Von der Leyen: nem várható döntés az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokról
Utoljára módositva: 2019-10-17 20:30:55

Az eddigi jelek alapján nem tűnik valószínűnek, hogy döntés fog születni Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről az európai uniós tagállamok csütörtöki csúcstalálkozóján – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke.

“Ezt nagyon sajnálom, mivel ezek az országok óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz, és rendkívül fontos lenne, hogy pozitív jelzést kapjanak” – mondta a volt német védelmi miniszter.

Az EU-tagállamok illetékes miniszterei a francia kormány ellenállása miatt nem tudták kedden jóváhagyni a csatlakozási tárgyalások megindítását, annak ellenére sem, hogy a brüsszeli testület értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kiemelte, hogy az EU-nak erősítenie kell az egységét és a hitelességét, ha fontosabb világpolitikai szereplővé kíván válni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy eleget tegyen a korábban tett vállalásainak.

“Ezért támogatjuk a tárgyalások azonnali megindítását. Az Európai Bizottság is ennek a pártján van, s nehéz lenne megmagyarázni az érintett országok lakosainak, hogy mi is az oka az újabb halasztásnak” – fogalmazott.

Bennfentes források szerint több résztvevő, köztük Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője is megpróbálta Emmanuel Macron francia elnököt meggyőzni álláspontja megváltoztatásáról, de egyelőre nem látni elmozdulást.

A Politico brüsszeli híroldal egy cikke szerint Macron előző napi nyilatkozatai arra utalhatnak, hogy az észak-macedón csatlakozási tárgyalások megnyitása elől nem zárkózik el annyira élesen, mint Albánia esetében.

Többen heves vitára számítanak az ügyben az uniós vezetők esti munkavacsoráján.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...