Zöld az út az ipari parkba
Utoljára módositva: 2015-03-17 18:04:13

Mezőpetriben előnyös feltételek mellett várja a befektetőket a 11 hektáros ipari park, pihenésre és szórakozásra pedig 7 hektáros szabadidő-központ áll az érdeklődők rendelkezésére.

Marchiş Ottó polgármester a halastavat is bemutatta

A napokban kapta meg a tavaly szeptemberben felavatott mezőpetri ipari park a szakminisztérium részéről a hivatalos minősítést, amely a Hivatalos Közlönyben is megjelent, és egy több hónapos folyamat eredménye, ugyanis az avatás után sok adminisztrációs feladat következett, be kellett még szerezni a különböző jóváhagyásokat, engedélyeket.

Nemrég Marchiş Ottó polgármester kalauzolásával meg is látogattuk az ipari parkot, mely 11 hektáron terül el, parcellákra van osztva, melyek mindenikéhez csatlakozik a víz-, a szennyvíz- és a villamosenergia-hálózat, a területen aszfaltozott úton lehet közlekedni, tehát az infrastruktúra adott. Az önkormányzat már fel is épített egy 500 négyzetméteres üzemcsarnokot, amely bérlőre vár, és amint a polgármester elmondta, már többen is érdeklődtek, a legkomolyabban egy szatmárnémeti cég. „Itt nagyon előnyös letelepedni, hiszen terület-, épület- és építkezési adót sem kell fizetnie a cégnek, ugyanakkor kaphat de minimis támogatást az Országos Vidékfejlesztési Program 2015–2020-as időszakában. Több lehetőség van, aki idejön, az jól jár, elsősorban a romániai tőkére számítunk, a kis- és középvállalkozókra, de visszavárjuk a Mezőpetriből Németországba kitelepedett, azóta az üzleti életbe bekapcsolódott személyeket is. A kihasználtságot tekintve optimisták vagyunk, ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy minden kezdet nehéz” — fejtette ki az ipari park körbejárása közben a polgármester, aki szerint a létesítmény beindulásával a község népessége is növekedhetne a munkaerő egy részének esetleges letelepedésével, amire lenne lehetőség, mivel az elvándorlás miatt sok az üres ház.

Egy kész csarnok már várja a befektetni vágyó cégeket

Mezőpetrinek a rendszerváltás előtt mintegy 3 ezer lakosa volt, jelenleg a létszám ennek a fele, a községhez tartozó Kisdengeleg (Csárda) pedig mostanság már csak 160 lakosú helység, és a polgármester szerint abban egyedinek számít az országban, hogy ilyen kis település létére víz- és csatornahálózattal rendelkezik. „A fiatalabbak Németországban vannak, akik pedig itthon tartózkodnak és dolgoznak, azok ingáznak a környező cégekhez. Nyáron aztán benépesül a falu, ugyanis a kitelepültek a házakat megtartották” — jegyezte meg Marchiş, aki második mandátumát tölti a község élén, de legjobban a mezőn érzi magát, tekintve, hogy ezt megelőzően agrármérnökként tevékenykedett. A terepjáróval most is, úgymond a kertek alatt autózunk át Csárdától Petribe a szennyvízcsatorna útvonala közelében, ahol egy vízelvezető árok is húzódik, amelybe a szennyvíztisztító állomástól folyik a víz. „Itt van 300 hektár legelőnk is, amelyet korábban többször is belvíz borított, de most már kiépítettünk egy leeresztő vezetéket, amin keresztül az árokba folyik a belvíz” — mondta a polgármester.

Csárdáról visszafelé jövet érintettük a Mezőpetri Piskoltra vezető kijáratánál elterülő szabadidő-központot is, ami ebben a formában szintén egyedülálló a megyében. A 7 hektáros terület országút melletti részén, az egykori Lókert helyén egy 1,5 hektáros halastó várja a horgászni vágyókat május elsejétől, hetente pénteken, szombaton és vasárnap 6–20 óra között. A központ magába foglal még egy sporttermet, bowling-termet, minigolfpályát, játszóteret, piknikezésre alkalmas része is van, padokkal, de van egy focipálya és egy salakos teniszpálya is, valamint egy szabadtéri színpad, mely előtt 800 férőhelyes nézőtér várja a majdani programok közönségét.

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...