Viszlát, műanyag; használjon textilt!
Utoljára módositva: 2019-10-03 09:06:24

Búcsút intett a hagyományos műanyag zacskóknak a Kaufland Románia. Az üzletlánc október 1-től bevezette a környezetbarát csomagolóanyagok használatát. Otthonról is lehet textilszatyrot vinni.

A biológiai úton lebomló tasakok bevezetésével, amelyek már kikerültek a zöldség-gyümölcs és pékáru részlegre, lecserélve a megszokott műanyag zacskókat, a kiskereskedelmi lánc a környezettudatos magatartásra szeretné buzdítani a vásárlóit. Lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatása szerint a vállalat alternatívákat is nyújt a műanyagmentes vásárlásra. „A műanyag zacskók túlzott használata súlyosan károsítja a közösséget” szlogennel arra szeretnék buzdítani a vásárlókat, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyag zacskót használjanak, sőt, remélik, hogy a biológiai úton lebomló zacskókból is kevesebb fog majd fogyni. Ezek a zacskók kukoricakeményítőből készülnek, 100 százalékig lebomlanak, komposztálhatók.

Az üzleteikben egyébként 5,99 lejért beszerezhetők újrahasználható zsákocskák, ezekbe is csomagolhatók a zöldségek és gyümölcsök. Bizonyos termékek — például sárgadinnye vagy banán — tasak nélkül is mérlegre, majd a bevásárlókosárba helyezhetők, emellett a Kaufland lehetővé teszi az otthonról hozott újrahasználható szatyrok használatát. A zsákocskák használatával az üzletlánc becslései szerint havonta mintegy 40 tonnával kevesebb műanyag csomagolással szennyezik majd vásárlói a környezetet.

Valer Hancaş, a Kaufland Románia kommunikációs és üzleti ügyekért felelős igazgatója szerint, mivel hosszú éveken át ingyenesen lehetett használni a műanyag zacskókat, ezért a lakosság hozzászokott, sőt, túlzásba is esett ezek használatát illetően: gondolkodás nélkül mindent, amit lehetett, egyszer használatos műanyag zacskókba csomagolt. A Kaufland Románia azt reméli, ezzel az intézkedéssel felelősebbek, kevésbé pazarlók lesznek a vásárlók, a tasakok ingyenességének megszüntetése után csökkenni fog az egyszer használatos zacskót használók aránya. 2020. január elsejétől ugyanakkor a kasszáknál kapható füles műanyag szatyrokat is száműzik: helyettük csak az újrahasznosítható variánst lehet majd megvásárolni.

Zacsit zacsival

Az üzletlánc beszámolt egy felmérésének eredményeiről is, amelyek szerint vásárlói 80 százaléka használt műanyag zacskókat a zöldség-gyümölcs részlegen. Mindössze 20 százalékuk volt a pazarlás ellen: 7 százalékuk egyáltalán nem használt zacskót a gyümölcs vagy zöldség megvásárlásánál, 14 százalékuk pedig otthonról vitte a saját zacskóját, amelyet minden vásárlásnál használni szokott.

A szeptemberben végzett felmérésben résztvevők 54 százaléka azt nyilatkozta, szívesen látna lebomló zacskókat a zöldség-gyümölcs részlegen, 40 százalékuk pedig úgy érezte, azzal, hogy ezek nem lesznek ingyenesek, vélhetően kevesebbet használnak majd belőlük, sőt, váltani fognak az újrahasználatos szatyrok és zsákocskák irányába.

Az Európai Unióban évente mintegy 100 milliárd nejlonzacskót használnak el a lakosok: egy személy átlagosan 200 műanyag zacskót „fogyaszt” évente, melyek nagy többsége a természetben köt ki. Megdöbbentő, de az említett zacskók 90 százaléka vékony, egyszer használatos nejlonzacskó.

Az üzletlánc üzenete szerint remélik, hogy a lebomló zacskókból is kevesebbet használnak majd a vásárlók. Éppen ezért mostantól egyáltalán nem kell zacskóba tenni az olyan termékeket, amelyek ezt megengedik — például banán, dinnye —, hanem a mérlegen egyenesen a gyümölcsre, zöldségre lehet ragasztani az árcédulát. A lakosok ugyanakkor otthonról is vihetik az újrahasznosítható szatyraikat, textilzsákokat, és azokba pakolhatják a gyümölcsöt és zöldséget, így nem szükséges, hogy lebomló zacskót vásároljanak.

Újrahasznosítási pontok

A Kaufland Románia műanyagmentes stratégiájának részeként újrahasznosító pontokat állított fel 17 üzlete parkolóiban, amelyekben három típusú csomagolást gyűjt: pillepalackokat, üveget és alumíniumot. Ezek révén az év első hat hónapjában sikerült begyűjteni mintegy 32 tonna műanyag palackot, üveget és alumíniumdobozt. 2021 végéig szeretne az összes üzlete parkolójában ilyen automatákat felállítani a kereskedelmi lánc — derül még ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...