Zajlik a fásítás a megyében
Utoljára módositva: 2018-04-15 13:30:35

Intézményvezetők és iskolások részvételével tartott szimbolikus faültetési akciót tegnap a megyei erdészet, ebben az évben közel száz hektáron kell erdősítenie a megyében a szakhatóságnak.

A hosszú távú, tartós erdősítés az egyik legfontosabb dolga a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóságnak, hangsúlyozta a gyarmati erdőben tartott tegnapi faültetési akció megkezdése előtt Marcel Forţiu, az igazgatóság vezetője. Kitért ugyanakkor arra is, hogy szigorú erdészeti szabályozásoknak is alá kell magukat vetniük, a faanyagra vonatkozó piaci és lakossági igényeket is ki kell elégíteniük.

Szimbolikus volt a tegnapi faültetési akció, amit a Fásítás Hónapja apropóján szerveztek az Erdőd és Lajosmajor között lévő erdőben; elsősorban azt a célt szolgálta, hogy tudatosuljon a szatmáriakban, hogy fát ültetni mennyire fontos dolog, és hogy megvigyázni, ápolni azt még ennél is fontosabb. Az erdődi erdőkerületben 1,8 hektárt vontak fásítási folyamat alá, hangzott el, és miközben a tegnapi civil műveletre meghívottak önerőből helyeztek az ültetőgödörbe néhány csemetét, addig a megye erdeiben, a kijelölt erdőrészekben javában zajlik az ipari léptékű faültetés. A szatmárnémeti Grigore Moisil iskola 8. A osztályos diákjai, a csendőrség, a rendőrség, a tűzoltóság, a prefektúra és más megyei intézmények vezetői, vadászok, illetve nyugdíjas erdészek vettek részt a faültetési akción.

A csemeték által történő erdőszaporítás a kevésbé kedvelt fásítási megoldás az erdészetek számára, sokkal inkább preferálják a természetes úton, azaz termésről történő erdősítést, hiszen annak ellenére, hogy ez a hosszadalmasabb és munkaigényesebb variáns, költséghatékonyabb, és jobb tartósságot ígér. Az állami kézben lévő szatmári erdőkben idén nyolcvan hektár van kijelölve természetes úton történő szaporításra, és alig húsz hektár mesterségesre. Tizenhat hektáron a korábbi években elültetett, de elhalt csemetéket pótolják.

Negyvenötezer hektárnyi erdő van a megyei erdészeti hivatal fennhatósága alatt, amiből huszonnyolcezer állami, tizenhétezer erdőkerülési vagy erdőkezelési szerződés hatálya alatt áll.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...