Visszaszolgáltatásra várnak
Utoljára módositva: 2018-11-08 16:14:11

28 évvel a rendszerváltás után még mindig nagyon sok probléma van az elkobzott egyházi javak visszaszolgáltatásával. Ilyen gondokkal küzdenek Magyargéresen is, ahol kárpótlást sem kaptak.

 

Altfatter Tamás

Az egyházi földek egy része visszakerült az egyházakhoz — állítja Altfatter Tamás, Szatmár megye alprefektusa. Több oka van annak, hogy az egyházi földek egy részének az ügye még mindig nem oldódott meg. A 18-as törvény nem szabályozta, hogy a földeket azon a helyen kell visszaadni, ahol azok voltak, miközben sokan ragaszkodtak ahhoz, hogy az eredeti helyen kapják vissza tulajdonukat, de az nem volt szabad terület. Hibáztak a helyi földosztó bizottságok is, de hibáztak a tulajdonosok is, mert nem voltak képesek összeállítani az iratcsomót, vagy nem is nyújtották be a kérvényt. A római katolikus egyház sok esetben pert indított a földtulajdonok és az ingatlanok visszaszerzése érdekében, amit a reformátusok nem tettek meg. Nagyon sok magánszemély sem kapta még vissza a jogos tulajdonát, de nem is tettek meg minden lépést annak érdekében — mondja a föld-visszaszolgáltatás kapcsán az alprefektus.

Nagy Attila

Nagy Attila, a Magyargéresi Református Egyházközség lelkipásztora arról beszélt, milyen lépéseket tett eddig az elkobzott egyházi tulajdonok visszaszerzéséért. Elmondta, hogy két évvel ezelőtt levelet kapott az egyházközség az Országos Restitúciós Bizottságtól, amiben jó hosszan leírták, hogy miért nem teljes a dosszié az iskolaépületre vonatkozóan. Az épületet egykoron két részletben vették el: 1948-ban az iskola épületét (a régi fényképek bizonyítják, hogy ez egy U alakú épület volt) államosították, a másik részét pedig, ami tanítói lakás, gyűlésterem és raktár volt, 1962-ben. A második rész elkobzásakor nem voltak tekintettel arra, hogy a telekhatár hol húzódik. A valóság az, hogy már akkor sem voltak erre tekintettel, amikor építették, mert az egész földterület egyházi tulajdonban volt, így nem számított, hogy hol volt a határ (a térképen az épülettest közepén halad el a határvonal). Gyakorlatilag a megmaradt régi szárny az egyház tulajdonában szerepel, a másik fele pedig állami tulajdonban, ebből adódott egy sor probléma. Azt sem könnyű eldönteni, hogy mi a teendő, ugyanis a jelenlegi állás szerint az államé is és az egyházé is ugyanaz az épület. Hívtak topográfust, szakembert, hogy állapítsa meg a tényállást. Négy vagy öt szakértői vélemény készült, ami költséggel járt, de nem lett volna baj, ha a végén tisztázódik a tulajdonjog. Az egyházközség kapott százhúsz napot az iratcsomó összeállítására, ami elkészült, de hiába, ugyanis azóta sem érkezett még válasz az ügyben. Nemrég küldtek Bukarestbe egy újabb levelet, amiben az iránt érdeklődnek, hogy mire számíthatnak.

A Nagykárolyi Református Egyházmegyében talán Magyargéres az egyetlen település, ahova semmilyen kárpótlás nem érkezett. Az új épületszárnyat valószínűleg nem fogják visszaadni, mert azt 1991-ben építették. Már akkor sem lett volna joguk lebontani a régi épületet és újat építeni az egyház földjére, kárpótlás viszont jár jog szerint… A régi, még meglévő épületre amiatt van szüksége az egyházközségnek, mert nincs gyülekezeti háza, mindent a lelkészi hivatalban vagy a kultúrotthonban rendeznek meg.

Nem csak az egyházi épületekkel vannak problémák, huszonkét hektár föld sorsa is bizonytalan még — tette hozzá Nagy Attila lelkipásztor.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...