Vigyázzanak a kánikulában!
Utoljára módositva: 2018-06-20 20:59:58

Minél inkább megyünk bele a nyárba, annál elviselhetetlenebbé válik a nappali kánikula. Ha 2–3 napig hűvösebb hőmérséklet is vár ránk, az elkövetkező hetek forró napokat hoznak.

Sokszor egészen elviselhetetlennek tűnik a nappali hőség, még akkor is, ha a hőmérő higanyszála alig éri el a 30 Celsius-fokot, biztosak lehetünk benne, vár ránk ennél melegebb is még a nyár folyamán. Az orvosok szerint ne csak a folyadékbevitelre legyen gondunk ilyenkor, a megfelelő táplálkozás is ugyanennyit számít.

Puskás Csaba családorvos elmondta, hogy ilyenkor a szervezet jobban felmelegszik az átlagnál, így izzadással igyekszik hűteni magát. Ennek következtében nemcsak a víz, hanem olyan értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből, amelyek fontosak a jó működés érdekében, például a magnézium, kálium, kalcium stb. Ilyenkor gyakoribbak lesznek az izomgörcsök, ingerlékenyebbé válunk, a gondolkodásuk lelassul, a figyelmünk is lankad, ugyanakkor a kiszáradás is fenyegető tényezővé válik. Mindezek elkerülése érdekében a családorvos javaslata szerint érdemes tartózkodnunk a forróságtól, a betontereken való sétálástól a nap legmelegebb időszakaiban, de fontos az is, hogy öltözetünket alakítsuk az időjáráshoz, viseljünk vékony, rövid ujjú holmikat, ezekhez pedig kalapot.

A folyadékbevitel legyen az átlagnál magasabb, de ne csak csapvízzel, hanem ásványi anyagokban gazdag hűsítő italokkal is csillapítsuk szomjunkat, ugyanakkor a teák fogyasztása is javasolt, illetve egyéb citromtartalmú italoké is.

Érdemes továbbá odafigyelni a napszúrás lehetőségére. Amennyiben ez már megtörtént, fejfájást, szédülést, hányingert, lázat és a fény zavaró hatását észlelhetjük, ilyenkor is forduljunk orvoshoz szakszerű ellátásért!

Ami a táplálkozást illeti, fontos, hogy az elfogyasztott étel friss legyen, hiszen a melegben könnyen romolhat minden. A megfelelő táplálékbevitel érdekében az a családorvos javaslata, hogy fogyasszunk minél több állati fehérjét, valamint tejtermékeket, de ne vonjuk meg szervezetünktől a zöldségek és gyümölcsök révén rendelkezésünkre álló vitaminokat sem. Együnk napközben gyakran, de keveset, így szervezetünk úgy jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, hogy közben nem terheljük le.

A kánikula idején különös figyelmet igényelnek a gyermekek és az idősek: a csecsemőket az anyatej mellett hűvös vízzel és teával kínálhatjuk, ezek mind segítenek a megfelelő hidratáció elérésében, ugyanakkor az időseket figyelmeztessük, hogy ne tartózkodjanak odakinn, csakis a nap korai és késői periódusában! Kerüljék a déli és délutáni órák forró napsütését, ilyenkor maradjanak hűvös, árnyékos helyen!

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...