Viharkárok Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2013-06-12 10:35:53

A hétfői vihar következtében több házat elárasztott a víz, és 42 település maradt áram nélkül Szatmár megyében. Dobrán és Szatmárhegyen jégeső okozott károkat, a víz több helyen hidakat mozdított el, a vízzel sodródó kövek járhatatlanná tették az utakat.

 

Galambtojás nagyságú jég esett Dobrán

Azt követően, hogy az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) munkatársai sárga jelzésű viharriadót adtak ki az ország több megyéjére, többek között Szatmárra is, Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte a Megyei Sürgősségi Akciócsoport aktiválását. A Szatmár Megyei Hidrológiai és Vízgazdálkodási Hivatal tájékoztatásából kiderül, hogy a szakaszi állomáson, a 17.15–17.45 óra között mért adatok szerint négyzetméterenként 47 liter csapadék esett, míg Alsószoporról arról számoltak be, hogy galambtojás nagyságú jég esett, mely elsősorban Dobrán okozott jelentős károkat. „Dobrán 40 percig esett a jégeső, melyet 100 kilométer/órás széllökések kísértek. A másfél órás felhőszakadás során négyzetméterenként 40 liter csapadék esett. A vihar és a jég a házakban nem okozott jelentős károkat, azonban a mezőgazdasági termények 85-90 százaléka semmisült meg. Most megismétlődött a 2012. június 10-i vihar. Akkor leginkább a házakban keletkezett kár, azok egyelőre megmenekültek” — számolt be Szopor község alpolgármestere, Fekete Bertalan. A hétfői vihar 300 hektár szőlőst, 1300 hektár szántóföldet, ezenkívül háztáji kerteket, gyümölcsösöket tarolt le, tájékoztatott az alpolgármester. A szemmel látható károkról jelentést küldtek a prefektusi hivatalnak, és várják, hogy a kormánybiztos szakembereket irányítson Dobrára, hogy a kárfelmérést elvégezzék. Feketétől azt is megtudtuk, hogy a dobrai lakosok egy része a házára kötött biztosítást, azonban a mezőgazdasági területekre nem sokan kötöttek, így legfeljebb csak állami kártérítésre számíthatnak a lakosok. Kedd délelőtt a viharkárok eltakarításán dolgoztak a dobraiak: a dombról lesodort faágakat, -leveleket gyűjtötték össze és traktorral szállították el.

Alsószoporon egy csirkefarm három csarnoka közül kettőt elöntött a víz. Ennek következtében a 109 ezer csirkéből 23 ezer elpusztult, derül ki a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tájékoztatásából.

 

Viharkárok Tasnádon

300 hektár szőlősben okozott jelentős kárt a hétfői vihar

Tasnádon is jelentős károk keletkeztek a június 10-i vihar folytán. A kisváros peremén, a Tasnádszarvad felőli bejáratnál az eddigi felmérések szerint összesen 25 ház tetőszerkezete rongálódott meg, továbbá több házat öntött el az esővíz, ugyanis az elvezető árkok nem tudták elnyelni a lezúduló esővizet. Eugeniu Avram a helyszínre ment, és elrendelte az érintett családok kiköltöztetését házaikból. Az evakuált személyeket a közeli óvoda épületében szállásolták el hétfőn éjszakára. Kedden kiderült, hogy a kitelepített 33 személynek legalább egy napot az óvodában kell töltenie. Nagy károk keletkeztek a mezőgazdasági területeken is. Balázsháza és Tasnád között nem kevesebb, mint 1700 hektárnyi területen pusztított a jégeső. Véron András alpolgármester tájékoztatása szerint a vihart követően a prefektúra képviselői is jelen voltak a helyszínen, a prefektusi bizottság tegnap kezdte el a károk felmérését.

A víz ugyanakkor több udvart és melléképületet árasztott el Erdődön, Oláhgyűrűsön, Szakaszon, Újnémetiben és Szelestyehután. Az erős széllökés (72–101 km/h sebességet mértek) Szamosdob és Decebal között, illetve Érszakácsi és Tasnád között több fát kidöntött, melyek az úttestre estek. Az utak megtisztítását a Szatmár Megyei „Szamos” Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársai végezték. A gépjárműforgalom leállt az említett útszakaszokon az utak megtisztításáig. Az erős szél Szokond és Béltekhodos között három telefonoszlopot döntött ki. A villámlás és erős széllökések következtében, a vihar idején a megye 42 települése maradt áram nélkül. Az Electrica Rt. 10 mentőcsapatot küldött a helyszínre, hogy a hibaelhárítást elvégezze. Szárazberken a villám belecsapott egy melléképületbe, a tüzet a tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Érszentkirályon az erős széllökések következtében a községi legelőn található istállók közül kettőnek beszakadt a teteje, azonban az állatállományban ez nem okozott gondot.

