Virágzik a Rekettye: divat a népi hagyomány
Utoljára módositva: 2019-05-23 14:08:38

A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület pénteken tartja a gyermek- és ifjúsági fesztiválját. A gálaműsor 18 órakor kezdődik a Nagykárolyi Városi Színházban. A rendezvényről, az egyesület terveiről faggattuk Székely Sárát, a „rekettyések” vezetőjét.

A gálaműsor keretében színpadra lépnek a Rekettye tanítványai, azaz azok a gyerekek és fiatalok, akik a zenei műhelyben sajátítják el a népi zenélést. Mint ismeretes, a muzsikusi oktatási program idén kibővült, immár a kobozon való zenélést is tanulhatják a rekettyések. Ennek köszönhetően moldvai zenekar is hallható lesz, amely a néptáncosoknak szolgál majd muzsikaszóval. „Hogy van moldvai zenekarunk, az újdonság, és nagy öröm számunkra, hogy sikerült létrehozni” — emelte ki Székely Sára. Mint hozzátette, a kínálatuk egészét tekintve is nagy előrelépés a zenekar léte, hiszen élő muzsikaszót ezután bárhol, bármikor tudnak szolgáltatni.

 

Rekettyések családi napja

 

Egyéb tekintetben is igyekeztek bővíteni a kínálatukat. Új rendezvényük lesz például az Amíg be nem zeng a lélek szenior néptáncfesztivál. A párját ritkító alkalom létrejöttének ötlete annak köszönhetően született meg, hogy „a felnőttcsoportunk igazán lendületesen fejlődik. Tulajdonképpen a felnőtt-népitáncnak divatja van. Nagyon sok helyen újra elkezdtek ezzel foglalkozni, akik valamikor táncoltak, de aztán a munkahelyi elfoglaltságuk vagy a gyereknevelés miatt kimaradtak egy időre. Továbbá megfigyelhető az is, hogy azok, akiknek a gyerekeik táncolnak, kedvet kaptak, és szülőként kezdenek el néptánccsoportba járni és akár teljesen kezdőként foglalkozni mindezzel. Nos, őket szeretnénk összefogni. Az anyaországba, illetve Erdélybe több helyre küldtünk meghívókat a fesztiválunkra” — mesélte el a kezdeményező egyesület elnöke. A felnőtt néptáncosoknak tartják tehát az egész napos fesztivált, amelynek keretében egyébként labdarúgótudásukat is összemérhetik a részvevők, de nosztalgiázós, hajdani táncházakon készült képek levetítését is megtartják. Ennek az alkalomnak az időpontja június 29., a helyszíne pedig részben a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum épülete, részben pedig a Nagykárolyi Kulturális Központ Deák Endre nevét viselő rendezvényterme.

A következő nap folytatódik a mulatság, hiszen vasárnap tartják a rekettyések családi napját. Vendégük lesz Böjte Csaba ferences testvér, aki szentmisét mutat majd be, illetőleg szólni fog az istenhitnek a családban betöltött szerepéről — hogy mennyire fontos is ez mind a gyereknevelés, mind a párkapcsolatok viszonylatában… Továbbá vendégük lesz aznap Erdődi Endre érmihályfalvi görögkatolikus pap, aki a gyermekvállalásról és a párkapcsolatokról beszél majd az érdeklődőknek. Természetesen számos érdekes programot szerveznek a gyermekeknek is, például Fábián Mónika személygépjármű-vezetési oktató a kerékpáros közlekedés szabályait magyarázza majd a gyerekeknek. „Úgy gondoljuk, hogy erre Nagykárolyban is igazán nagy szükség van” — magyarázta Székely Sára. A családi nap helyszíne a Szent László Közösségi Ház lesz.

