Zsidómentő lengyel diplomaták által kiállított hamis útlevelek tulajdonosainak listáját mutatták be
Utoljára módositva: 2019-12-12 16:11:38

A második világháború idején lengyel diplomaták által több mint 3 ezer üldözött zsidó számára kiadott hamis útlevelek tulajdonosainak listáját hozták nyilvánosságra csütörtökön Varsóban. A londoni lengyel emigráns kormányt Svájcban képviselő egykori lengyel diplomaták ily módon magyar zsidókat is megmentettek a haláltáborokba való deportálástól.

Az úgynevezett Lados-listát csütörtökön Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében mutatta be a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet. A születési évet és helyet is tartalmazó névsor az intézet honlapján lengyel és angol nyelvű változatban érhető el.

A listát Aleksander Lados néhai berni lengyel nagykövetről nevezték el. Lados és a berni konzul, Konstanty Rokicki munkatársaikkal a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselték a náci német megszállás alá került Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban. 1941-1943-ban a londoni lengyel kormány utasítására egy lengyel-zsidó illegális hálózat keretében latin- és közép-amerikai államok – Paraguay, Honduras, Haiti és Peru – vesztegetés révén megszerzett nyomtatványain hamis útleveleket és állampolgársági bizonyítványokat állítottak ki zsidók számára, így próbálván őket megmenteni a német haláltáborokba való deportálástól.

A közzétett lista az eddig azonosított útlevél-tulajdonosok, 3262 személy nevét tartalmazza.

A névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa azonban ismeretlen.

“Tekintettel arra, hogy az akció összesen 8-10 ezer személyt ölelt fel, feltételezhető, hogy a megmentettek csoportja is nagyobb (…), a háborút – a Lados-csoport által megmentettek közül – 2-3 ezren élhették túl” – áll a listához fűzött kommentárban.

A Lados-listát a Pilecki Intézet Jakub Kumoch politológus, jelenlegi svájci lengyel nagykövet tudományos felügyelete alatt állította össze, együttműködve a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a varsói Zsidó Történeti Intézet és az Auschwitz-birkenaui Állami Emlékmúzeum szakértőivel, valamint több európai, amerikai és izraeli kutatóval.

A Lados-csoport tagjai közül Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet idén áprilisban post mortem a Világ Igaza címet adományozta.

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező tavaly dokumentumfilmet készített, Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a szeptemberi lengyel dokumentumfilm-szemle során a budapesti közönség is megtekinthette.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...