Zajlik a fásítás a megyében
Utoljára módositva: 2018-04-15 13:30:35

Intézményvezetők és iskolások részvételével tartott szimbolikus faültetési akciót tegnap a megyei erdészet, ebben az évben közel száz hektáron kell erdősítenie a megyében a szakhatóságnak.

A hosszú távú, tartós erdősítés az egyik legfontosabb dolga a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóságnak, hangsúlyozta a gyarmati erdőben tartott tegnapi faültetési akció megkezdése előtt Marcel Forţiu, az igazgatóság vezetője. Kitért ugyanakkor arra is, hogy szigorú erdészeti szabályozásoknak is alá kell magukat vetniük, a faanyagra vonatkozó piaci és lakossági igényeket is ki kell elégíteniük.

Szimbolikus volt a tegnapi faültetési akció, amit a Fásítás Hónapja apropóján szerveztek az Erdőd és Lajosmajor között lévő erdőben; elsősorban azt a célt szolgálta, hogy tudatosuljon a szatmáriakban, hogy fát ültetni mennyire fontos dolog, és hogy megvigyázni, ápolni azt még ennél is fontosabb. Az erdődi erdőkerületben 1,8 hektárt vontak fásítási folyamat alá, hangzott el, és miközben a tegnapi civil műveletre meghívottak önerőből helyeztek az ültetőgödörbe néhány csemetét, addig a megye erdeiben, a kijelölt erdőrészekben javában zajlik az ipari léptékű faültetés. A szatmárnémeti Grigore Moisil iskola 8. A osztályos diákjai, a csendőrség, a rendőrség, a tűzoltóság, a prefektúra és más megyei intézmények vezetői, vadászok, illetve nyugdíjas erdészek vettek részt a faültetési akción.

A csemeték által történő erdőszaporítás a kevésbé kedvelt fásítási megoldás az erdészetek számára, sokkal inkább preferálják a természetes úton, azaz termésről történő erdősítést, hiszen annak ellenére, hogy ez a hosszadalmasabb és munkaigényesebb variáns, költséghatékonyabb, és jobb tartósságot ígér. Az állami kézben lévő szatmári erdőkben idén nyolcvan hektár van kijelölve természetes úton történő szaporításra, és alig húsz hektár mesterségesre. Tizenhat hektáron a korábbi években elültetett, de elhalt csemetéket pótolják.

Negyvenötezer hektárnyi erdő van a megyei erdészeti hivatal fennhatósága alatt, amiből huszonnyolcezer állami, tizenhétezer erdőkerülési vagy erdőkezelési szerződés hatálya alatt áll.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...