Víz világnapja: szimpózium a Ioan Slavici Főgimnáziumban
Utoljára módositva: 2019-03-23 09:32:41

A Ioan Slavici Főgimnázium a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel karöltve Matematika és Környezet néven még decemberben elindított egy olyan háromfordulós, transzdiszciplináris, iskolák közti versenyt, amelyre 19 Szatmár megyei tanintézmény jelentkezett.

Első ízben a szervezők még januárban, a vizes élőhelyek világnapjához kötődően közös madárszámlálásra invitálták a részt vevő iskolák diákjait, míg ezekben a napokban a víz világnapja alkalmából sor került a verseny második fordulójára is, szerdán Nagykárolyban, csütörtökön Avasfelsőfaluban, tegnap, a víz világnapján pedig Szatmárnémetiben rendeztek az eseményhez kötődő szimpóziumokat. A harmadik forduló áprilisban, az erdők havához kötődően lesz megrendezve.

Tegnap a Ioan Slavici Főgimnázium dísztermében mintegy 30 kétfős csapat, azaz mintegy 60 V–VI. osztályos diák gyűlt össze különböző tanintézmények román és magyar tagozatairól, hogy meghallgassák a környezetvédelmi ügynökség a víz világnapjához kötődő bemutatóját.

Ezt megelőzően Nagykárolyban további 58 diák volt jelen, míg Avasfelsőfaluban mindössze 8-an voltak érdekeltek.

A tegnapi rendezvényen elsőként a Ioan Slavici Főgimnázium igazgatója, Simona Păcurar köszöntötte a részt vevő diákokat, majd átadta a szót Doina Muntean matematika szakos szaktanfelügyelőnek, aki bemutatta a diákoknak az esemény meghívottjait, Radu Rocát, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) alelnökét, illetve Békéssy Erzsébetet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetőjét.

A szimpózium koordinátora, Lupó Ágota, a házigazda iskola matematikatanára ezt követően a verseny lebonyolításáról beszélt a diákoknak, s elmondta, hogy a májusig összeállított versenydossziékat legkésőbb május 6-ig adhatják le az iskola titkárságán. Ezeket a dossziékat a zsűri május 20-ig kiértékeli, majd május 31-én a csapatok egy bemutató során úgyszólván megvédhetik munkáikat. A végső fordulóra június 5-én kerül majd sor szintén a főgimnázium dísztermében.

Ezt követően Radu Roca vette át a szót; az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alelnöke kérte a gyermekeket, hogy figyeljenek jól a szimpózium során, hiszen az elhangzottak alapján egy kérdőívet kap minden csapat, amely a kitöltést követően bekerül majd a csapat versenydossziéjába is, ezért fontos, hogy minél jobb eredményt érjenek el a teszteken.

Végezetül Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket. Néhány szóban a Vizet mindenkinek! című környezetvédelmi projekt fontosságáról szólt a diákoknak, amelynek célja az, hogy a felnövekvő generációt a víz felelősségteljes használatára nevelje, hiszen jelenleg is 2,5 milliárd olyan ember él a világon, akik számára nem olyan természetes a tiszta ivóvíz, mint amilyennek azt mi természetesnek tekintjük.

A szimpózium bemutatóját Culda Adriana, az APM munkatársa tartotta meg, nagyon sok statisztikai információt osztva meg a gyerekekkel többek között arról, hogy világszerte hány ember nem rendelkezik otthon vezetékes ivóvízzel, vagy napi hány liter vizet használ el egy ember átlagosan ivásra, mosásra, főzésre, sőt, azt is megtudhatták a diákok, melyik országban a legtisztább az ivóvíz a világon. A bemutató után minden csapat egy 10 kérdésből álló feladatlapot kapott.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...