Világsakkfesztivál Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2015-10-07 13:58:45

A legnagyobb nemzetközi sakkesemény részeként, első ízben rendeznek Szatmárnémetiben sakkfesztivált kicsik és nagyok számára október 17-én.

Egész napos programmal várnak mindenkit a szervezők — számoltak be a sajtótájékoztatón

„A sakk összeköt” címmel a Chess Start Egyesület első ízben rendez Szatmárnémetiben sakkfesztivált, a Szatmári Központi Sakk Klub, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Rotary Klub támogatásával. Október 17-én a szakszervezetek művelődési házába több száz óvodást, iskolást és felnőttet várnak a szervezők, hogy megismerkedjenek a sportot, játékot, tudományt és művészetet egyesítő sakkal, annak nevelő-fejlesztő, személyiségformáló erejével — jelentette be a tanfelügyelőségen megrendezett sajtótájékoztatón dr. Héjja Botond szervező, a Chess Start Egyesület részéről.

A rendezvény a Polgár Judit Sakk Alapítvány által kezdeményezett nemzetközi sakkfesztivál részeként jön létre, célja pedig a stratégiai táblajáték köré építve egész napos, családi szórakozást kínálni, megkedveltetni a gyerekekkel és fiatalokkal ezt a sportot. Az említett időpontban ráadásul nem csak Magyarországon és Romániában, hanem Ausztráliában, Chilében, Új Zélandon, Szerbiában és az Amerikai Egyesült Államokban is hasonló akciókkal népszerűsítik a sakkot.

Dr. Héjja Botond és Román József ismertették a programokat

Szatmárnémetiben jövő szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a rendezvény, amelynek keretében díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket legkésőbb október 13-ig készítenek el a szatmári gyerekek: az óvodásoknak „Sakkpalota” címmel kell rajzolniuk, míg az előkészítősöknek, valamint az I—IV. osztályos diákoknak „Mi a sakk?” témában kell elkészíteniük rajzaikat. Azoknak sem kell majd szomorkodniuk, akik nem nyerik el a legjobbaknak járó díjakat, a művelődési házban ugyanis kiállítást rendeznek be a beérkező munkákból.

A legapróbbak 12 és 14.30 között a Sakkjátszóházban interaktív és mókás feladatok révén kapnak ízelítőt a sakkról: kipróbálhatják az óriás sakkfigurák játékát, az állatkerti sakkot, a sakk-labirintust, a különböző mesefigurás sakk játszóházat, de az ének és a tánc sem marad el, valamint rengeteg érdekességet megtudhatnak a sakkról Román József sakkoktató, sakkbíró vezetésével.

Szintén a sakkfesztivál keretében egyéni és csoportos versenyt is rendeznek, de érdekes bemutatókra is sor kerül: egy nyolcéves sakkozó szimultán játszik majd öt asztalnál, felnőtt játékosokkal, egy tízéves sakkozó pedig tíz felnőttel játszik. A bemutatókat 12 és 14.30 között a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ gyűléstermében követhetik figyelemmel az érdeklődők.

A Szatmárnémetiben is megrendezendő Világsakkfesztivál keretében a szatmári családok, kicsik és nagyok egyaránt, az egész napos program során szórakoztató formában, a játékokba aktívan bekapcsolódva tapasztalhatják meg az 1500 éves misztikus táblajáték, a sakk legkülönbözőbb arcait, a sport, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a szórakoztatás szemszögéből.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...