Vizsgálat indult a Delgaz Grid ellen
Utoljára módositva: 2019-01-12 09:06:04

Azt gyanítják az ellenőrök, hogy a gázelosztó visszaélt domináns piaci helyzetével, és saját érdekeltségébe tartozó céget hozott pozícióba, amikor a gázkazánok műszakiztatásáról volt szó.

Visszaélés és a piaci versenyhelyzetet szabályozó rendelkezések megsértésének gyanújával indított eljárást az E.ON România csoport egyik tagja, a Delgaz Grid Rt. ellen a román versenytanács. A piaci versenyhelyzet tisztaságára felügyelő hatóság közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írja, feltételezhető, hogy a cégcsoport egy másik tagja számára kedvezett a gázelosztó társaság a gázkazánok műszaki vizsgáztatását (ISCIR) illetően. A versenytanács felügyelői azt gyanítják, hogy a saját érdekeltségébe tartozó szakcég elérhetőségeit igen, míg más, hasonló aktivitást folytató cégekét nem hirdette a Delgaz Grid Rt., ezzel követhetett el szabálysértést.

Semleges szempont is

Mielőtt még elindították volna az eljárást, a versenytanács emberei ügyészi felhatalmazás birtokában be nem jelentett ellenőrzéseket végeztek az ország több Delgaz Grid-irodájában is, amelyekből iratokat vittek el a vizsgálódás folytatása érdekében. Hogy átlássák a piaci viszonyokat, olyan cégekhez is bementek, amelyek gázüzemű kazánok műszaki engedélyeztetésével foglalkoznak, de nincs közük a vizsgált és feltételezhető visszaéléshez, mégpedig azért, hogy semleges szemszögből is vizsgálni tudják ezt a piaci szegmenst. A versenytanács álláspontja szerint ezen a szolgáltatási piacon ugyanolyan versenyhelyzetnek kell lennie, mint bármelyik másikon; ha egy olyan, monopolhelyzetben lévő cég, mint a Delgaz Grid, helyzetbe hoz egy céget, az káros lehet nemcsak az iparágban tevékenykedő többi cég, hanem a fogyasztók számára is. Feltételezhető, hogy egy-egy ilyen esetben a fogyasztók többet fizetnek egy szolgáltatásért, mint tiszta versenyhelyzet esetén, illetve meg vannak fosztva attól a lehetőségtől, hogy befolyás nélkül válasszák ki azt a céget, amelyiknek a munkájáért fizetni akarnak, magyarázza a vizsgálat okát és remélt hasznát a versenyhivatali közlemény.

Jókora büntetés

Ha kiderül, hogy úgy történtek a dolgok, mint ahogy azt a versenytanács ellenőrei gyanítják, a Delgaz Gridet éves forgalmának tíz százalékát kitevő pénzbírsággal is sújthatják. A Delgaz Grid a 2017-es évben 1,5 milliárd lejes éves forgalomról írt pénzügyi mérlegében.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...