Víz is fog folyni Halmihegyen, nem csak bor
Utoljára módositva: 2014-10-30 08:39:44

Nem csak az ivóvízhálózat épül gyors iramban, de a felújított tornaterem udvarára tervezett sportpálya és a vásártéri eperátvevő-központ tervei is kezdenek testet ölteni — e két utóbbit teljesen önerőből valósítja meg a halmi polgármesteri hivatal.

Gyors kezek szedik a még mindig vidáman zöldellő levelek között hatalmas fürtökben lógó merlotot, azaz a „nagy” kékszőlőt Halmihegyen, s a szüretelők egy-egy percre megállva elégedetten pillantanak a mellettük nem kevésbé serényen dolgozó munkásokra, akik az ivóvízhálózat csöveit fektetik le — ottjártunkkor épp az utolsó árokmétereket ásta a gép az egyik domboldalban álló házig. Örömükön nem is lehet csodálkozni, mert bár Halmihegy lakosságát alig több, mint 50 lélek teszi ki (és főleg ezért is váratott oly sokáig magára a vízhálózat kiépítése), a Tokaj-hegység folytatásán számos helyi gazdának vannak szőlőterületei. A borászat fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a vezetékes víz, így nem meglepő, hogy itt többen fognak csatlakozni a hálózatra, mint Kisbábonyban vagy Dabolcon.

„Az összesen 7,5 km-es vízhálózatból több mint 5 kilométernyi már ki van építve, a vízaknákat kibetonoztuk és jövőre már elindulhat a vízellátás a Dabolc—Batarcs—Tamásváralja vonalról, a szinteltérés miatt egy szivattyún keresztül” — számol be a munkálatok előrehaladásáról Incze Lajos polgármester. — Hogy egészen pontosan mikor, azt nem tudom megmondani, hiszen az már nem tőlünk függ, hanem attól, hogy Batarcs mikor csatlakozik rá a turci hálózatra.” A hálózat kiépítése nagy lehetőség a fejlődésre, és várhatóan megemelkednek majd az ingatlanárak is, hiszen az elektromos áram már biztosított, és valószínűleg sokan fognak itt hétvégi házat építeni — tette hozzá.

Sportpálya az új tornaterem köré

Iskolakezdéskor nem kevesebb mint 700 gyermek vette birtokba a frissen felújított, 200 négyzetméter alapterületű sporttermet, amelyet az óvoda hátánál lévő épületben alakítottak ki — önerőből. Hiszen az évek során különböző fórumokon sokszor megfogalmazott kérés és folyamatos ígérgetés, na meg az égető szükség ellenére sem épült sportterem a valamikor járási székhelyen. Most már korszerű, mosdókkal, öltözővel ellátott, jól fűtött és jól felszerelt teremben tornázhatnak a gyermekek — de a sportos munkálatoknak ezzel még nincs vége.

Az épület udvarán multifunkcionális sportpályát szeretnének kialakítani, amelyet háromméteres futópálya ölel majd körbe, egyik sarkában pedig 100 négyzetméteres, gumiszőnyeges játszótér lesz az ovisok számára. Az udvar másik sarkában meghúzódó régi műhely épületéből ugyanakkor „nagy” öltözőt alakítanak ki. „Az egész fejlesztés végösszege körülbelül 100 000 euró lesz — és természetesen ezt is önerőből teremtjük elő. Most készül a munkafüzet és keressük a kivitelezőt. Az öltöző épületének szeretnénk már idén nekikezdeni, s jelen pillanatban azt latolgatjuk: műfű vagy gumi borítsa a pályát? Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya, és mennyibe kerül? Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó dolgokat csináljunk!” — mondja nyomatékosan Incze polgármester.

Körvonalazódik az eperátvevő-központ

Bár hosszadalmas a tervrajzok elkészítése, eperszezonra, azaz jövő májusra mindenképp elkészül és működőképes is lesz az az eperátvevő-központ, amely a vásártéren kap helyet. Aki csak egyszer is járt Halmi környékén május-júniusban, az óhatatlanul szembesült az országút mentén, az eperföldek szélén parkoló, sorban álló kisteherautókkal, mikrobuszokkal, amelyek az ország szinte minden sarkából jönnek a friss-piros gyümölcsért. És nem jobb a helyzet a község központjában sem, ahol az út két szélén parkoló árusok és felvásárlok között még az Ukrajnából jövő-menő kamionok is lavíroznak. Ennek az áldatlan (és fokozottan balesetveszélyes) állapotnak a végére tesz pontot a majdani eperátvevő, ahol civilizált körülmények között cserélnek gazdát az epres ládák.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...