Visszafelé is elsülhet a fegyver
Utoljára módositva: 2019-02-01 10:09:06

Azért, hogy nemzetiségük miatt ne érje megkülönböztetés az érettségin a diákokat, forduljanak az Emberi Jogok Európai Bíróságához — buzdít a Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), amelyekhez most a Magyar Polgári Párt is csatlakozott.

A Magyar Polgári Párt (MPP) kiáll a Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kezdeményezése mellett, amely a román érettségirendszerben tapasztalható diszkrimináció ellen emel szót. Az indítványozókkal együtt a Magyar Polgári Párt is szükségesnek és hasznosnak tartja, hogy azok a kisebbségi oktatásban részesülő diákok, akiknek anyanyelvük mellett román nyelv és irodalomból is bizonyítaniuk kell az érettségin, és így a vizsgaidőszak számukra hosszabb és megterhelőbb, mint a román oktatásban részesülők számára, diszkrimináció vádjával tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az MPP közvetítői szerepet vállal a panasztevők és az ügyet felvállaló szervezetek között. A panaszok megfogalmazásában, célba juttatásában is segítséget nyújt, több erdélyi városban — Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Kolozsvár — hozzáférhetővé téve a szükséges nyomtatványt, illetve a témában információkkal segítve a fiatalokat — tájékoztatnak a Szatmári Friss Újság szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményükben.

Hozzáteszik, hogy a Székely Figyelő Alapítvány és az EMI tavaly nyáron hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar érettségizők hátrányban vannak a románokkal szemben, hiszen több vizsgát kell tenniük a diploma megszerzéséért, és sokaknak éppen azért nem sikerül a vizsgájuk, mert az anyanyelven kívül román nyelvből is érettségizniük kell. A megkülönböztetés tényének megállapítása végett egy kezdeményezést indítottak, arra biztatva a jelzett megkülönböztetés elszenvedőit, hogy tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A felhívás nyomán több fiatal megtette ezt a lépést. Az első hat panaszos december végén kapott értesítést arról, hogy a kérésüket megkapták, előzetes vizsgálatnak vetették alá, ami nyomán befogadhatónak tartották, így iktatták. A panasztevés várt eredménye az lehet, hogy a bíróság kötelezi Romániát, hogy tegye igazságossá a rendszert, vagyis legyen minden érettségiző diáknak ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgája.

 

Sokan megdöbbentek

 

Megdöbbenve hallgatták a közleményben foglaltakat a lapunk által megkeresett Szatmár megyei oktatók, akiknek a véleménye szerint ez a fegyver visszafelé is elsülhet. Ma Európában, minden olyan államban, ahol kisebbségek is élnek, nincs olyan törvény, amely az állam nyelvét ne tenné vizsgatantárggyá. Idehaza az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy sajátos tanterv és módszertan alapján oktassák a román nyelvet először az elemi osztályokban, majd a gimnáziumokban — most a hatodikosok számára vezetik ezt be, de elképzelhető, hogy idővel eljutnak majd az érettségiig is.

A panasz kapcsán viszont akár oda is juthatunk, hogy nem csak ránk uszítják a románságot, de úgy adnak helyt a kérésnek, ahogy azt a legkevésbé sem szeretnénk: például eltörlik a magyar nyelv és irodalom érettségit — így eleget tesznek annak a kérésnek, hogy „minden érettségiző diáknak ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgája” legyen. Az anyanyelvünkről azonban nem kell lemondanunk, ha pluszmunkát jelent, akkor azt vállalnunk kell!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...