Vigyázat, ha forr a bor, gyűl a mustgáz!
Utoljára módositva: 2019-10-05 10:34:30

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor pedig kezdődik a borkészítés is, amelynek jellemző és alattomos veszélyforrása az évről évre emberéletet követelő mustgáz. Legyenek óvatosak!

Szatmár megyében szerencsére senki nem vesztette életét ezen az őszön, de országszerte és a környező megyékben is több rosszullétet okozott már a borkészítés velejárója, a mustgáz — a tragédiákat pedig menetrendszerűen tetézi, hogy a bajba jutott személy segítségére siető(k) mindenféle védőfelszerelés (légzőkészülék) nélkül igyekeztek menteni, s így pillanatok alatt ők maguk is áldozatokká váltak.

A mustgáz nem más, mint a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid — színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, és zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól fogva tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben nem maga a gáz mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli, zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, hányingert és mentális zavart okoz — ami külön veszélyforrás, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni a halálos csapdából, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség, a pince gyors elhagyásában, mert nem érzékeli, mi is történik vele.

A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők: egyrészt a pincék szellőztetésével (főleg, ha a pince mélyre van ásva, s így egyébként is jóval kevesebb benne az oxigén), másrészt a hordók „elszórt”, nem szorosan egymás melletti elhelyezésével, valamint modern korunk technikájának alkalmazásával, azaz szén-dioxid-érzékelők telepítésével. Persze alkalmazható (mint ahogy sokan alkalmazzák is) a jól ismert gyertyás módszer — csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a 10 százalékot, már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halált okozhat — a gyertyaláng ezzel szemben csak 14 százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki, ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Nagyon fontos tudni: mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat, és különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...