Vidéken sem szelektálunk
Utoljára módositva: 2014-07-22 19:44:27

A jövő év elejétől kötelező szelektív gyűjtés alkalmazása helyett a biztos vég felé tart a Szatmár megyei korszerű hulladékelszállítás, a városlakókhoz hasonlóan a vidékiek sem válogatnak.

A városlakók sem igyekeznek szelektíven gyűjteni, de sajnos a községekben sem dívik a szemét szelektív gyűjtése

A megyeszékhely és az egyéb városok mellett a Szatmár megyei községekben sem működik a szelektív hulladékgyűjtés, úgy ahogy kellene. Azon az öt településen, ahol a Florisal Rt. nyerte el a szemétszállítás jogát, egyedül a műanyag palackok számára kihelyezett szemetesek telnek meg azzal amivel kell. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy a falvakon élők sokkal inkább szabálykövetők mint a városlakók, a szelektív gyűjtés itt sem lett szokássá az elmúlt években, hiába a külön gyűjtés érdekében kihelyezett színes, műanyag szemetesharangok, a műanyagon kívül egyebet nem sikerül begyűjtetni a községlakókkal. A köztisztasági vállalatnál azt értik, hogy vidéken nem számít kidobandó hulladéknak a papír, az előtt azonban értetlenkedve állnak, hogy a fém- és az üveghulladék sem gyűlik, ami miatt az ezek számára fenntartott kék és a sárga gyűjtőket beszedték, semmi értelme nem volt ezeket az utcákon tartani. Nem csak hogy nem teltek meg, de a lakosok válogatás nélkül dobáltak bele ezekbe mindent, nem tartotta értelmét a cég annak, hogy ezeket üzemeltesse. A szelektív hulladékgyűjtést a falvakon tehát a pillepalackok összeszedése jelenti, ezek számára rácsos oldalú szemeteseket helyeztek ki az általuk kiszolgált településeken, de ezek sincsenek teljes mértékben szabályosan használva. Nemegyszer fordult elő, hogy a szemeteskocsin dolgozók állati tetemet, vagy nem műanyag hulladékot is találtak ebben.

A Florisal öt Szatmár megyei községbe jár ki a háztartási hulladékot összegyűjteni: Szatmárudvariba, Batizra, Lázáriba, Pusztadarócra és Vetésre terjed ki a hatáskörük. A gyakorlat szerint kéthetente ürítik ezeken a településeken a házak elé kitett kukákat, e szabály alól egyedül Szatmárudvari a kivétel, ott heti rendszerességű a szállítás, a községben nagyobb számban működő és több hulladékot termelő vállalkozás miatt. Az árképzés átalánydíjas rendszerben működik, de egy kivétel e téren is akad, Vetésen nem a begyűjtendő mennyiség alapján számláz a községházának a Florisal, hanem fejkvóta alapján. Havonta nagyjából nyolcvan tonna, azaz mintegy ötszáz köbméter szemetet kell a dobai szeméttelepre vinniük egy-egy településről a nyári hónapokban. A téli időszakban ez jellemzően húsz százalékkal kevesebb, egy-egy júniusban mért mennyiséghez képest tizenöt tonnával kevesebbet gyűjtenek be például februárban a községekből a Florisal autói. A szemétszállítás költségeit a polgármesteri hivataloknak számlázza ki a szemétszállító, akik az ingatlanadó befizetésekor igyekeznek ezt behajtani a lakosokon, de egyre csökkenő lelkesedéssel és egyre nehézkesebben.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...