Vizsgálatot rendelt el Bogdan Licu legfőbb ügyész a nevelőszülőktől elvett és örökbefogadó szülőknek átadott kislány ügyében
Utoljára módositva: 2019-06-22 12:29:51

Vizsgálatot rendelt el Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész azoknak a felvételeknek az ügyében, amelyeken az látható, hogy egy craiovai ügyész maszkosok kíséretében kivonszol egy 8 éves kislányt nevelőszüleinek otthonából, hogy átadja egy amerikai családnak, amely örökbe fogadta a gyermeket.

Az eset a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen történt. A felvételeken a kislány nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte.

A craiovai ítélőtáblai ügyészség érintett ügyésze, Maria Piţurcă az eset kapcsán azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, neki kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa, aztán sikerült ölbe vennie és átadnia az őt örökbe fogadó amerikai házaspárnak.

Az eset előzményeit ismertetve Maria Piţurcă elmondta, a Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) panasszal fordult Baia de Aramă város ügyészségéhez, jelezve, hogy a nevelőanya több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek, bár az örökbefogadás jogerőssé vált. Emiatt a DGASPC állítólag szerződést bontott a nővel, megvonta tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget, így a nő törvénytelenül tartotta magánál a kiskorút. Az ügyben indított vizsgálat során az is kiderült a gyermek orvosi papírjaiból, hogy több ízben is kezelték a helyi kórházban, többek között alultápláltság miatt is.

Az ügyész elmondása szerint a Dolj megyei gyermekvédelmi igazgatóság egy pszichológusa és egy szociális asszisztens kíséretében, házkutatási paranccsal ment ki péntek reggel a nevelőszülők házához. Itt előbb megpróbálták elmagyarázni a kislánynak, hogy mi történik, ő azonban folyamatosan kiabált és sírt. A nevelőszülők nem voltak hajlandók megnyugtatni, a család többi tagja pedig szintén kiabálni kezdett. “Ekkor úgy döntöttünk, hogy véget vetünk ennek az állapotnak. (…) Nem hagyhattuk, hogy ott sírjon, kiabáljon a gyerek, amíg mi lefoglaljuk az állapotával kapcsolatos dokumentumokat. Megpróbáltam megfogni és elvinni onnan az örökbe fogadó szüleihez. Nem tudom, mi látszik a felvételeken, de én megpróbáltam ölbe venni, sikerült is, és átadtam az apának” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miért küszködött, rúgkapált a gyermek, az ügyész azt mondta, volt nevelőszülei bebeszélték neki, hogy külföldre viszik, ahol bántani fogják.

“Most a kislány jól van, elkezdett beszélni a szülőkkel, pszichológiai tanácsadásban is részesült” – tette hozzá az ügyész, aki szerint pszichés állapotfelmérést végeznek a gyermeken, tekintve, hogy folyamatban van egy másik kivizsgálás is, amelyet rossz bánásmód miatt indítottak. A volt nevelőszülők egyébként elsőbbséget élveztek a gyermek örökbe fogadásában, de – állítja az ügyész – két alkalommal is lemondtak erről a lehetőségről.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán. Megnézik, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is.

Viorica Dăncilă miniszterelnök az ügy kapcsán azt mondta, felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki a történteket.

“Itt egy gyerekről van szó, és egy gyerek érzelmeivel nem lehet játszani. Én magam is örökbe fogadtam egy gyermeket, és tudom, milyen fontos a család egy gyerek számára, hogyan változtathatja meg az életét” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, mindent megtesznek a gyermek érdekében, “ami kormányzati szinten megtehető”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...