Virággal várják a nyarat Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-05-14 09:54:35

Elkezdték a nyári virágok kiültetését a városban. A kertészet munkatársai arra panaszkodnak, hogy még a virágágyásokban is sok a szemét.

Nagykároly sajátosságai a zsúfolt utak mentén pompázó virágok. Mint többen is mondják, jólesik a szemnek gyönyörködni bennük. A város különlegessége továbbá a virágos naptár. Már javában zajlanak az előkészületek — és június elsejétől naponta új virágok pompáznak a napokat jelölő ágyásokban… Kora reggel, 6 órakor helyezik ki az aznapit. Több évtizedes hagyománya van ennek Nagykárolyban.

A városi kertészet munkatársai a körforgalmakban lévő virágok cseréjét is elkezdték. Nyári virágokat ültetnek el, bársonyvirágot, zsályát, csüngő fuksziát, pompás rézvirágot stb. Ezek kint maradnak egész nyáron, és az első fagyok környékén kezdenek majd hozzá a cseréjükhöz, az árvácskák kiültetéséhez. Amikor enyhébb az idő, tulipánok is pompáznak majd közöttük.

Tegnap a talaj fellazításához fogtak hozzá. Előbb a Gencsi úton lévő körforgalomnál, majd utána mennek a másik kettőhöz, a főút mentén lévőkhöz. Ezután kihelyezik a már előkészített palántákat. Huszonnégy virágos váza található a korzón. Mindahányba új virágköltemények kerülnek, mihelyst lesz idejük — magyarázták érdeklődésünkre a városi kertészet munkatársai. Az utóbbi hetekben a fák fertőtlenítésével foglalkoztak, illetve a kiültetésre való előkészületekkel. A közterület-fenntartók közben szerte a városban füvet nyírnak; ahol lehet, fűnyíró géppel, máshol, ahol nem egyenletes a talaj, elektromos kaszával.

Utóbbi kapcsán nemrégiben a lakosok pozitív hozzáállását kérte a város polgármestere. Kovács Jenő városvezető emlékeztetett, hogy nagyon régi tanácsi határozat is előirányozza a telektulajdonosok azon kötelességét, hogy az előttük lévő közterületet is karbantartsák. A lakosok figyelmébe ajánlotta, hogy ezt a hozzáállást nem most találták ki, hanem már több száz éves gyakorlata van, és csak ezáltal lehet karbantartani a várost. „Ugyanúgy kérem ezt a cégektől is, illetve a különféle üzletek munkaközösségeitől. Takarítsák előttük a járdát, a zöldövezetet, méghozzá napi szinten!” — fogalmazott Kovács Jenő. Mint hozzátette: „Nem lesz szép a városunk, ha nem teszünk közösen ennek érdekében.”

A közterületisek érdeklődésünkre elmondták, hogy nagyon sok gondjuk adódik a szemét eltakarításával is. Például a minap gumiabroncsokat találtak az egyik játszótéren, de a virágágyások között is sok oda nem illő hulladékot találnak…

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...