Víz is fog folyni Halmihegyen, nem csak bor
Utoljára módositva: 2014-10-30 08:39:44

Nem csak az ivóvízhálózat épül gyors iramban, de a felújított tornaterem udvarára tervezett sportpálya és a vásártéri eperátvevő-központ tervei is kezdenek testet ölteni — e két utóbbit teljesen önerőből valósítja meg a halmi polgármesteri hivatal.

Gyors kezek szedik a még mindig vidáman zöldellő levelek között hatalmas fürtökben lógó merlotot, azaz a „nagy” kékszőlőt Halmihegyen, s a szüretelők egy-egy percre megállva elégedetten pillantanak a mellettük nem kevésbé serényen dolgozó munkásokra, akik az ivóvízhálózat csöveit fektetik le — ottjártunkkor épp az utolsó árokmétereket ásta a gép az egyik domboldalban álló házig. Örömükön nem is lehet csodálkozni, mert bár Halmihegy lakosságát alig több, mint 50 lélek teszi ki (és főleg ezért is váratott oly sokáig magára a vízhálózat kiépítése), a Tokaj-hegység folytatásán számos helyi gazdának vannak szőlőterületei. A borászat fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a vezetékes víz, így nem meglepő, hogy itt többen fognak csatlakozni a hálózatra, mint Kisbábonyban vagy Dabolcon.

„Az összesen 7,5 km-es vízhálózatból több mint 5 kilométernyi már ki van építve, a vízaknákat kibetonoztuk és jövőre már elindulhat a vízellátás a Dabolc—Batarcs—Tamásváralja vonalról, a szinteltérés miatt egy szivattyún keresztül” — számol be a munkálatok előrehaladásáról Incze Lajos polgármester. — Hogy egészen pontosan mikor, azt nem tudom megmondani, hiszen az már nem tőlünk függ, hanem attól, hogy Batarcs mikor csatlakozik rá a turci hálózatra.” A hálózat kiépítése nagy lehetőség a fejlődésre, és várhatóan megemelkednek majd az ingatlanárak is, hiszen az elektromos áram már biztosított, és valószínűleg sokan fognak itt hétvégi házat építeni — tette hozzá.

Sportpálya az új tornaterem köré

Iskolakezdéskor nem kevesebb mint 700 gyermek vette birtokba a frissen felújított, 200 négyzetméter alapterületű sporttermet, amelyet az óvoda hátánál lévő épületben alakítottak ki — önerőből. Hiszen az évek során különböző fórumokon sokszor megfogalmazott kérés és folyamatos ígérgetés, na meg az égető szükség ellenére sem épült sportterem a valamikor járási székhelyen. Most már korszerű, mosdókkal, öltözővel ellátott, jól fűtött és jól felszerelt teremben tornázhatnak a gyermekek — de a sportos munkálatoknak ezzel még nincs vége.

Az épület udvarán multifunkcionális sportpályát szeretnének kialakítani, amelyet háromméteres futópálya ölel majd körbe, egyik sarkában pedig 100 négyzetméteres, gumiszőnyeges játszótér lesz az ovisok számára. Az udvar másik sarkában meghúzódó régi műhely épületéből ugyanakkor „nagy” öltözőt alakítanak ki. „Az egész fejlesztés végösszege körülbelül 100 000 euró lesz — és természetesen ezt is önerőből teremtjük elő. Most készül a munkafüzet és keressük a kivitelezőt. Az öltöző épületének szeretnénk már idén nekikezdeni, s jelen pillanatban azt latolgatjuk: műfű vagy gumi borítsa a pályát? Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya, és mennyibe kerül? Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó dolgokat csináljunk!” — mondja nyomatékosan Incze polgármester.

Körvonalazódik az eperátvevő-központ

Bár hosszadalmas a tervrajzok elkészítése, eperszezonra, azaz jövő májusra mindenképp elkészül és működőképes is lesz az az eperátvevő-központ, amely a vásártéren kap helyet. Aki csak egyszer is járt Halmi környékén május-júniusban, az óhatatlanul szembesült az országút mentén, az eperföldek szélén parkoló, sorban álló kisteherautókkal, mikrobuszokkal, amelyek az ország szinte minden sarkából jönnek a friss-piros gyümölcsért. És nem jobb a helyzet a község központjában sem, ahol az út két szélén parkoló árusok és felvásárlok között még az Ukrajnából jövő-menő kamionok is lavíroznak. Ennek az áldatlan (és fokozottan balesetveszélyes) állapotnak a végére tesz pontot a majdani eperátvevő, ahol civilizált körülmények között cserélnek gazdát az epres ládák.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...