Zeneiskolások koncertje
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:38:46

A zenetörténelem széles spektrumát átfogó koncertet tartottak a kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskola diákjai a Károlyi-kastélyban.

 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – Kodály Zoltán ezen idézetének szellemében zajlik az oktatás az 1949-ben alapított kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskolában, amelynek néhány növendéke és oktatója látogatott szerdán Nagykárolyba.

A középiskolás diákok a Károlyi-kastély lovagtermében léptek közönség elé. Korukhoz képest meglepően színvonalas műsorukban a barokktól (Marc-Antoine Charpentier, Benedetto Marcello) a klasszikusokon (Domenico Cimarosa, Wolfgang Amadeus Mozart) a romantikusokon (Liszt Ferenc) és a népi vonalon (Kodály Zoltán, Bartók Béla, kalotaszegi népdalok) keresztül egészen a kortárs zeneszerzőkig (Andrew York, David R. Gillingham) minden stílusból, zenei korszakból ízelítőt kaphatott a kisszámú, ám rendkívül lelkes közönség.

A marimbával is megismerkedhetett a nagykárolyi közönség

Horváth Zoltán, a kolozsvári iskola zongoraoktatója, aki a fellépésen a zongorakíséretet biztosította a diákoknak, elmondta, hogy a szerda esti hangverseny tulajdonképpen egy bemutatkozó koncert volt a nagykárolyiak számára, amellyel az intézményükben zajló minőségi oktatást kívánják népszerűsíteni.

„Az iskolában integrált szakoktatás folyik magyar és román nyelven. Tehát első osztálytól tizenkettedik osztályig egy épületen belül zajlik az általános műveltségi tantárgyak tanítása és a hangszeroktatás. A szimfonikus zenekar minden hangszerét tanítjuk, emellett népi és klasszikus éneket, illetve gitárt is oktatunk. Az iskolának van két szimfonikus zenekara, több kórusa, román és magyar népi együttesei, valamint egy dzsessz-zenekara, tehát mindenféle igénynek megpróbálunk megfelelni” — foglalta össze Horváth Zoltán, aki azt is elmesélte, hogyan jutottak el Nagykárolyba: „Eljutott hozzánk a hír, hogy a Károlyi-kastélyt felújították, és mivel én zongorista vagyok, arról is tudomást szereztem, hogy a szatmárnémeti filharmóniától idehozták a zongorát. Később Czumbil Bernadette kollégám javaslatára felvettük a kapcsolatot a kulturális igazgatósággal. Így kerültünk Nagykárolyba, és nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadtak minket.”

 

A fellépő diákok és oktatóik

László Renáta és Portik Henrik (fuvola, XI. osztály) – oktató: Gocan Vasile; Bakó Beáta (kürt, X. osztály) – oktató: Deák Miklós; Mányoki-Kántor Bence (klasszikus ének, XI. osztály) – oktató: Ţara Andrei; Pásztor Gréta (zongora, XII. osztály) – oktató: Horváth Zoltán; vonósnégyes: Giriti Zita, Sîrbu Iulia, Péter Zsolt (hegedű, XI. osztály) és Maksay Csaba (cselló, XI. osztály) – oktató: Balogh Örs; Szados Andrea (népi ének, XII. osztály) – oktató: Turós Klára; Babţan-Varga Flórián (gitár, XI. osztály) – oktató: Muntean George, Máté Katalin (ütőhangszer, XII. osztály) – oktató Kisjancsi Katalin.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...