Víz is fog folyni Halmihegyen, nem csak bor
Utoljára módositva: 2014-10-30 08:39:44

Nem csak az ivóvízhálózat épül gyors iramban, de a felújított tornaterem udvarára tervezett sportpálya és a vásártéri eperátvevő-központ tervei is kezdenek testet ölteni — e két utóbbit teljesen önerőből valósítja meg a halmi polgármesteri hivatal.

Gyors kezek szedik a még mindig vidáman zöldellő levelek között hatalmas fürtökben lógó merlotot, azaz a „nagy” kékszőlőt Halmihegyen, s a szüretelők egy-egy percre megállva elégedetten pillantanak a mellettük nem kevésbé serényen dolgozó munkásokra, akik az ivóvízhálózat csöveit fektetik le — ottjártunkkor épp az utolsó árokmétereket ásta a gép az egyik domboldalban álló házig. Örömükön nem is lehet csodálkozni, mert bár Halmihegy lakosságát alig több, mint 50 lélek teszi ki (és főleg ezért is váratott oly sokáig magára a vízhálózat kiépítése), a Tokaj-hegység folytatásán számos helyi gazdának vannak szőlőterületei. A borászat fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a vezetékes víz, így nem meglepő, hogy itt többen fognak csatlakozni a hálózatra, mint Kisbábonyban vagy Dabolcon.

„Az összesen 7,5 km-es vízhálózatból több mint 5 kilométernyi már ki van építve, a vízaknákat kibetonoztuk és jövőre már elindulhat a vízellátás a Dabolc—Batarcs—Tamásváralja vonalról, a szinteltérés miatt egy szivattyún keresztül” — számol be a munkálatok előrehaladásáról Incze Lajos polgármester. — Hogy egészen pontosan mikor, azt nem tudom megmondani, hiszen az már nem tőlünk függ, hanem attól, hogy Batarcs mikor csatlakozik rá a turci hálózatra.” A hálózat kiépítése nagy lehetőség a fejlődésre, és várhatóan megemelkednek majd az ingatlanárak is, hiszen az elektromos áram már biztosított, és valószínűleg sokan fognak itt hétvégi házat építeni — tette hozzá.

Sportpálya az új tornaterem köré

Iskolakezdéskor nem kevesebb mint 700 gyermek vette birtokba a frissen felújított, 200 négyzetméter alapterületű sporttermet, amelyet az óvoda hátánál lévő épületben alakítottak ki — önerőből. Hiszen az évek során különböző fórumokon sokszor megfogalmazott kérés és folyamatos ígérgetés, na meg az égető szükség ellenére sem épült sportterem a valamikor járási székhelyen. Most már korszerű, mosdókkal, öltözővel ellátott, jól fűtött és jól felszerelt teremben tornázhatnak a gyermekek — de a sportos munkálatoknak ezzel még nincs vége.

Az épület udvarán multifunkcionális sportpályát szeretnének kialakítani, amelyet háromméteres futópálya ölel majd körbe, egyik sarkában pedig 100 négyzetméteres, gumiszőnyeges játszótér lesz az ovisok számára. Az udvar másik sarkában meghúzódó régi műhely épületéből ugyanakkor „nagy” öltözőt alakítanak ki. „Az egész fejlesztés végösszege körülbelül 100 000 euró lesz — és természetesen ezt is önerőből teremtjük elő. Most készül a munkafüzet és keressük a kivitelezőt. Az öltöző épületének szeretnénk már idén nekikezdeni, s jelen pillanatban azt latolgatjuk: műfű vagy gumi borítsa a pályát? Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya, és mennyibe kerül? Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó dolgokat csináljunk!” — mondja nyomatékosan Incze polgármester.

Körvonalazódik az eperátvevő-központ

Bár hosszadalmas a tervrajzok elkészítése, eperszezonra, azaz jövő májusra mindenképp elkészül és működőképes is lesz az az eperátvevő-központ, amely a vásártéren kap helyet. Aki csak egyszer is járt Halmi környékén május-júniusban, az óhatatlanul szembesült az országút mentén, az eperföldek szélén parkoló, sorban álló kisteherautókkal, mikrobuszokkal, amelyek az ország szinte minden sarkából jönnek a friss-piros gyümölcsért. És nem jobb a helyzet a község központjában sem, ahol az út két szélén parkoló árusok és felvásárlok között még az Ukrajnából jövő-menő kamionok is lavíroznak. Ennek az áldatlan (és fokozottan balesetveszélyes) állapotnak a végére tesz pontot a majdani eperátvevő, ahol civilizált körülmények között cserélnek gazdát az epres ládák.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...