Gál Gyöngyi zsűrielnök.

Az ítészek döntése alapján az V-VI. osztályosok kategóriájának első díját Lovász Tamás (Református Gimnázium VI. osztálya, felkészítő: Varga Bressel Christiane); második díját Csapó-Ilyés Panna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum VI. osztálya, felkészítő: Czier Andrea); harmadik díját Pater Dávid ( Bălcescu-Petőfi Általános Iskola V. osztálya, felkészítő: Fehér Laura) kapta, dicséretben pedig Horneac Eszter ( Bălcescu-Petőfi Általános Iskola V. osztálya, felkészítő: Fehér Laura) részesült. A VII-VIII. osztályosok kategóriájának helyezettjei: első díj: Puskás Panna ( 10-es Számú Általános Iskola VIII. osztálya, felkészítő: Rus Annamária); második díj: Szilágyi Anna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum VII. osztálya, felkészítő: Heinrich Andrea); harmadik díj: Kása Petra (Kölcsey Ferenc Főgimnázium VII. osztálya, felkészítő: Fisár Erika), dicsérettel pedig Pop Erika (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum VIII. osztálya, felkészítő: Szász Anikó) térhetett haza.

 A vers ajándék és a lélek pancsolása a hangokban

Az izgatottan vidám hangulat szombaton délelőtt is ott lebegett a levegőben, hiszen „a lélek pancsolása a hangokban” folytatódott, ez alkalommal a kicsik, azaz tizenegy Szatmár megyei település 17 iskolájából érkezett 32, I–II. és III–IV. osztályos versmondója állt a közönség és a Huszti Orsolya magyartanár, Szabó Kinga Mária újságíró és Szejke Ottilia szaktanfelügyelő alkotta zsűri elé. S bár az ítészasztalnál csak hárman ültek, lélekben ott volt negyedik társuk, az örök-zsűritag András Gyula színművész is — ez az első év, hogy nem volt közöttünk, de szállóigévé vált szavai: „A zsűri mindig szigorú és igazságtalan” ugyanolyan érvényesek voltak most is. Persze a zsűri szigorúságának nyomós oka volt: akárcsak pénteken délután társaik, ők is a bőség zavarával küszködve kellett a jók és nagyon jók közül megnevezzék a legjobbakat. A feladat nem volt egyszerű, főleg az első-második osztályosok kategóriájában, s a megmérettetést értékelő zsűrielnök Szejke Ottilia észrevételei a helyes, tiszta, magyar (és nem most dívó magyarországi) hangsúlyozással, a szavalás közbeni mutogatással és az inkább színpadra való jelmezbe öltöztetéssel kapcsolatosan a felkészítőknek szóltak, mintsem a kis versmondóknak.

Az I–II. osztályosok korcsoportjának első díját Máthé Abigél Márta (Református Gimnázium I. osztálya, felkészítő: Mekker Melinda); második díját Kotz Dóra (10-es Számú Általános Iskola II. osztálya, felkészítő: Baranyai Zsuzsa) és Szabó Bence András (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum II. osztálya, felkészítő: Renn Renáta); harmadik díját Nagy Regina (Kölcsey Ferenc Főgimnázium I. osztálya, felkészítő: Sárosi Melinda) és Jankó Szép Tamás ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium II. osztálya, felkészítő: Fülöp Andrea) kapta. Dicséretben Kárpinszki-Bence Fruzsina (Kökényesdi Általános Iskola I. osztálya, felkészítő: Simon Henrietta), Kánya Jázmin (Patóházi Általános Iskola I. osztálya, felkészítő: Szolduban Gabriella), Butean Dániel (Kölcsey Ferenc Főgimnázium I. osztálya, felkészítő: Sárosi Melinda), valamint Farkas Maya (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum I. osztálya, felkészítő: Leiti Mónika) részesült. A III-IV. osztályosok kategóriájában első helyen Orendi Smidt Dóra (10-es Számú Általános Iskola IV. osztálya, felkészítő: Lovas Tünde); második helyen Németi Nóra Eszter (Bălcescu-Petőfi Általános Iskola III. osztálya, felkészítő: János Erzsébet), harmadik helyen Kárpinszki Zsófia (10-es Számú Általános Iskola III. osztálya, felkészítő: Reich Annamária) végzett, míg Porombovics Ákos (Túrterebesi Általános Iskola IV. osztálya, felkészítő: Kovács Tünde) és Hariton Nándor (Református Gimnázium III. osztálya, felkészítő: Erdei Brigitta) dicséretben részesült, a kategória különdíját pedig Király Dalma (lázári Petőfi Sándor Szaklíceum IV. osztálya, felkészítő: Micu-Fülöp Kinga) kapta meg. Természetesen egyetlen versenyző sem üres kézzel, hanem könyvajándékkal és emléklappal térhetett haza.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 14:00
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 21:25
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 25.
Ha valami nyomja a szívét, beszélje ki a problémáit és sokkal könnyebben tud majd megoldást találni rájuk, mintha csak magát emészti vele.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...