 

Szatmárhegyet sem kímélte az ítéletidő

Huszti Gyula gazdaságában a gépeket is elsodorta a víz

Hétfő este Szatmárhegyen a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű jégeső okozott jelentős károkat. Mivel az utcai árkok nem tudták elnyelni a vizet — nem mindenhol voltak kitakarítva —, a hirtelen összegyűlt vízmennyiség nagy sebességgel folyt le a dombosabb részekről, magával sodorva homokot, kavicsot, de nagyobb kődarabokat is. Több helyen hidakat, azok beton karjait is megrongálta a víz. Szűcs Szabolcs polgármester hétfő estétől kint van az utcákon egy munkacsoporttal, hogy megpróbálják elhárítani a kárt. Legfontosabb az utcák és az utak járhatóvá tétele, ami elsősorban abból áll, hogy eltakarítják a lesodort nagyobb köveket, és helyreállítják a megrongálódott hidakat. Ehhez legtöbb helyen munkagépekre volt szükség.

Huszti Gyula tanácsos saját gazdaságának udvarán szorgoskodott embereivel. Elmondta, hogy hétfő este nyolcvan centiméteres víz volt az udvaron, a disznóólban az állatok magasra emelték a fejüket, hogy ne fulladjanak meg. Előkészítették azok elszállítását, de közben a víz apadni kezdett, és nem volt rá szükség. A víz nagyon sok takarmányt tett tönkre, elsodort mezőgazdasági gépeket, és sárral borította a környéket.

Brendli István háza mögött egy domb emelkedik, amelyen a gyümölcsöst kivágta, és szőlőt telepített. A dombról nagy sebességgel és nyomással érkező víz nem tett jót a telepítésnek, de a lakásba is bement. Tegnap reggeltől többen szorgoskodtak a vízáramlattal érkezett szemét eltakarításán.

Mátyás Csaba a szatmárhegyi helyzetről számolt be

Mátyás Csaba a Plopilor utca felső szakaszán lakik. Ezen az utcán olyan nagy mennyiségű víz sodródott le, hogy a magával hozott nagyobb méretű terméskövek járhatatlanná tették az utat. A letérő kis utcák hídjait elmozdította, emiatt a gépkocsi-tulajdonosok járműveinek egy része bent maradt, a másik részével viszont nem tudtak behajtani az utcába. Mátyás Csaba elpanaszolta, hogy az a rész, ahol ő lakik, eléggé el van hanyagolva, oda nem vezetnek be vizet, nem javítják meg az utat, pedig ők is ugyanúgy fizetnek adót, mint mások. A környéken a földek nagyobb része a kutatóállomás tulajdonában van, az intézmény kétszázhetven hektár területtel rendelkezik, ebből hetven hektárról leszedi a gyümölcsöt, de semmilyen befektetést nem hajt végre. Ezért van az, hogy a környék elbokrosodott, összegyűlt a szemét, ami ilyen esetekben a vízzel együtt a házak környékét árasztja el. Eldöntötték, hogy panaszra mennek a polgármesterhez, hogy a tanács hozzon határozatot a helyzeten való változtatásra.

 

Utómunkálatok

Avasújfaluban a Valea Rea vízszintje a nagy mennyiségű eső következtében hirtelen megduzzadt, megrongálva a vízen átívelő betonhíd tartószerkezetét. Mivel fennáll a híd összedőlésének veszélye, a hatóságok a hídon korlátozták a forgalmat. Tegnap még három szatmári településen egyáltalán nem volt áramszolgáltatás, míg egyéb három településről részleges áramkimaradást jeleztek. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei a jelentős csapadék miatt Erdődön, Oláhgyűrűsön, Szakaszon, Krasznabélteken, Újnémeten, Krasznamihályfalván, Ákoson tartottak ellenőrzést, ahol több kertet és kutat öntött el a víz. Annak érdekében, hogy a fertőzést elkerüljék, Ákoson és Erdődön 200 klórtablettát osztottak szét. A kutak vizéből mintát vettek, hogy azok minőségét megvizsgálják.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...