Zárkózzunk fel Krisztus zászlaja alá!
Utoljára módositva: 2019-02-10 19:19:41

Ez a kereszt arra hívja fel figyelmünket, hogy higgyünk az evangéliumban, éljük meg a hitünket, és merjünk tanúságot tenni róla — mondta Schönberger Jenő püspök az Eukarisztikus Kongresszus keresztje mellett vasárnap a szatmárnémeti székesegyházban.

Máramarossziget és Nagybánya után február 9-én este Szatmárnémetibe hozták az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus szimbólumát, a missziós keresztet, amely Romániában elsőként a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyébe érkezett. Február 10-én, vasárnap Schönberger Jenő püspök 11 órától mutatott be szentmisét, már a bevonulást követő bevezető megszólalásában hívei figyelmébe ajánlva a jövőre Budapesten megrendezésre kerülő Eukarisztikus Kongresszust: „Őszentsége, Ferenc pápa döntése értelmében 2020 szeptemberében Budapesten kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus. Nagy megtiszteltetés ez, hiszen e rendezvény kapcsán lehetőségünk nyílik arra, hogy az egész világ előtt megvalljuk Jézusba és az oltáriszentségbe vetett hitünket, és tanúságot tegyünk örömünkről és keresztény reményünkről. Ennek a célnak az elérése érdekében már most készülnünk kell a kongresszusra, vagyis meg kell újulnunk hitükben. Újra és újra döntést kell hoznunk Jézus mellett, és az Ő akarata szerint kell alakítanunk tetteinket és egész életünket. Mindehhez pedig kérnünk kell a Szentlélek Úristen kegyelmét, bátorítását és vezetését. Készületünkben segít minket az Eukarisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt, amit most ünnepélyes módon állítottunk ki templomunkban. Ez a kereszt, amely a 2007-es budapesti városmissziónak a keresztje volt, és most, a kongresszusra készülve az országot és a határon túli egyházmegyéket is járja, figyelmeztessen bennünket megváltásunk művére és arra a szeretetre, amit Jézus irántunk tanúsított, amikor a kereszten függve értünk adta az életét. Őbenne van a mi örömünk és egyetlen reményünk, mivel egyedül Ő az, aki igazi boldogságot és örök életet tud ajándékozni.”

Szentbeszédében a püspök atya emlékeztette híveit, hogy Krisztus mindenkit a kereszten hordoz: „A kegyelem forrása maga az Úr Jézus, aki a szentségi színek alatt itt van az oltáron. Minden szentmisében jelen van közöttünk, és arra figyelmeztet bennünket, hogy sok jelet kaptunk, és ez mind afelé szeretne vonzani bennünket, hogy higgyünk az evangéliumban és szentek legyünk, ahogyan a mi Mennyei Atyánk is szent. Hiszen Jézus hordoz bennünket minden egyes szentáldozásban, hordoz a kereszten, amelyen mindannyiunk vétkéért meghalt. Mindannyiunk bűnét oda szegeztette testében a keresztre. És amikor az Eukarisztikus Kongresszus szimbóluma, ez az ereklyékkel ellátott kereszt tíz napig az egyházmegyénkben ‘vendégeskedik, körbejár, semmi mást nem szeretne, mint hogy felhívja a figyelmünket’, hogy nagy volt üdvösségünk ára, higgyünk az evangéliumban, éljük meg a hitünket, és merjünk tanúságot tenni róla. A huszonhat boldognak és szentnek az ereklyéje, amelyeket itt láthatunk a kereszten, szimbolikusan jelzi: ahogyan őket Isten a keresztre fölemelte, ugyanúgy akar bennünket is fölemelni és hordozni. Az elvilágiasodás, a hitehagyás, az Istentől való elpártolás veszélye áll fenn. Testvéreim, fogjunk össze, zárkózzunk fel Krisztus zászlaja alá, a kereszt alá, mert benne van a mi üdvösségünk.”

Szentbeszéde végén a főpásztor arra buzdította híveit, merjék kifejezni hálájukat, tiszteletüket Jézus megváltó tettéért a kereszt jelében: „A székesegyházban még két napig itt lesz ez a szimbólum. Fejezzük ki hódolatunkat, tiszteletünket, hálánkat ez előtt a szimbólum előtt — mindenki úgy, ahogyan a szíve diktálja. Természetesen közösségben meg fogunk emlékezni mindennap szentségimádással, litániákkal, katekézisekkel, szentmisékkel arról, hogy készülnünk kell az Eukarisztikus Kongresszusra, de mindig legyünk készen az Istennel való találkozásra!”

A szentmise végén a püspök asszisztenciájával a kereszt elé térdelt, és a hívekkel elmondta a mindenszentek litániáját, kérve a keresztben ereklyével rendelkező boldogokat és szenteket is: Boldog Apor Vilmos, Boldog Batthyány-Strattmann László, Boldog Brenner János, a Boldog Drinai Vértanúk, Boldog Gizella, Boldog Gojdics Pál Péter, Boldog Hopkó Bazil, Boldog IV. Károly, Boldog Meszlényi Zoltán, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Salkaházi Sára, Boldog Scheffler János, Szent Adalbert és Becket Szent Tamás, Árpád-házi Szent Margit, Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Gellért, Szent Hedvig, Szent Imre, Szent István, Szent Kassai Vértanúk, Szent László, Tours-i Szent Márton, Szent Zoerard-András és Benedek, Boldog Anton Durcovici, illetve Boldog IX. Ince pápa.

A Szent József, a munkás – Katolikus Férfiak Szövetsége vasárnap 17 órától tartott szentségimádást a kereszt előtt. A missziós kereszt február 12-ig található meg a székesegyházban, majd 13-a és 15-e között a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templomban lesz, mielőtt elhagyná az országot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...