Zöld út a mobilitási tervnek
Utoljára módositva: 2017-08-17 09:02:28

A kerékpáros közlekedés lehetővé tétele és a tömegközlekedés korszerűsítése lehet a jó válasz az egyre nyomasztóbbá váló autós közlekedés által felvetett kérdésekre Szatmárnémetiben.

A szerdán elfogadott közlekedési stratégiai dokumentáció kell ahhoz, hogy a szatmárnémeti közlekedési állapotok javításához uniós támogatásokat pályázhasson meg a város. Tegnap ellenszavazat nélkül fogadta el ezt a városi testület, és a polgármester elmondása szerint már van is elképzelés arról, min kellene javítani ahhoz, hogy enyhüljön a közlekedés terén a városra nehezedő nyomás. Kereskényi Gábor elmondta, hogy a mobilitási terv — amelyiknek bizonyos részleteibe a civil szférát is bevonták — teszi lehetővé, hogy bicikliút-építésre, autóbusz-vásárlásra kérjen nagyrészt vagy teljes egészében vissza nem térítendő támogatást a város. Remélni lehet, hogy ha használható bicikliútjai és minden évszakban emberi körülmények között használható autóbuszai lesznek a városnak, kevesebben döntenek majd az autós közlekedés mellett, mint amennyien teszik azt ma. A bicikliút-hálózat bővítésével egy időben európai városokból már ismert városi biciklikölcsönzőket is telepítenének. Ennek lényege, hogy az egyik pontból elvitt bicikli bármelyik másik pontban ott hagyható, így az is a kerékpárhasználat mellett dönthet, akinek nincs biciklije. De biciklivel érhet el városon belüli céljához majd vissza a kiindulási helyére az, aki például a város szélén húzódó bicikliút első biciklitárolójáig autóval vagy busszal érkezett. Huszonöt ilyennek a helyét jelölték ki a közlekedési dokumentációban.

A tervezett bicikliút-hálózat lényege az, fejtette ki Kereskényi Gábor, hogy például a Sárerdő útvonalától el lehessen jutni a szatmárhegyi útig úgy, hogy csak biciklis vagy gyalogos utat, illetve a két meglévő híd közé tervezett gyalogos és biciklis hidat használja a közlekedő. Ha sikeresen pályázik a város, a Szamos jobb parti töltésén is lesz bicikliút, így nem csak Óváriig, hanem Szamosdaráig is el lehet majd biciklizni, illetve ha megnyílik a schengeni határ, akkor akár Csengerig vagy Szamossályiig is. Bármelyik lakótelepről el lehessen jutni bármelyik lakótelepre bicikliúton, ez is cél, illetve úgy, ahogy autós körgyűrűje lesz a városnak, bicikliutas körgyűrűje is legyen, hogy aki a sárerdei útról akar a Batizi útra eljutni, annak ne kelljen a központon át kerülnie, ha két keréken közlekedik.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...