Virágzik a fekete- és szürkemunka
Utoljára módositva: 2019-07-31 20:20:27

Ország-, de mondhatni világszerte az építő- és vendéglátóiparban, valamint a kereskedelemben dolgozik a legtöbb fekete- vagy szürkemunkás, nincs ez másként Szatmár megyében sem.

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén számolt be a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) féléves tevékenységéről Cristian Sasu főfelügyelő. Mint a rendkívül részletes összefoglalóból kiderült, az intémény 2019 első hat hónapjában 942 ellenőrzést végzett: 532 esetben az alkalmazók és az alkalmazottak között fennálló munkaviszonyokat, míg 410 esetben a munkavédelmi és -egészségügyi előírások betartását vették górcső alá. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt összesen 859 írásbeli figyelmeztetést róttak ki, de 82 munkáltató nem úszta meg a pénzbírságot sem, 723 500 lej összértékben. Messze nem újdonságként a legtöbb szabálytalanságra a munkaviszonyok és munkaszerződések terén bukkantak — a 82 pénzbírságból 50-et, míg a 859 írásbeli figyelmeztetésből 322-t ezekkel kapcsolatosan állítottak ki. A munkavédelmi és -egészségügyi szabályok betartása és betartatása során is rengeteg kisebb-nagyobb szabálytalanságot találtak, amelyekért összesen 634 írásbeli figyelmeztetést, illetve 32 alkalommal pénzbírságot róttak ki, 215 500 lej értékben.

Mint azt Sasu kifejtette, félévnyi ellenőrzéseik során 47 olyan munkáltatót találtak, akik összesen 70 nem annak rendje s módja szerint bejelentett személyt (42 férfit és 28 nőt) dolgoztattak — közülük 37-en voltak azok, akik valóban feketemunkásként, azaz bármiféle szerződés nélkül dolgoztak; nyolc személy esetében a munkáltató elmulasztotta továbbítani az aláírt szerződést az illetékes hatóságoknak, ketten pedig a már felfüggesztett munkaviszonyuk ellenére is dolgoztak. Nem volt kevés azon munkáltatóknak a száma sem, akik nem fekete-, hanem szürkemunkásokat dolgoztattak, azaz „hivatalosan”, papíron félnormával alkalmazták őket, a gyakorlatban azonban az emberek az egész normának megfelelő 8 órát (vagy még annál is többet) dolgoztak. Nem számít újdonságnak, hogy a legtöbb fekete- és szürkemunkás az építő- és a vendéglátóiparban, valamint a kereskedelemben dolgozott (54), a szolgáltatóiparban 15-en, az egyéb ágazatokban pedig csak egyetlenegy személy — a tisztességtelen alkalmazók közül pedig 41-en Szatmár megye városaiban, míg hatan a vidéki településeken működtek.

Összefoglalójában Sasu kitért arra is, hogy az első hat hónapban a felügyelőség 588 jelzést (reklamáció, kérvény, észrevétel) kapott, amelyek közül 563-at meg tudtak oldani, a fennmaradó 25-öt pedig továbbították az adott esetben valóban érintett hatóságoknak. Mint elhangzott, a panaszok zöme a bérek/ebédjegyek indokolatlan késésével, esetleges elmaradásával kapcsolatban érkezett, de sokan a munkaszerződésük felbontásával vagy annak módosításával voltak elégedetlenek, és szintén sokan jelezték, hogy nem megfelelő munkakörülmények között kénytelenek dolgozni, illetve több panasz érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a munkáltató heti pihenőnapjukon/ hivatalos ünnepnapon dolgoztatta őket.

Összesítője végén Sasu elégedettségének adott hangot, ugyanis mint mondta: egyre több alkalmazottban tudatosul, hogy vannak jogai, és nem kell szó nélkül „lenyelnie” mindent, amit a főnök mond/utasít vagy szerdődésben alá akar iratni — ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt fél évben 615 esetben igényeltek felvilágosítást a felügyelőségtől, szinte minden alkalommal (95%) a munkaszerződésekkel, -viszonyokkal és a munkavédelemmel kapcsolatos törvényekkel és előírásokkal kapcsolatban érdeklődve.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...