Vigyázzanak a kánikulában!
Utoljára módositva: 2018-06-20 20:59:58

Minél inkább megyünk bele a nyárba, annál elviselhetetlenebbé válik a nappali kánikula. Ha 2–3 napig hűvösebb hőmérséklet is vár ránk, az elkövetkező hetek forró napokat hoznak.

Sokszor egészen elviselhetetlennek tűnik a nappali hőség, még akkor is, ha a hőmérő higanyszála alig éri el a 30 Celsius-fokot, biztosak lehetünk benne, vár ránk ennél melegebb is még a nyár folyamán. Az orvosok szerint ne csak a folyadékbevitelre legyen gondunk ilyenkor, a megfelelő táplálkozás is ugyanennyit számít.

Puskás Csaba családorvos elmondta, hogy ilyenkor a szervezet jobban felmelegszik az átlagnál, így izzadással igyekszik hűteni magát. Ennek következtében nemcsak a víz, hanem olyan értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből, amelyek fontosak a jó működés érdekében, például a magnézium, kálium, kalcium stb. Ilyenkor gyakoribbak lesznek az izomgörcsök, ingerlékenyebbé válunk, a gondolkodásuk lelassul, a figyelmünk is lankad, ugyanakkor a kiszáradás is fenyegető tényezővé válik. Mindezek elkerülése érdekében a családorvos javaslata szerint érdemes tartózkodnunk a forróságtól, a betontereken való sétálástól a nap legmelegebb időszakaiban, de fontos az is, hogy öltözetünket alakítsuk az időjáráshoz, viseljünk vékony, rövid ujjú holmikat, ezekhez pedig kalapot.

A folyadékbevitel legyen az átlagnál magasabb, de ne csak csapvízzel, hanem ásványi anyagokban gazdag hűsítő italokkal is csillapítsuk szomjunkat, ugyanakkor a teák fogyasztása is javasolt, illetve egyéb citromtartalmú italoké is.

Érdemes továbbá odafigyelni a napszúrás lehetőségére. Amennyiben ez már megtörtént, fejfájást, szédülést, hányingert, lázat és a fény zavaró hatását észlelhetjük, ilyenkor is forduljunk orvoshoz szakszerű ellátásért!

Ami a táplálkozást illeti, fontos, hogy az elfogyasztott étel friss legyen, hiszen a melegben könnyen romolhat minden. A megfelelő táplálékbevitel érdekében az a családorvos javaslata, hogy fogyasszunk minél több állati fehérjét, valamint tejtermékeket, de ne vonjuk meg szervezetünktől a zöldségek és gyümölcsök révén rendelkezésünkre álló vitaminokat sem. Együnk napközben gyakran, de keveset, így szervezetünk úgy jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, hogy közben nem terheljük le.

A kánikula idején különös figyelmet igényelnek a gyermekek és az idősek: a csecsemőket az anyatej mellett hűvös vízzel és teával kínálhatjuk, ezek mind segítenek a megfelelő hidratáció elérésében, ugyanakkor az időseket figyelmeztessük, hogy ne tartózkodjanak odakinn, csakis a nap korai és késői periódusában! Kerüljék a déli és délutáni órák forró napsütését, ilyenkor maradjanak hűvös, árnyékos helyen!

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...