Winkler Gyula: Az európai zöld megállapodás nagy kihívást jelent
Utoljára módositva: 2020-01-28 08:56:50

Romániának alaposan fel kell készülnie, hogy ki tudja használni az európai zöld megállapodást, a dokumentum három évtizedes átmeneti időszakot javasol a zöld és fenntartható gazdaságra való áttérésre, közölte hétfőn, Déván, Winkler Gyula, az RMDSZ Európai Parlamenti (EP) képviselője – tájékoztat az RMDSZ sajtóközleménye.

‘Jelenleg itthon csak azokról a beruházásokról beszélnek, amelyek Romániát érintik, és ez nagy hiba. (…) A beruházások egy nagyon összetett terv kis szeletét jelentik. A közvélemény úgy tudja, hogy az ország pénzügyi forrásokat kap, befektetések lesznek. Nem, semmit nem fogunk kapni automatikusan, hanem ezeket a forrásokat meg kell pályázni, a beruházásokhoz az összeget le kell hívni. (…) A fenntartható gazdasághoz való átmenet mentalitásváltást is feltételez. (…) A hatóságok szintjén sokkal jobban fel kell erre készülni és elő kell készíteni a törvényes keretet is. El kellene kezdeni a vitát arról, hogy mit jelent a zöld megállapodás, mit jelent a fenntartható gazdaság, mit jelent az, hogy harminc éven belül más lesz az élet, mint most. Szemléletváltásról van szó’ – magyarázta a képviselő.

 

Az Európai Bizottság a következő évtizedre ezermilliárd eurót szánna az átmeneti időszak támogatására, ugyanakkor egy méltányos átmeneti mechanizmus létrehozását is bejelentették, amely a 2021-2027-ig terjedő időszakban százmilliárd eurót juttat azoknak a régióknak és tagállamoknak, amelyek nehéz helyzetben vannak.

 

‘Ebből az összegből a vissza nem térítendő támogatások értéke 7,5 milliárd euró. Szerintem gyerekes annak örülni, hogy ezen a téren Románia a második vagy harmadik helyen van a kedvezményezettek körében, hiszen ezek a támogatások tulajdonképpen töredékét jelentik annak, amit a jövőben itthon is véghez kell vinni’ – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Véleménye szerint az országnak inkább beruházásokat kell bevonzani, a vissza nem térítendő támogatások csak a zöld átállás tüneti kezelését segítik. ‘Hunyad megyében vagyunk, az ország két széntermelő vidékének egyike itt található, a Zsil-völgyében. Nekünk nagyon fontos a befektetések kérdése, emellett a szociális háló fenntartása is’ – mutatott rá, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy Romániának hiányzik az a képessége, hogy a megfelelő beruházásokat ide vonzza a sikeres zöldátállás érdekében.

 

‘Nincs meg a bölcsességünk, tapasztalatunk és a törvényes keret is hiányzik, hogy hatékonyak legyünk a befektetések idecsalogatásában. Valamelyest megtanultunk pályázni az infrastruktúra fejlesztésére. Ez is nagyon fontos, de most egy teljesen új szint következik, hogy a bankrendszeren keresztül, köz- és magánszféra bevonásával beruházások történjenek. A befektető nem azért fog Romániába jönni, mert azt mondta neki Ursula von der Leyen, hanem azért, mert bankképes terveket lát, amelyek profitot tudnak termelni’ – idézi a hétfői közlemény az EP-képviselőt, aki arra is rámutatott, hogy az ország a 2014-2020 közötti időszakban az utolsó helyen szerepel a Juncker-terven keresztül történő beruházásokat illetően.

 

Winkler Gyula elmondta, a következő időszakban az Európai Bizottság közvitára bocsát negyven rendelkezést, amely alapján gyakorlatba ültetik az európai zöld megállapodást. ‘Minden javaslat európai közvitára megy, a bizottság honlapján lehet követni, ott kell műszaki megoldásokat javasolni’ – ismertette a képviselő, hozzátéve, reméli, hogy minél több hazai javaslat fog érkezni.

 

Az RMDSZ EP-képviselője beszélt arról is, hogy az európai zöld megállapodáshoz ‘friss forrásokat’ kell találni, hogy ne a Kohéziós Alap és a Közös Agrárpolitika forrásait csapolják meg.

 

‘A bizottság, Frans Timmermans alelnök részvételével, hatalmas botrányt okozott, mert azt javasolta, hogy a Kohéziós Alap és a Közös Agrárpolitika forrásaiból vegyenek el a zöld átállás érdekében. Vagyis abból a pénzből, amely a keleti tagállamok számára a leginkább elérhető. (…) Nekünk továbbra is nagy szükségünk van az infrastrukturális fejlesztésre, felzárkóztatásra. (…) Jelenleg az Európai Parlamentben, de az európai politikában is nagy a Nyugat és Kelet közötti szakadék. Nagy a különbség a között, hogy mire van szüksége Keletnek most és a következő húsz évben, illetve, hogy Nyugat mit szeretne elérni’ – mutatott rá Winkler az ellentétekre.

 

Szerinte Ursula von der Leyen, az EB elnökének és Charles Michel, az Európai Unió Tanácsa elnökének egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy közelebb hozza egymáshoz a keleti és nyugati tagállamokat. ‘Politikai gesztusokra és friss pénzügyi forrásokra van szükség. Az ellentétek tovább mélyülnek, ha a zöld megállapodáshoz szükséges pénzt a kohéziós és agrárpolitikai támogatásoktól veszik el, ezáltal újabb nagy veszélyt hozva az Európai Unióra’ – összegzett a közlemény szerint az EP-képviselő.

AGERPRES/( HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...