Vincze Loránt: jeleznünk kell, hogy számolni kell velünk
Utoljára módositva: 2019-05-19 11:27:02

Május 26-án fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét minden egyes településen, jeleznünk kell, hogy számolni kell velünk, és vissza kell állítanunk a helyi közösség önbizalmát. Ez csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!” – fogaalmazott Vincze Loránt.

„A közép-kelet-európai államok egy része sajnos továbbra sem tud társnemzetként tekinteni a nemzeti kisebbségekre, nem hajlandóak elismerni, hogy a területükön élő kisebbségeknek ugyanolyan joguk van szülőföldjükön élni, anyanyelvüket használni, saját iskolahálózatukat igazgatni, mint a többségnek. Azt sem értik, hogy ezzel nem veszünk el semmit a többségtől: nem akarjuk a román iskolát bezárni, hanem magyar iskolát akarunk működtetni, nem akarjuk a román feliratot levenni, hanem mellé szeretnénk tenni a magyar feliratot” – mondta el Vincze Loránt Ombodon.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatás döntései azt sugallják, hogy a román államnak valami baja van a magyarokkal. „A román állam hol burkolt, hol nyilvánvaló kísérleteket tesz a magyar közösség elhallgattatására, azért, mert nekünk erőnk van, és ez zavarja őket. Azt szeretnék, hogy ne kelljen a magyar közösséggel tárgyalni, megegyezést keresni, hogy a megkerülésünkkel hozhassanak meg minden döntést, ellenünk” – mondta. Rámutatott: Románia álláspontja, hogy minden rendben van kisebbségügyben nálunk, és nincs szükség európai kisebbségvédelmi keretre, szöges ellentéte például a németországi álláspontnak, ahol egy kivétellel minden párt a kisebbségi kérdés európai kezelését támogatja, erről a napokban a FUEN-t is tájékoztatták.

Ombodon a helyi közösség érzi, mit jelent az, amikor megbotlunk egy választáson, mondta el a jelölt: három évvel ezelőtt Szatmárpálfalva községben, ahová Ombod és öt másik település tartozik, elveszítették a polgármesteri tisztséget, és azóta is érzik ennek hátrányait. „Nem szabad ismét megbotlanunk, hiszen ha május 26-án nem tudunk kellő erőt felmutatni, akkor nemcsak attól a lehetőségtől fosztjuk meg magunkat, hogy Brüsszelben megőrizzük az erdélyi magyarok számára fontos mezőgazdasági és településfejlesztési támogatásokat, és kiharcoljuk a kisebbségvédelmi törvényt, hanem meggyengülünk az önkormányzatokban, a megyékben és Bukarestben is. Május 26-án fel kell mutatnunk a magyar közösség erejét minden egyes településen, jeleznünk kell, hogy számolni kell velünk, és vissza kell állítanunk a helyi közösség önbizalmát. Ez csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!” – biztatta a helyieket Vincze Loránt a fórumon, amelyen Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő és Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke is részt vett.

Délelőtt Erdei-Dolóczki István és Magyar Loránd képviselők, illetve Kereskényi Gábor polgármester társaságában az RMDSZ EP-jelöltje Szatmárnémeti piacán tájékoztatta az árusokat a választás tétjéről. Elmondta nekik, a kistermelők, az erdélyi gazdák támogatásainak megőrzése az RMDSZ egyik kiemelt célja az Európai Parlamentben, hiszen ezek a támogatások mintegy 200 ezer erdélyi magyar megélhetését biztosítják. Arra kérte őket, május 26-án támogassák a nemzeti összefogást, az erős Kárpát-medencei magyar képviseletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...