Visky Ferenc üzenete
Utoljára módositva: 2018-09-25 15:47:22

Kereskényi Sándort, a Visky Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett Hit és hatalom című konferencia egyik szervezőjét kérdeztük.

— Mit jelent Visky Ferenc a Hit és a hatalom című, pénteken megtartandó konferencia szervezője számára?

— Visky Ferenccel 1986-ban ismerkedtem meg személyesen. Addig csak annyit hallottam róla, hogy apám iskolatársa volt, és már diákkorában lázadó típus volt. Az akkor Szatmárnémetiben lakó Visky András lakásán találkoztam vele, később többször meglátogattam a biharpüspöki parókián, ahol egyfajta száműzetésben élt. Mondhatom, hogy mesteremmé vált. Antal Pétertől például azt tanultam, hogy a szellem dolgai a legfontosabbak, Pusztai Jánostól, hogy intenzíven kell a jelenben élni, Gellért Sándortól pedig, hogy a múltat őrizni kell. Visky fordította a tekintetem a jövő felé.

— Ki volt Visky Ferenc?

— Számomra ő a hívő értelmiségi típusa. Fel merte tenni a kérdést: kicsoda nekünk Krisztus? A kérdést a pietista kegyesség szellemében szólította meg, és megfogalmazta a keresztény ember szabadságának feltételeit és végső célját. Bibliaolvasatában a hermeneutikai értelmezésre helyezte a hangsúlyt, a Szentírásban rejlő isteni üzenet feltárására. Ugyanakkor hangsúlyozta: a Biblia minden szavát csak Jézus személyére nézve értelmezhetjük. Vagyis megértve azt, hogy Isten akarata nélkül semmiféle földi hatalom nem nyúlhat hozzánk, hogy a veszélyben és az ínségben vagyunk legközelebb a Teremtőhöz.

— Osztotta ezeket a nézeteket?

— Természetesen nem. Akkor meg voltam győződve arról, hogy a kulturális fejlődés indoeurópai modellje érvényes, az, amit a császári Róma képviselt fénykorában. Vagyis azt hittem, hogy az Isten-közelséget a tudás biztatja. Később, lassan-lassan jöttem rá, mennyire bonyolult ez.

— A Hit és hatalom című konferencia jelentős kulturális eseménynek ígérkezik. Vajon megfogalmazódik majd Visky Ferenc sajátos üzenete?

— Remélhetőleg így lesz. Komoly probléma, hogy Kocziszky Éva, aki maga a protestáns teológiai hermeneutika egyik legjelentősebb képviselője, végül nem jöhet el. De azok, akik itt lesznek, magas színvonalon tehetnek hitet kálvinizmusuk mai értelme, valamint a hozzá kapcsolódó erkölcsfelfogás, társadalomszemlélet és történelemkép aktualitása, számunkra valósága mellett.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...