Szintén újdonság, hogy idén citerásoknak szóló találkozót tartanak. A terveik szerint az egész szatmári tájegységet — a történelmit — magában foglalja majd a rendezvény, azaz Nagykállótól Szatmárnémetiig várnak citerásokat a nagykárolyi rekettyések. Fontosnak gondolják összefogni a citeraoktatással is foglalkozó csoportokat, és alkalomadtán szakmai segítséget is nyújtani nekik. Az oktatók számára közösségépítő alkalomnak gondolták el a találkozót, amelyen az esetleges szakmai képzésen túl például a pályázatírással is fognak foglalkozni.

Az idei évre vonatkozó terveik között szerepel még egy betlehemes találkozó is. Azt tapasztalják ugyanis, hogy a karácsonyi kántálásnak is kezd újra divatja lenni, vagyis újfent szívesen foglalkoznak ezzel az emberek. „Felelevenítik a nagyon szép régi szokást” — örvendezett a nagykárolyi kulturális egyesület vezetője. Elmondta: az is céljuk a találkozóval, hogy összegyűjtsék a betlehemes a vidéken még feledésbe nem merült variánsait, illetőleg egybegyűjtsék azokat a gyerekeket és az oktatókat, akik ezzel foglalkoznak. „Egy nagyon szép napot kerekítenénk ki mindebből, ami igazán jó élmény lenne mindannyiuknak” — tette hozzá.

 

Szokások felelevenítése

 

Mindezek mellett a korábbi években már megtartott táboraikat is megszervezik. Idén vándortáboruk lesz, mégpedig Feketelakon. A mezőségi kis zsákfaluban lehetőségük lesz a részvevőknek arra, hogy „adatközlőkkel” találkozzanak, azaz igazi „nótafákkal”. Arrafelé még sok népdalénekes, népi táncos él, tőlük, az eleiktől gyűjtötték össze annak idején azokat a dalokat, táncokat, amelyeket például a rekettyések is „járnak” a táncházaikban. „Azt szeretnénk, hogy a gyerekek találkozzanak ezekkel az énekesekkel, és ők maguk tanuljanak majd népdalokat” — fejtette ki Székely Sára. A táborozás során ellátogatnak majd Kallós Zoltán emlékkiállítását, néprajzi gyűjteményét megtekinteni, elmennek továbbá Székre, Magyarszovátra, szeretnék őket elvinni egy esztenákra, ahol a saját szemükkel győződhetnek meg arról, miként is készítik a sajtot a juhászok. „Igazán változatos programot terveztünk a feketelaki táborra” — emelte ki.

A kisebbek nagy-nagy szomorúságára tavaly lemaradtak a táborozásról — Encsre utaztak a nagyobb rekettyések az előző évben. Nos, hogy a kisebbeknek is szolgáltassanak táborozást, idén ismét megszervezik Nagykárolyban a napközis tábort. A gyerekek együtt táncolhatnak majd Rai bácsival, azaz Maier Raimond oktatóval, de itt lesz még a Demeter család, velük kézműveskedni lehet majd, illetve udmurt népi játékokat játszani.

A feketelaki tábor július 7. és 13. között zajlik majd, míg a nagykárolyi napközis foglalkozásokat július 15. és 18. között tartják. Utóbbiak helyszíne a Szent László Közösségi Ház, illetve a kulturális központ lesz.

Székely Sára elmondta továbbá, hogy a rendezvényeiket a Communitas Alapítvány, illetőleg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja. A rekettyések ezeken túl az Esztendőtől esztendeig elnevezésű hagyományismertető rendezvényeiket is megtartják majd az őszi hónapokban — minden hónapban az adott időre jellemező szokásokat elevenítik fel, akár a korábbi években. A nagycsaládosok egyesületével közösen szeretnének egyre több programot szervezni. Csatlakozott is az egyesület a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez. Abban bíznak, hogy több, a cs

 

Megyeri Tamás Róbert

 

aládot, a gyereknevelést, a párkapcsolatokat erősítő rendezvényt fognak tudni szervezni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...