Zeneiskolások koncertje
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:38:46

A zenetörténelem széles spektrumát átfogó koncertet tartottak a kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskola diákjai a Károlyi-kastélyban.

 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – Kodály Zoltán ezen idézetének szellemében zajlik az oktatás az 1949-ben alapított kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskolában, amelynek néhány növendéke és oktatója látogatott szerdán Nagykárolyba.

A középiskolás diákok a Károlyi-kastély lovagtermében léptek közönség elé. Korukhoz képest meglepően színvonalas műsorukban a barokktól (Marc-Antoine Charpentier, Benedetto Marcello) a klasszikusokon (Domenico Cimarosa, Wolfgang Amadeus Mozart) a romantikusokon (Liszt Ferenc) és a népi vonalon (Kodály Zoltán, Bartók Béla, kalotaszegi népdalok) keresztül egészen a kortárs zeneszerzőkig (Andrew York, David R. Gillingham) minden stílusból, zenei korszakból ízelítőt kaphatott a kisszámú, ám rendkívül lelkes közönség.

A marimbával is megismerkedhetett a nagykárolyi közönség

Horváth Zoltán, a kolozsvári iskola zongoraoktatója, aki a fellépésen a zongorakíséretet biztosította a diákoknak, elmondta, hogy a szerda esti hangverseny tulajdonképpen egy bemutatkozó koncert volt a nagykárolyiak számára, amellyel az intézményükben zajló minőségi oktatást kívánják népszerűsíteni.

„Az iskolában integrált szakoktatás folyik magyar és román nyelven. Tehát első osztálytól tizenkettedik osztályig egy épületen belül zajlik az általános műveltségi tantárgyak tanítása és a hangszeroktatás. A szimfonikus zenekar minden hangszerét tanítjuk, emellett népi és klasszikus éneket, illetve gitárt is oktatunk. Az iskolának van két szimfonikus zenekara, több kórusa, román és magyar népi együttesei, valamint egy dzsessz-zenekara, tehát mindenféle igénynek megpróbálunk megfelelni” — foglalta össze Horváth Zoltán, aki azt is elmesélte, hogyan jutottak el Nagykárolyba: „Eljutott hozzánk a hír, hogy a Károlyi-kastélyt felújították, és mivel én zongorista vagyok, arról is tudomást szereztem, hogy a szatmárnémeti filharmóniától idehozták a zongorát. Később Czumbil Bernadette kollégám javaslatára felvettük a kapcsolatot a kulturális igazgatósággal. Így kerültünk Nagykárolyba, és nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadtak minket.”

 

A fellépő diákok és oktatóik

László Renáta és Portik Henrik (fuvola, XI. osztály) – oktató: Gocan Vasile; Bakó Beáta (kürt, X. osztály) – oktató: Deák Miklós; Mányoki-Kántor Bence (klasszikus ének, XI. osztály) – oktató: Ţara Andrei; Pásztor Gréta (zongora, XII. osztály) – oktató: Horváth Zoltán; vonósnégyes: Giriti Zita, Sîrbu Iulia, Péter Zsolt (hegedű, XI. osztály) és Maksay Csaba (cselló, XI. osztály) – oktató: Balogh Örs; Szados Andrea (népi ének, XII. osztály) – oktató: Turós Klára; Babţan-Varga Flórián (gitár, XI. osztály) – oktató: Muntean George, Máté Katalin (ütőhangszer, XII. osztály) – oktató Kisjancsi Katalin.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...