Zajlik a fásítás a megyében
Utoljára módositva: 2018-04-15 13:30:35

Intézményvezetők és iskolások részvételével tartott szimbolikus faültetési akciót tegnap a megyei erdészet, ebben az évben közel száz hektáron kell erdősítenie a megyében a szakhatóságnak.

A hosszú távú, tartós erdősítés az egyik legfontosabb dolga a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóságnak, hangsúlyozta a gyarmati erdőben tartott tegnapi faültetési akció megkezdése előtt Marcel Forţiu, az igazgatóság vezetője. Kitért ugyanakkor arra is, hogy szigorú erdészeti szabályozásoknak is alá kell magukat vetniük, a faanyagra vonatkozó piaci és lakossági igényeket is ki kell elégíteniük.

Szimbolikus volt a tegnapi faültetési akció, amit a Fásítás Hónapja apropóján szerveztek az Erdőd és Lajosmajor között lévő erdőben; elsősorban azt a célt szolgálta, hogy tudatosuljon a szatmáriakban, hogy fát ültetni mennyire fontos dolog, és hogy megvigyázni, ápolni azt még ennél is fontosabb. Az erdődi erdőkerületben 1,8 hektárt vontak fásítási folyamat alá, hangzott el, és miközben a tegnapi civil műveletre meghívottak önerőből helyeztek az ültetőgödörbe néhány csemetét, addig a megye erdeiben, a kijelölt erdőrészekben javában zajlik az ipari léptékű faültetés. A szatmárnémeti Grigore Moisil iskola 8. A osztályos diákjai, a csendőrség, a rendőrség, a tűzoltóság, a prefektúra és más megyei intézmények vezetői, vadászok, illetve nyugdíjas erdészek vettek részt a faültetési akción.

A csemeték által történő erdőszaporítás a kevésbé kedvelt fásítási megoldás az erdészetek számára, sokkal inkább preferálják a természetes úton, azaz termésről történő erdősítést, hiszen annak ellenére, hogy ez a hosszadalmasabb és munkaigényesebb variáns, költséghatékonyabb, és jobb tartósságot ígér. Az állami kézben lévő szatmári erdőkben idén nyolcvan hektár van kijelölve természetes úton történő szaporításra, és alig húsz hektár mesterségesre. Tizenhat hektáron a korábbi években elültetett, de elhalt csemetéket pótolják.

Negyvenötezer hektárnyi erdő van a megyei erdészeti hivatal fennhatósága alatt, amiből huszonnyolcezer állami, tizenhétezer erdőkerülési vagy erdőkezelési szerződés hatálya alatt áll.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...