Zarándoklatokra lehet jelentkezni
Utoljára módositva: 2020-02-20 17:37:51

Még lehet jelentkezni áprilisi és májusi zarándokutakra. A zarándokolni vágyók idén is számos úti cél közül választhatnak, ezúttal Lengyelországba és a Szentfölre lehet ellátogatni.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodája már összeállította ajánlatait, amelyek között két zarándokút jelentkezési határidejéhez közeledünk.
A lengyelországi út a virágvasárnapra összpontosít, ennek megünneplését tűzi ki célul Szent II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowicében. Április 4-én Szatmárnémetiből indul a csoport, és még aznap elér Pasierbiec kegyhelyére, a Vigasztaló Máriához, majd Krakkóba. A zarándokok vasárnap mennek Wadowicébe, ahol részt vesznek a virágvasárnapi körmeneten. A Kalwaria Zebrzydowska a jeruzsálemi kálvária mintájára épült. A festői Beszkidek területén található a több létesítményből álló komplexum, amely az UNESCO világörökségi listáján mint Kalwaria Vallási és Tájpark szerepel. A Kalwaria Zebrzydowska régóta Lengyelország egyik legfontosabb zarándokhelye s egyben Európa egyik legszebb kálváriája. A ferences kolostoregyütteshez 42 kápolna tartozik a híres „kálváriaösvényekkel”, amelyek a természetes tájba olvadnak. Az egész útvonal 6 km hosszú, és végigjárása mintegy 4 órát vesz igénybe.
Innen indulnak haza az utazók 6-án, hétfőn, de útközben még megállnak a ludzmierz-i kegytemplomnál, és Zakopánéban. Késő éjjel érnek majd Szatmárnémetibe.
A Szentföldre szervezett márciusi útra a helyek már rég beteltek, de május 13-a és 20-a között újabb csoport indul. Ők szintén Szatmárnémetiből indulnak Debrecenbe, ahonnan repülőn érik el Tel-Avivot. Itt kezdődik izgalmas zarándoklásuk, amely a kereszténység hajnala szempontjából fontos helyek végiglátogatása mellett kulturális csemegékkel is szolgál.
A teljes hét során többek között: csütörtökön a Tábor-hegyre mennek, a Jordán folyóhoz, Kafarnaumba, a Genezáreti-tóhoz, csónakáznak a Galileai-tengeren; pénteken Kánát, Názáretben az Angyali üdvözlet templomot, később Haifát látogatják meg; szombaton Qumran, a Holt-tenger és Jerikó is szerepel a programban, fürdési lehetőséggel a Holt-tengerben; a vasárnapot Jeruzsálemben töltik, ahol a Getszemáni kertet is megtekintik; hétfőn elmennek a bibliai Bethezda fürdőig, majd végigmennek a Via Dolorosán a Szent Sír-bazilikáig és a Golgotáig; kedden pedig a Sion hegyét, a siratófalat, de Keresztelő Szent János szülőhelyét is meglátogatják. A zarándokok 20-án mennek újra Tel-Avivba, ahonnan délután érnek Debrecenbe, később Szatmárnémetibe.
Mindkét zarándokútra márciusban zárják le a jelentkezést. Akik többet szeretnének megtudni valamelyik útról, vagy jelentkezni szeretnének, a Szatmári Római Katolikus Püspökségen tehetik meg, az 1 Decembrie 1918 (Széchenyi) utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél, illetve a 0261.714.955-ö vagy a 0744.483.444-es számot tárcsázva. Az idei zarándokutak részletes leírása megtalálható a Szatmári Római Katolikus Püspökség szatmariegyhazmegye.ro oldalán, a Zarándoklatok linken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...