Viharkárok Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2013-06-12 10:29:18

A június 10-i vihar következtében több házat elárasztott a víz, és 42 település maradt áram nélkül Szatmár megyében. Dobrán jégeső okozott károkat.

Dobrán a jégeső okozott károkat

Azt követően, hogy az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) munkatársai sárga jelzésű viharriadót adtak ki az ország több megyéjére, többek között Szatmárra is, Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte a Megyei Sürgősségi Akciócsoport aktiválását. A Szatmár Megyei Hidrológiai és Vízgazdálkodási Hivatal tájékoztatásából kiderül, hogy a szakaszi állomáson, a 17.15–17.45 óra között mért adatok szerint négyzetméterenként 47 liter csapadék esett, míg Alsószoporról arról számoltak be, hogy galambtojás nagyságú jég esett, mely elsősorban Dobrán okozott jelentős károkat.

A hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Tasnádon a roma negyedben okozott problémát, ugyanis 10 házat öntött el a víz. Itt az esővíz-elvezető árkok nem tudták elnyelni a lezúduló esővizet. Eugeniu Avram a helyszínre ment és elrendelte az érintet családok kiköltöztetését házaikból. Az evakuált személyeket a közeli óvoda épületében szállásolták el hétfő éjszaka.

A víz ugyanakkor több udvart és melléképületet árasztott el Erdődön, Oláhgyűrűsön, Szakaszon, Újnémetiben és Szelestyehután.

Az erős széllökés (72–101 km/h sebességet mértek) Szamosdob és Decebal között, illetve Érszakácsi és Tasnád között több fát kidöntött, melyek az úttestre estek. Az utak megtisztítását a Szatmár Megyei „Someş” Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársai végezték. A gépjárműforgalom leállt az említett útszakaszokon az utak megtisztításáig.

Az erős szél Szokond és Béltekhodos között három telefonoszlopot döntött ki. A villámlás és erős széllökések következtében, a vihar idején, a megye 42 települése maradt áram nélkül. Az Electrica Rt. 10 mentőcsapatot küldött a helyszínre, hogy a hibaelhárítást elvégezze.

Szárazberken a villám belecsapott egy melléképületbe, a tüzet a tűzoltóknak sikerült megfékezni.

Érszentkirályon az erős széllökések következtében a községi legelőn található istállók közül kettőnek beszakadt a tetőszerkezete, azonban az állatállományban nem okozott gondot.

A kárfelmérés jelenleg is zajlik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...