Vigyázzanak a kánikulában!
Utoljára módositva: 2018-06-20 20:59:58

Minél inkább megyünk bele a nyárba, annál elviselhetetlenebbé válik a nappali kánikula. Ha 2–3 napig hűvösebb hőmérséklet is vár ránk, az elkövetkező hetek forró napokat hoznak.

Sokszor egészen elviselhetetlennek tűnik a nappali hőség, még akkor is, ha a hőmérő higanyszála alig éri el a 30 Celsius-fokot, biztosak lehetünk benne, vár ránk ennél melegebb is még a nyár folyamán. Az orvosok szerint ne csak a folyadékbevitelre legyen gondunk ilyenkor, a megfelelő táplálkozás is ugyanennyit számít.

Puskás Csaba családorvos elmondta, hogy ilyenkor a szervezet jobban felmelegszik az átlagnál, így izzadással igyekszik hűteni magát. Ennek következtében nemcsak a víz, hanem olyan értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből, amelyek fontosak a jó működés érdekében, például a magnézium, kálium, kalcium stb. Ilyenkor gyakoribbak lesznek az izomgörcsök, ingerlékenyebbé válunk, a gondolkodásuk lelassul, a figyelmünk is lankad, ugyanakkor a kiszáradás is fenyegető tényezővé válik. Mindezek elkerülése érdekében a családorvos javaslata szerint érdemes tartózkodnunk a forróságtól, a betontereken való sétálástól a nap legmelegebb időszakaiban, de fontos az is, hogy öltözetünket alakítsuk az időjáráshoz, viseljünk vékony, rövid ujjú holmikat, ezekhez pedig kalapot.

A folyadékbevitel legyen az átlagnál magasabb, de ne csak csapvízzel, hanem ásványi anyagokban gazdag hűsítő italokkal is csillapítsuk szomjunkat, ugyanakkor a teák fogyasztása is javasolt, illetve egyéb citromtartalmú italoké is.

Érdemes továbbá odafigyelni a napszúrás lehetőségére. Amennyiben ez már megtörtént, fejfájást, szédülést, hányingert, lázat és a fény zavaró hatását észlelhetjük, ilyenkor is forduljunk orvoshoz szakszerű ellátásért!

Ami a táplálkozást illeti, fontos, hogy az elfogyasztott étel friss legyen, hiszen a melegben könnyen romolhat minden. A megfelelő táplálékbevitel érdekében az a családorvos javaslata, hogy fogyasszunk minél több állati fehérjét, valamint tejtermékeket, de ne vonjuk meg szervezetünktől a zöldségek és gyümölcsök révén rendelkezésünkre álló vitaminokat sem. Együnk napközben gyakran, de keveset, így szervezetünk úgy jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, hogy közben nem terheljük le.

A kánikula idején különös figyelmet igényelnek a gyermekek és az idősek: a csecsemőket az anyatej mellett hűvös vízzel és teával kínálhatjuk, ezek mind segítenek a megfelelő hidratáció elérésében, ugyanakkor az időseket figyelmeztessük, hogy ne tartózkodjanak odakinn, csakis a nap korai és késői periódusában! Kerüljék a déli és délutáni órák forró napsütését, ilyenkor maradjanak hűvös, árnyékos helyen!

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...