Zeneiskolások koncertje
Utoljára módositva: 2014-02-21 09:38:46

A zenetörténelem széles spektrumát átfogó koncertet tartottak a kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskola diákjai a Károlyi-kastélyban.

 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – Kodály Zoltán ezen idézetének szellemében zajlik az oktatás az 1949-ben alapított kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneiskolában, amelynek néhány növendéke és oktatója látogatott szerdán Nagykárolyba.

A középiskolás diákok a Károlyi-kastély lovagtermében léptek közönség elé. Korukhoz képest meglepően színvonalas műsorukban a barokktól (Marc-Antoine Charpentier, Benedetto Marcello) a klasszikusokon (Domenico Cimarosa, Wolfgang Amadeus Mozart) a romantikusokon (Liszt Ferenc) és a népi vonalon (Kodály Zoltán, Bartók Béla, kalotaszegi népdalok) keresztül egészen a kortárs zeneszerzőkig (Andrew York, David R. Gillingham) minden stílusból, zenei korszakból ízelítőt kaphatott a kisszámú, ám rendkívül lelkes közönség.

A marimbával is megismerkedhetett a nagykárolyi közönség

Horváth Zoltán, a kolozsvári iskola zongoraoktatója, aki a fellépésen a zongorakíséretet biztosította a diákoknak, elmondta, hogy a szerda esti hangverseny tulajdonképpen egy bemutatkozó koncert volt a nagykárolyiak számára, amellyel az intézményükben zajló minőségi oktatást kívánják népszerűsíteni.

„Az iskolában integrált szakoktatás folyik magyar és román nyelven. Tehát első osztálytól tizenkettedik osztályig egy épületen belül zajlik az általános műveltségi tantárgyak tanítása és a hangszeroktatás. A szimfonikus zenekar minden hangszerét tanítjuk, emellett népi és klasszikus éneket, illetve gitárt is oktatunk. Az iskolának van két szimfonikus zenekara, több kórusa, román és magyar népi együttesei, valamint egy dzsessz-zenekara, tehát mindenféle igénynek megpróbálunk megfelelni” — foglalta össze Horváth Zoltán, aki azt is elmesélte, hogyan jutottak el Nagykárolyba: „Eljutott hozzánk a hír, hogy a Károlyi-kastélyt felújították, és mivel én zongorista vagyok, arról is tudomást szereztem, hogy a szatmárnémeti filharmóniától idehozták a zongorát. Később Czumbil Bernadette kollégám javaslatára felvettük a kapcsolatot a kulturális igazgatósággal. Így kerültünk Nagykárolyba, és nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadtak minket.”

 

A fellépő diákok és oktatóik

László Renáta és Portik Henrik (fuvola, XI. osztály) – oktató: Gocan Vasile; Bakó Beáta (kürt, X. osztály) – oktató: Deák Miklós; Mányoki-Kántor Bence (klasszikus ének, XI. osztály) – oktató: Ţara Andrei; Pásztor Gréta (zongora, XII. osztály) – oktató: Horváth Zoltán; vonósnégyes: Giriti Zita, Sîrbu Iulia, Péter Zsolt (hegedű, XI. osztály) és Maksay Csaba (cselló, XI. osztály) – oktató: Balogh Örs; Szados Andrea (népi ének, XII. osztály) – oktató: Turós Klára; Babţan-Varga Flórián (gitár, XI. osztály) – oktató: Muntean George, Máté Katalin (ütőhangszer, XII. osztály) – oktató Kisjancsi Katalin.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...