Vizsgáznak a nyolcadikos diákok
Utoljára módositva: 2019-06-18 18:27:27

A román nyelv és irodalom írásbeli dolgozattal elkezdődött a nyolcadikosok felmérése. Országszerte 154 ezer tanuló jelentkezett a megmérettetésre. Szatmár megyében a vizsgára beiratkozott diákok mindössze 85%-a jelent meg az első próbán.

Kedden reggel elkezdődött a végzős általános iskolások vizsgasorozata a román nyelv és irodalom felméréssel. Szatmár megyében 2641-en iratkoztak be a megmérettetésre, de csak 2247-en jelentek meg a vizsgán. Megyénkben 20 vizsgaközpont működik, a diákok reggel kilenc előtt már elfoglalták a helyeiket, egyesével kaptak helyet a padokban, ábécésorrend szerint. A vizsgalapokon ezúttal is fel kellett tüntetniük a nevüket, iskolájukat, de az adataik ezúttal sem voltak nyilvánosak, ezeket leragasztották a felügyelő tanárok segítségével.

Miután a tesztlapokat is kézhez kapták a tanulók, nem volt szabad elhagyniuk a vizsgatermet, de be sem mehetett senki a felvigyázó oktatókon és a vizsgabizottság tagjain kívül. Azért, hogy biztosan ne legyen esély arra, hogy csaljanak, a táskáikat, mobiltelefonjaikat egy arra kijelölt teremben kellett hagyniuk a vizsgázóknak.

A keddi vizsgán két tételsort kellett kidolgozniuk a fiataloknak, az elsőben egy megadott szövegrészlet — Horia Lovinescu: Ultima cursă — alapján különböző kérdésekre kellett válaszolniuk, valamint egy érvelő szöveget kellett írniuk arról, hogy a megadott idézet miért sorolható a dráma műfajába. A második tételnél egy, a www.liternet.ro kulturális portálon megjelent, Alina Nelega irodalomkritikus által jegyzett szöveg részletét kapták a nyolcadikosok — „A fost odată un scriitor foarte încăpăţânat” —, amelynek első felében szintén a szöveggel kapcsolatos kérdésekre kellett felelniük, míg a második részben egy 150–300 szavas elbeszélő szöveget kellett írniuk, amelyben egy otthon vagy az iskolában, olvasás közben történt eseményt mesélnek el. A román vizsgán tehát már túl vannak a nyolcadikos fiatalok: csütörtökön matematikából kell bizonyítaniuk a diákoknak, míg a kisebbségi oktatásban résztvevőknek pénteken az anyanyelvvizsgával zárul a megmérettetés.

A minisztérium most is beindította ingyenes zöldszámát, amelyen jelezni lehet a nyolcadikosok felmérésével kapcsolatos észrevételeket. A 0800.801.100-as telefonszámot június 18-a és 20-a között 8-tól 16 óráig, valamint június 21-én, pénteken 8 és 14 óra között lehet tárcsázni.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...