Virágkarnevál, új kenyér ünnepe
Utoljára módositva: 2017-08-19 10:07:07

Augusztus 20-án, az államalapítás évfordulóján számos rendezvény várja az ünneplőket a magyarlakta településeken.

A legismertebb határon túli esemény — a budapesti központi rendezvényeken túl — a debreceni virágkarnevál, mely évről évre számos meglepetéssel várja a Debrecenbe látogatókat. Idén helyi idő szerint 7 órakor veszi kezdetét a karneváli felvonulás, melynek keretében kerékpárosok, veterán autók, virágkocsik és művészeti csoportok mutatkoznak be. A virágkarnevál során a több százezer szál élő virág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 12 méter hosszú virágkompozíciók magyarországi és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében végighaladnak Debrecen utcáin (Megyeháza–Nagyerdei körút). A menetben végigvonuló virágkocsik és old timerek a felvonulást követően, kora délutántól testközelből is megtekinthetők, miközben a közönséget folklórcsoportok bemutatói szórakoztatják. Az old timerek és a folklórbemutatók csak 18 óráig láthatóak a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. 19 órakor kezdődik a Karneváléj, Magyarország legnagyobb arénashow-ja a Nagyerdei Stadionban: a legnagyobb hazai sztárok, világhírű ABBA-slágerek, mesemusicalek újratöltve, galaktikus látványelemek, 2000 hazai és külföldi táncos, artisták, illuzionista, légi látványosságok. Az ünnepi tűzijáték 22 órakor az Egyetem téren kezdődik.

A Sóstói Múzeumfalu augusztus 20-án 10 órától hagyományos programokkal készül az ünnepre. Tárlatnyitás, népzenei műsorok, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, hagyományőrző bemutatók gondoskodnak arról, hogy minden látogató jól érezze magát. A vendégek bekapcsolódhatnak azokba a munkafolyamatokba (aratás, cséplés, szelelés, dagasztás), amelyek eredményeként a learatott búzából ropogós kenyér lesz. A programot népzenei műsorok színesítik. Az új kenyér ünnepén nyílik meg Boros György, a Jósa András Múzeum munkatársának kiállítása a Pálinkaházban, amely a fotóművész Sóstón készült különleges képeiből ad válogatást. A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó istentiszteletet tartanak 14 órakor (helyi idő). Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi. Augusztus 20-án díjtalan a belépés a Sóstói Múzeumfaluba.

Természetesen a határon túli települések jelentős részén szerveznek augusztus 20-án ünnepi eseményeket, így az érdeklődők igazi ünnepi hangulatba kerülhetnek, bármelyik programba kapcsolódnak is be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...